• Πολιτική

    Πώς σχολιάζουν τα διεθνή μέσα τη σαρωτική νίκη Μητσοτάκη

    • NewsRoom


    Για μία σαρωτική νίκη κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα, τα οποία εστιάζουν στην οικονομική πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εκτόξευσε την δημοτικότητά του, όπως υποστηρίζουν. Παράλληλα, αναφέρονται στα νέα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζουν ότι οι Έλληνες ψήφισαν με γνώμονα τα οικονομικά ζητήματα της χώρας.

    FT: Η αδύναμη αντιπολίτευση και οι μεταρρυθμίσεις

    Οι Financial Times αναφέρουν ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη μετά τα υψηλά ποσοστά του πρώτου γύρου των εκλογών τον Μάιο. «Οι αγορές αντέδρασαν θετικά κατά την προεκλογική περίοδο, με τις μετοχές και τα ομόλογα να καταγράφουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες. Η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας είναι πιθανό να αναβαθμιστεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το τέλος του έτους, ένα σημάδι ότι η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της τη δεκαετή οικονομική κρίση», αναφέρει το δημοσίευμα.

    «Ο Μητσοτάκης έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του κόμματός του», δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο Eurasia Group.

    «Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να καλύψει το χάσμα με τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε στους FT ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτό δημιουργεί ένα παράθυρο για τη ΝΔ να κυριαρχήσει στο πολιτικό τοπίο για το προσεχές μέλλον», πρόσθεσε, με την αντιπολίτευση να αναμένεται να είναι σε αποσύνθεση τα επόμενα χρόνια.

    Μια αδύναμη αντιπολίτευση θα δώσει επίσης στον Μητσοτάκη την ευκαιρία να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, σχολιάζει το δημοσίευμα. «Αυτή τη φορά, δεν έχει καμία δικαιολογία για να καθυστερήσει ουσιαστικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, όπως στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Rahman.

    La Repubblica: Ξεκάθαρη η νίκη του Μητσοτάκη

    H ιταλική εφημερίδα La Repubblica, στην πρώτη της αναφορά για τις ελληνικές εκλογές, γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «στην Ελλάδα, σύμφωνα με το exit poll, η νίκη του Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρη».

    Το δημοσίευμα της La Repubblica

    «Το συντηρητικό κόμμα του Έλληνα πρωθυπουργού επιβεβαιώνει την επιτυχία των εκλογών του Μαΐου, αλλά αυτή τη φορά, με το νέο εκλογικό νόμο, θα μπορέσει να συνθέσει κυβέρνηση», προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.

    Χάρη στο νέο εκλογικό νόμο και το έπαθλο της πλειοψηφίας για τον νικητή (σ.σ. το μπόνους εδρών), ο Μητσοτάκης θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    «Στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης οδεύει προς απόλυτη πλειοψηφία» μεταδίδει, επίσης, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

    Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι, βάσει του κοινού exit poll, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εκλέξει τουλάχιστον 158 βουλευτές.

    Η προτεραιότητα για τους Έλληνες ψηφοφόρους

    «Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός από το 2019 έχει υποσχεθεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μετά από μια εξουθενωτική κρίση χρέους που ταλαιπώρησε τη χώρα για μια δεκαετία», αναφέρει το Reuters, κάνοντας λόγο για μία εντυπωσιακή νίκη της ΝΔ.

    «Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε με συντριπτική διαφορά στα ποσοστά και κοινοβουλευτικές έδρες. Αν και οι εκλογές διεξήχθησαν μετά από καταστροφή, το ναυάγιο στη Μεσόγειο, τα εγχώρια οικονομικά ζητήματα φαίνεται να ήταν η άμεση προτεραιότητα για τους ψηφοφόρους», αναφέρει το Associated Press.

    Εντυπωσιακό χαρακτηρίζει το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας το Al Jazeera, το οποίο σημειώνει ότι οι Έλληνες εστίασαν στα εσωτερικά οικονομικά ζητήματα και δεν επηρεάστηκαν από την πρόσφατη τραγωδία στη Μεσόγειο με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες.

    Οι πιέσεις στον Τσίπρα

    Η Wall Street Journal  σημειώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα χάρισε μια σαρωτική νίκη στη Νέα Δημοκρατία, όμως θα ασκήσει πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα ακόμα και στο να οδηγηθεί σε παραίτηση, λόγω του αδύναμου αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο Μητσοτάκης έχει αυξήσει τη δημοτικότητά του από το 2019, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία, επιβλέποντας τη βελτίωση της οικονομίας, διατηρώντας παράλληλα σκληρή μεταναστευτική πολιτική και τηρώντας αυστηρή γραμμή στις σχέσεις με τη γειτονική Τουρκία.

    Τα κόμματα της αριστερής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δεν έχουν καταφέρει να ανεβάσουν τα ποσοστά τους  παρά μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών πολιτικών της αντιπολίτευσης και άλλων, ενός θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος και της εκτεταμένης διεθνούς κριτικής για τις μεταναστευτικές πρακτικές της Ελλάδας», σχολιάζει.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ