• ΑΓΟΡΕΣ

    Μπρα ντε φερ Deutsche Bank & HSBC: «Ώρα για ανάσες» ή «έχει δρόμο το ράλι» στις ελληνικές τράπεζες

    CEO ελληνικές τράπεζες - Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) - Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) - Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Δύο αντικρουόμενες εκθέσεις ήρθαν αυτήν την εβδομάδα στο φως για τις ελληνικές τράπεζες. Από τη μία η γερμανική Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να “πάρουν μια ανάσα” μετά τις τεράστιες αποδόσεις τους, ενώ η βρετανική HSBC επιμένει ότι “έχουν δρόμο” στο ταμπλό του ΧΑ.

    Η Deutsche Bank αναβάθμισε Eurobank και Alpha, ενώ υποβάθμισε Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς, με την αιτιολογία της τεράστιας υπεραπόδοσής τους, η οποία τις καθιστά πιο ακριβές σε σχετικούς όρους, σε σύγκριση με άλλες πιθανές επιλογές στη νότια Ευρώπη, εξηγεί ο Alfredo Alonso.

    H απόδοση σε ετήσια βάση στις ελληνικές τράπεζες είναι περίπου +59% έναντι 10% για τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών, γεγονός που καταδεικνύει την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τον ελληνικό τομέα, μετά τις συνεχείς βελτιώσεις που παρατηρούνται στους δείκτες καθαρών εσόδων από τόκους, του αποτελεσματικού ελέγχου κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού και των επιπέδων κεφαλαίου, που οδηγούν σε σημαντικούς στόχους και αναβαθμίσεις, επισημαίνει ο Alonso.

    Έχοντας τα ίδια ποσοτικά δεδομένα ο Cihan Saraoglou της HSBC αντιλέγει τα ακόλουθα: «Υπάρχει περιθώριο ανόδου για τον τραπεζικό κλάδο μετά το ράλι του 60% των ελληνικών τραπεζών σε ετήσια βάση; Πιστεύουμε πως ναι και θέτουμε νέους αυξημένους στόχους τιμών για τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες».

    Ο Alonso της DB βλέπει πολλαπλασιαστές αποτίμησης που θα ήταν αδιανόητοι μόλις πριν από λίγους μήνες, με τους δείκτες P/E στο εύρος των 6-7 φορών και τους δείκτες λογιστικής αξίας P/TBV στις 0,6-0,8 φορές για το 2024, με δείκτες αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RoTEs περίπου 9% – 12%. Παρότι παραμένει ακόμη θετικός, είναι καιρός να πάρουμε μια ανάσα, επισημαίνει.

    Ο Saraoglou, ωστόσο, έχει ως επιχείρημα: «Οι εκτιμήσεις των αναλυτών φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευνοϊκές προοπτικές που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) λόγω των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το χαμηλότερο κόστος των καταθέσεων, τα αυξανόμενα βιβλία χορηγήσεων».

    Η γερμανική Deutsche Bank, ως αποτέλεσμα της πιο συντηρητικής προσέγγισής της, υποβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα σε σύσταση διακράτησης από αγορά, την οποία είχε τοπ επιλογή εδώ και καιρό και αυξάνει την τιμή στόχο σε 6,70 ευρώ από 6,15 ευρώ. Επίσης, και για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνει τη σύσταση σε διακράτηση από αγορά με τιμή στόχο 3,00 ευρώ, αμετάβλητη.

    Αντίθετα, επιλέγει να αυξήσει την τιμή στόχο στην Alpha Bank σε 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ με σύσταση αγοράς και να τη θέσει πλέον ως κορυφαία επιλογή, δεδομένων των φθηνότερων πολλαπλασιαστών και του δυνητικά υψηλότερου περιθωρίου βελτίωσης. Για την Eurobank, επίσης αυξάνεται η τιμή στόχος σε 1,90 ευρώ από 1,70 ευρώ και η σύσταση είναι αγορά.

    Παρότι οι προσεγγίσεις είναι διαφορετικές, η Alpha Bank είναι η προτιμώμενη πλέον επιλογή και για τη βρετανική τράπεζα. Ο στόχος τιμής τίθεται στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή από 1,45 ευρώ πριν με ανοδικό περιθώριο 45%. Για τη μετοχή της Eurobank, ο στόχος τίθεται στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 1,60 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 28%. Στον αντίποδα, όμως η Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο στα 7,95 ευρώ από 6,95 ευρώ πριν και το ανοδικό περιθώριο στο 36% παραμένει με σύσταση αγοράς. Το ίδιο και για τον τίτλο της Τράπεζας Πειραιώς, με την τιμή στόχο στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,35 ευρώ πριν και το ανοδικό περιθώριο στο 37%.

    Η Deutsche Bank εξηγεί για την Alpha Bank ότι παρά τις σχετικά λιγότερο λαμπρές τάσεις σε σχέση με εκείνες των ομότιμων τραπεζών, η τράπεζα εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με συντηρητικό δείκτη P/E της τάξεως των 6 φορών και δείκτη P/TBV της τάξεως των 0,55 φορών για προσαρμοσμένο RoTE σχεδόν 10% για το 2024. Δεδομένης της έκπτωσης αποτίμησης και των σημαντικών βελτιώσεων που εξακολουθούν να αναμένονται όσον αφορά τις επιχειρηματικές επιδόσεις, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση buy για την Alpha Bank και τη θεωρούμε την καλύτερη επιλογή μας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, αυτή τη στιγμή, εξηγεί ο Alonso.

    Ο Saraoglou της HSBC επισημαίνει και αυτός τη σχετική αξία της Alpha Bank έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρώτη να έχει έκπτωση 5% επί του δείκτη P/TBV για φέτος, παρά το παρόμοιο κεφαλαιακά προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας RοTE και το υψηλότερο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1.

    Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους τα τελευταία δύο τρίμηνα, δυναμική που έχει υποτιμηθεί. Τέλος, η Eurobank εμφανίζει απόλυτη αξία φέτος με δείκτη 0,79 φορές σε όρους P/TBV για 15% δείκτη RοTE περίπου και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης με παρόμοιο RοTE αλλά ένα χαμηλότερο προφίλ για κόστος κεφαλαίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αποτίμησής της», καταλήγει ο Saraoglou.

    Διαβάστε επίσης

    Deutsche Bank (Christian Sewing): Βλέπει ανάκαμψη των συναλλαγών στο δεύτερο εξάμηνο

    Deutsche Bank: Γιατί αναβαθμίζει Eurobank και Alpha – Τι συμβαίνει με Εθνική και Πειραιώς

    Alpha Bank: Τελείωσαν οι πωλήσεις – Ποιος αγοράζει

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ