• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πού θα ανοίξουν σήμερα η Πειραιώς και οι άλλες μετοχές

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν έχει αλλάξει η τάση στην αγορά έπειτα από έξι συνεχόμενα ανοδικές εβδομάδες στο Χρηματιστήριο και με τις διεθνείς αγορές σε ιστορικά υψηλά (σ.σ. ξεπέρασε και τις 17.800 ο Dax), χθες, Δευτέρα, βγήκε μεγάλη προσφορά προς πώληση. Με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης του Χ.Α. να γράψει το χειρότερο ποσοστό σε κλείσιμο από τις 26/6/23, άνω του 2,5%, και να επιστρέψει σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά όπου βρισκόταν πριν από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 12/2/24 (1.394 μονάδες).

    Στο επίκεντρο βρίσκεται μοιραία η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 που χθες πραγματοποίησε τζίρο 164,8 εκατ. ευρώ, διακινώντας περισσότερα από 41,250 εκατ. τεμάχια.

    Η μετοχή, δε, έγραψε χαμηλό ημέρας στα 3,918 ευρώ και όλοι ψάχνονται για το τι ακριβώς συνέβη.

    Το ερώτημα που τίθεται είναι οι πωλητές. Ποιος πούλαγε.

    Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των πωλητών θα πρέπει να περιληφθούν Έλληνες ιδιώτες.

    Πριν γίνει η διανομή των μετοχών κατά τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, η αγορά έκανε εκτίμηση ως προς το ποσοστό που θα πάρει κανείς από τα χρήματα που θα βάλει.

    Η εκτίμηση που υπήρχε στην αγορά ανέφερε ότι π.χ. για 100 χιλιάδες ευρώ που θα έβαζε κάποιος ιδιώτης επενδυτής, θα έπαιρνε μετοχές που θα αντιστοιχούσαν σε αξία για 8 χιλιάδες έως 15 χιλιάδες ευρώ.

    Η τελική κατανομή όμως, έγινε στο 32% και οι ιδιώτες επενδυτές, δηλαδή οι Έλληνες, βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές από αυτές που περίμεναν.

    Πολλοί από αυτούς δε, είχαν μετοχές και από πριν και σε τιμές κτήσης αρκετά χαμηλότερα.

    Συν το γεγονός – κάτι που αφορά στο σύνολο της αγοράς- ουκ ολίγοι επενδυτές ήταν «στημένοι» σε θέσεις  short ποντάροντας σε γύρισμα της αγοράς, ενώ κάποιοι άλλοι έσπευδαν να κλείσουν ανοιχτές θέσεις για μετοχές που δεν είχαν στα χέρια τους βλέποντας το  Χρηματιστήριο Αθηνών να γυρίζει τόσο άσχημα, κλείνοντας χαρακτηριστικά στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα.

    Ειδικά ως προς την Πειραιώς, πολλοί ιδιώτες επενδυτές έσπευδαν να μειώσουν την έκθεσή τους με δεδομένο ότι βρέθηκαν με περισσότερες μετοχές απ’ όσες περίμεναν.

    Σημειωτέον, ότι σήμερα ξεκινάει η διαπραγμάτευση των μετοχών που πήραν οι Έλληνες επενδυτές, αφού χθες μετά το κλείσιμο πέρασαν στους κωδικούς τους τα χαρτιά από το placement.

    Μια μέρα πριν, χθες,  ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών που είχαν οι ξένοι

    Χρηματιστές δεν αποκλείουν μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση, να υπάρξουν ανισορροπίες στην αγορά το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα.

    Πάντως χθες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μάζεψαν τις αρχικές απώλειες (π.χ. ο Dax από τις 17.662 μονάδες επανήλθες στις 17.757 μον.).

    Το ερώτημα που τίθεται είναι τι μέλλει γενέσθαι για τις υπόλοιπες μετοχές, δεδομένου ότι η τρέχουσα είναι περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, με την ΕΤΕ να ξεχωρίζει την Τρίτη.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Το εύρος των επενδυτών στο placement καθιστά το ΧΑ μέλος των παγκόσμιων αγορών

    Morgan Stanley για Τράπεζα Πειραιώς: Αυξάνει την τιμή στόχο στα 5,08 ευρώ

    Χρήστος Μεγάλου: Ιστορική ημέρα για την οικονομία και το ΧΑ – Στόχος της Πειραιώς να γίνει η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ