• Σχόλιο Αγοράς

    Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις ανακοινώσεις ΕΚΤ

    Με συνολικές απώλειες 3,9% ολοκληρώθηκε ο Ιανουάριος για τον Stoxx 600

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια


    Μικρές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στις αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης.

    Ενθαρρυντικό για τις ευρωαγορές ήταν η ανακοίνωση του Ντράγκι ότι ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει υπό την προϋπόθεση ότι τα πολιτικά κόμματα του ευρέως κυβερνητικού συνασπισμού θα συμπτυχθούν πίσω από ένα σύμφωνο εμπιστοσύνης για να στηρίξουν την κυβέρνηση.

    Στο μέτωπο του πολέμου της Ουκρανίας Κίεβο και Μόσχα φαίνεται πως πλησιάζουν σε συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, ενώ αναφορικά με τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να αρχίσουν ξανά παρά τον πόλεμο νεύρων στον οποίο επιδίδεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία που ήρθαν από την Βρετανία ανησύχησαν του επενδυτές, καθώς η Αγγλία ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός «χτύπησε» υψηλό 40 ετών τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε και πάλι σε ετήσιο ποσοστό 9,4% τον Ιούνιο. Πρόκειται για το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού από τις αρχές του 1982, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τις πιθανότητες για μία μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη, αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) τον επόμενο μήνα. Μία δημοσκόπηση μεταξύ οικονομολόγων που πραγματοποίησε το Reuters επικεντρώθηκε σε ποσοστό πληθωρισμού 9,3% έναντι 9,1% τον Μάιο.

    Στο κλίμα αυτό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με ήπια πτώση 0,2% στις 422,52 μονάδες, ο FTSE 100 έχασε 0,44% κλείνοντας στις 7.264 μονάδες ενώ ο DAX σημείωσε ήπιες απώλειες 0,2% κλείνοντας στις 13.281 μονάδες. Ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στις 6.184 μονάδες με απώλειες 0,34%. Στην περιφέρεια, FTSE MIB στην Ιταλία σημείωσε απώλειες 1,6% κλείνοντας στις 21.348 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,2% ολοκληρώνοντας στις 8.028 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Στο 9,4% τον Ιούνιο ο πληθωρισμός – Νέο ρεκόρ 40 ετών

    Πυρά Σταϊκούρα σε τράπεζες για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – Σε προχωρημένο στάδιο ρύθμισης δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ