• Διεθνής πολιτική

    Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αρχίζει την απλοποίηση των κανόνων της

    • Bloomberg
    Hafize Gaye Erkan

    Hafize Gaye Erkan, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, υπό τη νέα διοίκηση της Hafize Gaye Erkan, ξεκινά την απλούστευση των κανόνων ασφαλείας των τραπεζών που είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν και αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των αποταμιεύσεων σε τουρκικές λίρες.

    Ο συντελεστής διατήρησης τίτλων μειώθηκε στο 5% από 10% με άμεση ισχύ, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυριακής.

    Ο δείκτης αυξήθηκε δύο φορές από 3% σε 10% τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετατροπή των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε καταθέσεις σε λίρες, στο πλαίσιο της «στρατηγικής λιροποίησης».

    Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του κανόνα, εάν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες στο σύνολο των καταθέσεων είναι κάτω από 57%, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δείκτη διατήρησης τίτλων κατά επιπλέον 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το προηγούμενο όριο ήταν 60%. Οι τράπεζες θα έχουν μειωμένο δείκτη τήρησης τίτλων εάν αυξήσουν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες σε ποσοστό άνω του 70%.

    Η χαλάρωση έρχεται μετά την υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Simsek να επιστρέψει σε «ορθολογικές» πολιτικές. Στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Erkan την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% και έδωσε σήμα για «σταδιακή σύσφιξη». Η Erkan συναντήθηκε με τραπεζίτες την Παρασκευή και κατά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση δήλωσε ότι ζήτησαν απλοποίηση των κανόνων.

    Ο κανονισμός για τη διατήρηση των τίτλων απλοποιήθηκε για να αυξηθεί η λειτουργικότητα των μηχανισμών της αγοράς και να ενισχυθεί η μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε δήλωση που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

    Ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Sahap Kavcioglu, μείωνε το επιτόκιο και ακολούθησε αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές, οι οποίες τροφοδότησαν τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και απώθησαν τους ξένους επενδυτές στους οποίους βασίζεται η Τουρκία για να καλύψει το πολυετές έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της.

    Διαβάστε ακόμη:

    Μεγάλη αλλαγή πολιτικής στην Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο 15%

    Τουρκία: Σε νέα ιστορικά χαμηλά η λίρα-Απογοήτευση στους επενδυτές

    Τουρκία: Οι κινήσεις του Σιμσέκ ικανοποιούν τις αγορές

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ