• Business

    Συστημικός κίνδυνος στην Credit Suisse – Βουτιά 24% για τη μετοχή

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann

    Ο πρόεδρος ΔΣ της Credit Suisse, Axel Lehmann


    Ο πρόεδρος της Credit Suisse Axel Lehmann δήλωσε ότι η κρατική βοήθεια «δεν είναι θέμα» για την τράπεζα, η οποία προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.

    «Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», δήλωσε ο Lehmann σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, καθώς οι τράπεζες έχουν διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.

    «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, προσθέτοντας ότι η τράπεζα, με έδρα τη Ζυρίχη, βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της.

    Η Credit Suisse βρίσκεται εν μέσω μιας περίπλοκης τριετούς αναδιάρθρωσης σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στην κερδοφορία.

    Αυτή η διαδικασία κινδυνεύει τώρα να βαλτώσει εν μέσω ενός ευρύτερου sell off του χρηματοπιστωτικού τομέα και των ανησυχιών για την οικονομική ευρωστία πολλών τραπεζών μετά την κατάρρευση των Silvergate Capital, Silicon Valley Bank, SVB Financial Group και Signature Bank.

    “Όχι” σε περαιτέρω βοήθεια ο βασικός μέτοχος

    Στο μεταξύ, ο κορυφαίος μέτοχος της Credit Suisse απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής περισσότερης οικονομικής βοήθειας στην τράπεζα, επικαλούμενος ρυθμιστικά ζητήματα.

    «Η απάντηση είναι απολύτως αρνητική, για πολλούς λόγους πέρα από τον απλούστερο λόγο που είναι ρυθμιστικός και θεσμικός», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας, Ammar Al Khudairy, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV την Τετάρτη, όταν ρωτήθηκε εάν ήταν ανοιχτός να βοηθήσει την Credit Suisse σε περίπτωση που χρειαστεί πρόσθετη ρευστότητα.

    Η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Credit Suisse στα τέλη του περασμένου έτους, αφού εξαγόρασε το 9,9% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Στο μεταξύ η μετοχή της Credit Suisse υποχώρησε έως και 24% καταγράφοντας νέο χαμηλό στη Ζυρίχη, ενώ το κόστος ασφάλισης των ομολόγων έναντι χρεοκοπίας προσέγγισε σε επίπεδο που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στους επενδυτές.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποια είναι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει-Η πρόβλεψη του επενδυτή που είδε το τέλος της Lehman Brothers

    Credit Suisse: Γιατί ο πρόεδρος της τράπεζας είπε όχι στην αμοιβή 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων

    Πλήγμα για την Credit Suisse: Η Harris Associates -εκ των βασικών μετόχων- μηδένισε τη συμμετοχή της



    ΣΧΟΛΙΑ