• ΑΓΟΡΕΣ

    Τραπεζικό sell off στις ευρωαγορές-Αναστολή διαπραγμάτευσης για Credit Suisse, Societe Generale και Unicredit

    • NewsRoom


    Βουτιά σημειώνουν οι τραπεζικές μετοχές στις ευρωαγορές, ύστερα από την κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse και τις δηλώσεις του Σαουδάραβα μεγαλομετόχου ότι δεν θα παράσχει επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση στην ελβετική τράπεζα. Βαριές ήταν απώλειες για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη που παρακολουθεί πάνω από 40 ευρωπαϊκές και βρετανικές τράπεζες με βουτιά άνω του 6% και σύμφωνα με το Reuters βρίσκεται σε τροχιά απωλειών συνολικού ύψους 120 δις ευρώ, από το κλείσιμο της περασμένης Τετάρτης.

    Οι Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi και Unicredit ανέστειλαν τη διαπραγμάτευση της μετοχής τους, αρκετές φορές μέσα στην ημέρα για να ανακόψουν το sell-off. 

    Ειδικότερα, η Credit Suisse ανέστειλε τη διαπραγμάτευση με απώλειες 29,% στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

    Απώλειες κατέγραψαν και άλλες τράπεζες όπως η BNP Paribas κατά 8%, η Deutsche Bank κατά 7%, η UBS κατά 7,6% και η ING κατά 8%.

    Η Credit Suisse πυροδότησε το sell off

    Ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών καταγράφει απώλειες άνω του 6,6% και ακολούθησε το λιανικό εμπόριο με απώλειες 5%.  Ο Euro STOXX 600 Index έπεσε κατά 2,5% σε χαμηλό 10 εβδομάδων.

    Σύμφωνα με το Reuters ο ευρωπαϊκός δείκτης τραπεζών κινδυνεύει να χάσει συνολικά 120 δις. ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία από το κλείσιμο των αγορών την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη 9 Μαρτίου ξεκίνησε η κατρακύλα της μετοχής της Silicon Valley Bank, με τη τράπεζα να καταρρέει σε λιγότερο από ένα 24ωρο και τις παγκόσμιες αγορές να χάνουν από τα sell-off δύο ημερών 465 δις δολάρια.

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις εξαιτίας του φόβου των επενδυτών ότι η πτώχευση της Silicon Valley Bank θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία και θα επηρεάσει τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κάποια εκ των οποίων, όπως η Credit Suisse, αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικά προβλήματα.

    Οι δηλώσεις του κορυφαίου μετόχου της Credit Suisse, στις οποίες απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερης οικονομικής βοήθειας στην τράπεζα, φαίνεται ότι πυροδότησαν το τραπεζικό sell off.

    Παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ αλλά και αναλυτών ότι η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο, η ανησυχία είναι διάχυτη μεταξύ των επενδυτών. Το sell-off έρχεται μία μέρα πριν την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μία νέα αύξηση επιτοκίων, με τις εκτιμήσεις να κλειδώνουν σε μία κίνηση της τάξης του 0,50, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 3,5%. To Reuters αναφέρει σε ρεπορτάζ  του ότι παρά την τραπεζική κρίση η ΕΚΤ δεν θα υποχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων. 

    Οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά την ανάκαμψη της Τρίτης, σήμερα βουλιάζουν με τον γαλλικό CAC 40 να καταρρέει κατά 3,6%, τον γερμανικό Dax κατά 3% και τον βρετανικό FTSE κατά 2,9%.

    Με απώλειες άνοιξε η Wall Street

    Οι ανησυχία για μία νέα κατάρρευση τράπεζας βύθισε τους δείκτες της Wall Street, στο άνοιγμά της με απώλειες άνω του 1,5% για Dow Jones και S&P, ενώ ο Nasdaq έχανε κατά 1%.

    Η κατάρρευση της μετοχής της Credit Suisse οδήγησε σε απώλειες του ευρώ κατά 1,16% έναντι του δολαρίου, ενώ στερλίνα πέφτει κατά 0,60%. Αντίθετα, οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων με τις αποδόσεις να πέφτουν.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Τι σημαίνει η κατάρρευση της SVB για την ΕΚΤ και τις ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ