• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι σημαίνουν για την αγορά οι εντολές σε Μυτιληναίο και ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης Ευάγγελος Μυτιληναίος

    Γιώργος Στάσσης Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια.

    Μπορεί οι απώλειες για τη Wall και την Ευρώπη να ξεπερνούν το 30% από την αρχή του χρόνου, όμως το Χ.Α. δεν έχει πολύ λίπος να κάψει.

    Η επιβεβαίωση της στήριξης των 200 ημερών, η οποία έδειξε να διασπάται πτωτικά και σε κάθε περίπτωση η περιοχή των 779 – 789 μονάδων επιβεβαιώθηκε δύο φορές τον προηγούμενο μήνα. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου δεν είναι ούτε 9% και από τα υψηλά του 2022, τις 971 μονάδες, η αγορά υποχωρεί 16,07%, αλλά ήταν αρκετές για να γράψει μία τραπεζική μετοχή, η Πειραιώς ιστορικά χαμηλά, η Alpha να διαπραγματεύεται κάτω από την αύξηση κεφαλαίου του 1 ευρώ, η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,53% 11,36 το ίδιο και μια σειρά από άλλα blue chips να βρεθούν σε χαμηλά πέραν της διετίας.

    Μόλις 12 μετοχές καταφέρνουν να σημειώσουν κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι ο Dow και ο S&P από τα ιστορικά υψηλά τους το 2021 έχουν λίπος να κάψουν, κάτι που δεν συμβαίνει με το ελληνικό χρηματιστήριο, άσχετα αν επικρατεί η λογική του «φθηνού που γίνεται φθηνότερο».

    Τις τελευταίες συνεδριάσεις, σε περιπτώσεις μετοχών, όπως η ΔΕΗ, εμφανίζονται αγοραστές, κυρίως funds που συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όπως το CVC ή το Helikon και βγαίνουν να ενισχύσουν τη θέση τους, μειώνοντας έτσι την μέση τιμή κτήσης τους από τα 9 ευρώ. Αντιστοίχως τα χαμηλά στη ζώνη των 13 ευρώ στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -1,29% 38,30  κι ενώ ο όμιλος έχει χεντζαριστεί από την πτώση στις τιμές του αλουμινίου, ενώ φαίνεται ότι η Ρωσία δεν θα διακόψει τελικά την παροχή αερίου προς την Γερμανία και τη Δ. Ευρώπη, ενεργοποιούν αγορές από ξένα funds.

    Το ίδιο συνέβη και με τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,96% 16,44 που εδώ και δύο συνεδριάσεις δείχνει επαναφορά από τα επίπεδα κάτω των 9 ευρώ, ενώ είναι προφανές ότι η αγορά περιμένει ολοκλήρωση των επαφών με το Macquarie για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ -1,04% 18,11.

    Μετοχές πυλώνες όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,42% 16,58 με τα προγραμματισμένα μερίσματα συνολικού ύψους 1,5 ευρώ και με την εκτίμηση τόσο της Moody’s, όσο και της S&P ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, αλλάζοντας το outloοk από σταθερό σε θετικό, είναι δυνατό να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της αγοράς, με συμμετοχή τόσο των ξένων, όσο και Ελλήνων traders και πάλι, σχολιάζουν οι αναλυτές. Που θεωρούν ότι θα πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά. Κάτι που τεχνικά σημαίνει επαναπροσέγγιση των χθεσινών υψηλών, των 921 μονάδων (σ.σ. πάνω από τις 910 μονάδες η αγορά είχε να κλείσει από τις 29 Ιουνίου…) και προσέγγιση των 930 μονάδων και σε δεύτερο χρόνο των 975.

    Κάτι τέτοιο θα σήμαινε για τη ΔΕΗ επιστροφή πάνω από τα 6,30 ευρώ και για τον Μυτιληναίο πάνω από τα 16, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Διαβάστε επίσης

    Δεύτερη ημέρα ανόδου για τη Wall Street, στο +1,58% ο Nasdaq – Άλμα 7% για την Netflix, στο +14% έκλεισε η Coinbase

    Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ανακοινώσεις ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ