• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στο 70% η παρκαρισμένη ρευστότητα των ιδιωτών επενδυτών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο: Τα αποτελέσματα των εισηγμένων αγγίζουν την εποχή πριν από την Lehman Bothers


    Με ρευστότητα έως 70% «παίζουν» στην παρούσα συγκυρία τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια μετά τις απανωτές συστάσεις των ξένων για μείωση της έκθεσης σε μετοχές.

    Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, όπως μεταφέρουν χρηματιστηριακές πηγές επιλέγουν από τον περασμένο Ιούλιο, όταν και η αγορά έκανε το μεγάλο κάθισμα κάτω από τις 800 μονάδες, να μειώνουν σταδιακά την έκθεσή τους στο Χρηματιστήριο, προβαίνοντας μάλιστα και σε ακραίες κινήσεις, όπως συνέβη την περασμένη Δευτέρα με τη μετοχή της Μότορ Όιλ ΜΟΗ 2,18% 27,20 , ή το περασμένο διάστημα με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ 1,70% 16,78 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,77% 18,37 .

    Ίδια ήταν η εικόνα και στον ΟΤΕ ΟΤΕ 0,49% 14,41 που μέσα σε λίγες συνεδριάσεις βρέθηκε να κοιτάζει τα χαμηλά εδώ και 1,5 έτος ή στον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -3,47% 15,85 που βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο. Πειστικότερη εικόνα για την έξοδο των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών ήταν στις τράπεζες.

    Ακόμα και στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων οι τράπεζες αποτελούσαν για τους ιδιώτες επενδυτές ένα προβλέψιμο  trade είτε στην άνοδο, είτε στην πτώση. Ίδια εικόνα ή μάλλον συνταγή φαίνεται ότι ακολουθείται και σήμερα.

    «Η αίσθηση που υπάρχει», αναφέρει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τάκης Ζαμάνης, «είναι ότι το Χ.Α. ξεκινάει από διαφορετική αφετηρία σε σχέση με τις ξένες αγορές». Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν οι ξένες αγορές και ειδικά οι αμερικάνικες έχουν διορθώσει πάνω από 20% φτάνοντας σε επίπεδα  bear, το Χ.Α. έχει δείξει ότι έχει επιβεβαιώσει τις κρίσιμες στηρίξεις κάτω από τις 800 μονάδες».

    Την ίδια ώρα, πηγές σε άλλες χρηματιστηριακές εξακολουθούν να συνδέουν την τάση της εγχώριας αγοράς με τον S&P 500, τον αμερικανικό δείκτη βαρόμετρο.

    Όπως τονίζουν λοιπόν, «επαναφορά του εν λόγω δείκτη πάνω από τις 6.730 μονάδες θα έδινε ένα σαφές σήμα αλλαγής της τάσης και για τα υπόλοιπα χρηματιστήρια».

    Παραδοσιακά μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τα αμερικανικά κεφάλαια κλείνουν θέσεις λόγω 9μήνου. Με δεδομένο το βαρύ κλίμα λόγω της αύξησης των επιτοκίων, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και την απρόβλεπτη (;) πολιτική κατάσταση στην Ιταλία που εκπροσωπεί την Τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και εν όψει της λήξης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 6μήνου την ερχόμενη Παρασκευή, οι επενδυτές μοιραία κρατούν ρευστότητα.

    Κι αυτό αποτυπώνεται στον ημερήσιο τζίρο που κινείται μεταξύ 40 – 50 εκατ. ευρώ την ημέρα.

    Ως προς την απόδοση του ελληνικού 10ετούς σε επίπεδα άνω του 4,7% χθες, οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται σε επίπεδο εντυπώσεων, χαλώντας την ψυχολογία, αφού η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να βγει στις αγορές.

    Κατά τα άλλα, η επαφή με τις 800 μονάδες του γενικού δείκτη του Χ.Α. θα μπορούσε να δώσει κίνηση προς τις 830 – 850 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank: To μυστικό για να μείνει μακριά από μια νέα κρίση η Ιταλία

    Goldman Sachs: «Τσεκούρι» στους στόχους και τις εκτιμήσεις για τις μετοχές της Ευρώπης – Βλέπει ισχυρή πτώση το επόμενο εξάμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ