• ΑΓΟΡΕΣ

    Citi: Γιατί το ράλι του αμερικανικού δολαρίου δεν έχει τελειώσει ακόμα

    Citi


    «Επαναλαμβάνουμε την ανοδική μας πρόταση για το δολάριο των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η θέση αυτή ενισχύεται από την γενικότερη αδυναμία των περιουσιακών στοιχείων, την απόκλιση της πολιτικής και την ενεργειακή κυριαρχία των ΗΠΑ», επισημαίνει η ομάδα του Jamie Fahy της Citi.

    «Οι τοποθετήσεις των επενδυτών υπέρ του δολαρίου είναι σημαντικές σε μια σειρά από μετρήσεις, οπότε πιστεύουμε ότι η δύναμή του μπορεί να συνεχιστεί, εκτός εάν η αφήγηση της Fed αλλάξει», συνεχίζει η τράπεζα.

    Ο λόγος για τον οποίο το ράλι του αμερικανικού νομίσματος εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρή αρνητική συσχέτιση με τις παγκόσμιες μετοχές είναι επειδή σε έναν κόσμο όπου η νομισματική και η δημοσιονομική πολιτική βρίσκονται πλέον σε αντίθεση μεταξύ τους, η αξία των εξασφαλίσεων (collaterals) δοκιμάζεται. «Oι επενδυτές δεν μπορούν να προστατευτούν στα ομόλογα όταν η Fed πραγματοποιεί αυξήσεις επιτοκίων στο φουλ ή τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου (Gilts) και τα γερμανικά ομόλογα (Bunds) έχουν ‘ξεφύγει’, επισημαίνει η τράπεζα. Ο λόγος για τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια είναι για να συσφίξουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει σιωπηρά ότι η Fed στοχεύει σε μια χαμηλότερη αγορά μετοχών. Αυτό καθιστά το δολάριο το ‘μόνο μέρος για να κρυφτεί κανείς’.

    «Επιπλέον, αυτό το ράλι του δολαρίου είναι συνάρτηση της υπερβολικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής (Ιαπωνία), της χαλαρής και μη παραγωγικής δημοσιονομικής πολιτικής (Ηνωμένο Βασίλειο) και της ενεργειακής κρίσης (Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο). Τελικά, το αμερικανικό νόμισμα είναι το ασφαλέστερο μέρος της παρτίδας», εκτιμά η αμερικανική τράπεζα.

    Πού μπορεί να πάει το δολάριο και γιατί μια παρέμβαση δεν είναι πιθανή

    Τεχνικά, η κίνηση του δολαρίου φαίνεται γρήγορη και υπεραγορασμένη. Η απόκλιση του δείκτη του δολαρίου έναντι των βασικών άλλων νομισμάτων (δείκτης DXY) από τον κινητό του μέσο όρο των 200 ημερών (ΚΜΟ) είναι πολύ σημαντική, ωστόσο, ορισμένες μετρήσεις των θέσεων των επενδυτών υποδηλώνουν ότι το νόμισμα εξακολουθεί να έχει σημαντικές θέσεις ακόμα στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο οι βουτιές στο δολάριο ήταν ‘ρηχές’ μέχρι στιγμής φέτος και συνεπώς το ράλι του δολαρίου μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να αλλάξει η μακροοικονομική αφήγηση.

    «Η μονομερής παρέμβαση στο συνάλλαγμα δεν λειτουργεί μεσοπρόθεσμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια για να πέσει το δολάριο. Γιατί όμως το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να δώσει την ‘ευλογία’ του στην αδυναμία του δολαρίου, όταν το νόμισμα κάνει καλή δουλειά στο να συμπιέζει τις τιμές των εισαγωγών», διερωτάται η Citi. Το δολάριο είναι ισχυρό, αλλά με βάση την πραγματική του συναλλαγματική ισοτιμία (REER) εξακολουθεί να είναι περίπου 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 1985. Επιπρόσθετο και κρίσιμο στοιχείο, η υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει ακόμη ουσιαστικά προβλήματα από την πορεία του αμερικανικού νομίσματος.

    «Ορισμένες κεντρικές τράπεζες (της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νορβηγίας) ‘αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν τα μάτια’ και κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα και ακούγονται ήδη αισθητά λιγότερο ‘γερακίσιες’ (hawkish). Αν η Fed εξακολουθεί να είναι ‘γερακίσια’, η απόκλιση πολιτικής θα στηρίξει περαιτέρω το δολάριο. Συνολικά, μείνετε short στην ισοτιμία της αγγλικής λίρας με το δολάριο», καταλήγει η Citi.

    Διαβάστε επίσης:

    Axia: Σύσταση αγοράς για την Τράπεζα Κύπρου με τιμή στόχο τα €2,2



    ΣΧΟΛΙΑ