• Οικονομία

    Reuters: H ΕΚΤ θα προχωρήσει στην αύξηση επιτοκίων παρά τις τραπεζικές αναταράξεις

    • NewsRoom

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να κλίνουν προς μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια, αναφέρει πηγή στο Reuters.

    Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για τη δέσμευση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αυτή την την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε αναταράξεις στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Ωστόσο, πηγή κοντά στο Διοικητικό Συμβούλιο, είπε ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να παραιτηθεί από το σχέδιό της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις 16 Μαρτίου – που ανακοινώθηκε στην τελευταία της συνεδρίαση και έχει επαναληφθεί πολλές φορές από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ και τους συναδέλφους της – επειδή κάτι τέτοιο θα έβλαπτε την αξιοπιστία της.

    Η πηγή πρόσθεσε ότι οι επίσημες προτάσεις για τη συνάντηση δεν είχαν ακόμη ληφθεί, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν δει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις.

    Οι νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι χαμηλότερες από ό,τι τον Δεκέμβριο, αλλά εξακολουθούν να να διαμορφώνονται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας για το 2024 και ελαφρώς πάνω από αυτόν το 2025.

    Επιπλέον, οι προβλέψεις για τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, επρόκειτο να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ενισχύοντας τις εκκλήσεις για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τα “γεράκια” στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε η πηγή.

    Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί στην αύξηση του κόστους δανεισμού και προειδοποιούν για τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας, αισθάνθηκαν δικαιωμένοι από την πρόσφατη αναταραχή της αγοράς, υποστήριξε η πηγή.

    Πάντως, η ΕΚΤ μπορεί να προωθήσει αποφάσεις με απλή πλειοψηφία, αν και η Πρόεδρος Λαγκάρντ είναι γνωστό ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση.

    Οι αγορές χρήματος τιμολογούσαν με πιθανότητα 85% η ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης στο 3% την Πέμπτη, με ορισμένες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Deutsche Bank, να αναμένουν μικρότερη ή καθόλου αύξηση.

    Οι εποπτικές αρχές της ευρωζώνης από την πλευρά τους, βλέπουν περιορισμένες συνέπειες για τις τράπεζες στην περιοχή από την κατάρρευση της SVB και των άλλων δύο τραπεζών, ενώ τονίζουν την ανάγκη για στενή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Silicon Valley Bank: ΕΚΤ και Fed συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες για τα επιτόκια στη σκιά της κατάρρευσης

    Goldman Sachs: Η ΕΚΤ δεν θα «δειλιάσει» και θα αυξήσει τα επιτόκια 50 μονάδες βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ