• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Τι είναι τα CFDs των ξένων που βομβάρδιζαν τις τραπεζικές μετοχές – Οι νέες τεχνικές στηρίξεις σε Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική – Έκλειναν χαρτοφυλάκια Έλληνες ιδιώτες

    • NewsRoom
    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) - Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Μargin calls που έσπασαν, κυρίως εγχώριων ιδιωτών επενδυτών, αλλά και CFDs που χρησιμοποιούν οι ξένοι (επενδυτές) έκλειναν άρον – άρον κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., μετά το sell off που πυροδότησε η πληροφορία για χρεοκοπία της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

    Πολλοί από τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές κλήθηκαν από τις χρηματιστηριακές τους εταιρείες να κλείσουν ανοιχτές θέσεις που άνοιξαν τις τελευταίες μέρες, ειδικά στα χαμηλά της αγοράς και κυρίως των τραπεζών, στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας, αλλά και την Τρίτη στην ανοδική διαφυγή της αγοράς στην περιοχή άνω των 1070 μονάδων.

    Το χθεσινό γύρισμα όμως, ξύπνησε άσχημες μνήμες του παρελθόντος, τύπου Lehman, αφού η Credit Suisse δεν «είναι κανένα μικρό σπίτι», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χρηματιστηριακή πηγή.

    Ως προς τα CFDs πρόκειται για… σπορ που αφορά ξένους επενδυτές, αφού μπορούν να κάνουν τέτοια μόχλευση, που ισοδυναμεί με χρήση επιπρόσθετων κεφαλαίων από αυτά που βρίσκονται στο λογαριασμό του επενδυτή.

    Κάτι το οποίο συνεπάγεται ορισμένο κόστος χρηματοδότησης (rollover charge) για κάθε ημέρα που η μοχλευμένη θέση παραμένει ανοιχτή.

    Με τέτοια πτώση, ζητήθηκε να κλείσει η διαφορά από τους παρόχους (ξένους οίκους) για χρήση CFD.

    Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αλυσιδωτό κύμα ρευστοποιήσεων στις τράπεζες και κυρίως από τα επιθετικά  funds που είχαν πάρει θέση στις ελληνικές τράπεζες από την αρχή του χρόνου.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 που στις τρεις συνεδριάσεις από την αρχή της εβδομάδας, στις δύο, Δευτέρα και Τετάρτη, άλλαξε χέρια το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζες.

    Κρίσιμες οι τεχνικές στηρίξεις δε, για τις μετοχές των τραπεζών, έτσι όπως διαμορφώθηκαν από τη χθεσινή βουτιά.

    Για την Alpha ΑΛΦΑ 1,29% 1,57 επιβεβαιώνεται η στήριξη του 1,09 – 1,10 ευρώ με χαμηλό χθες στο 1,11, στην Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 1,83 αν διασπαστεί το 1,20, ανοίγει ο δρόμος για επιβεβαιώση παλαιότερων στηρίξεων χαμηλότερα, στην περιοχή του 1,10, στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,53% 3,78 , διάσπαση 1,85, μπορεί να οδηγήσει στην περιοχή του 1,75 – 1,77.

    Η μόνη τράπεζα στην οποία δεν έχει διαταραχθεί η τεχνική εικόνα της, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι της ΕΤΕ ΕΤΕ 0,28% 7,09 , αφού αν και βρέθηκε στην περιοχή του 4,50 (4,53), διέφυγε προς τα επίπεδα κλεισίματος, στα 4,645 ευρώ.

    Για τους λόγους αυτούς, η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πιέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις πολιτειακές αμερικανικές τράπεζες, αλλά και λόγω Credit Suisse, να μην προχωρήσει η ΕΚΤ σε αύξηση επιτοκίων!

    Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα, θα ήταν καταστροφικό, αφού υπάρχει ο κίνδυνος οι αγορές να το εκλάβουν ως οπισθοχώρηση και ομολογία του προβλήματος που υπάρχει με τις τράπεζες στη γηραιά ήπειρο, μη θέλοντας η Φρανκφούρτη να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά.

    Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, σημειώνουν χρηματιστές, δεδομένου ότι το 80% του χθεσινού τζίρου έγινε από αυτούς.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε σε χρηματιστηριακές πίεση εκ μέρους των πελατών τους να ρευστοποιήσουν το σύνολο των θέσεών τους!

    Μάλιστα, παρατηρήθηκαν προς το κλείσιμο «καραβιές» μετοχών προς πώληση ακόμα και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

    Επιπλέον, εκτός από την μαύρη εικόνα, υπάρχει και η αισιόδοξη.

    Το ότι βγήκαν αγορές, τόσο από ξένους, όσο και από ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές.

    Το αν οι θέσεις αυτές είναι για  trading ή για πιο μακρόπνοο ορίζοντα είναι κάτι που θα φανεί στις επόμενες συνεδριάσεις.

     Διαβάστε επίσης

    Credit Suisse: Ζητά δημόσια στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας

    Τραπεζικό sell off στις ευρωαγορές-Αναστολή διαπραγμάτευσης για Credit Suisse, Societe Generale και Unicredit

    Συστημικός κίνδυνος στην Credit Suisse – Βουτιά 24% για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ