• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς πήραν μπροστά οι τράπεζες- Έκλειναν άρον-άρον ανοιχτές θέσεις και αέρα οι Έλληνες ιδιώτες, μεγάλος όγκος στα ΣΜΕ της Πειραιώς και της ΕΤΕ

    Χρήστος Μεγάλου-Παύλος Μυλωνάς

    Χρήστος Μεγάλου-Παύλος Μυλωνάς


    Aνάσα για τις τραπεζικές μετοχές από τη στιγμή που καλύφθηκαν οι ανοιχτές θέσεις και ο… «αέρας» που «έπαιξαν’ στις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές.

    Πάνω από 18 χιλιάδες ανοιχτές θέσεις σε Εθνική ΕΤΕ 1,85% 7,70 και Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 έκλεισαν μέχρι και χθες, επιβεβαιώνοντας την μαζική είσοδο των ιδιωτών επενδυτών στην αγορά την περασμένη εβδομάδα κι ενώ η αγορά βομβαρδιζόταν από τις φήμες περί ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την S&P, η οποία τελικά δεν ήρθε.

    Το αποτέλεσμα ήταν η αγορά να «φύγει» πτωτικά από τις 1111 μονάδες μέχρι τις 1079 μονάδες που ήταν και τα χθεσινά χαμηλά, τα οποία είχε να δει η αγορά από τις 6 Απριλίου.

    Πτώση πάνω από 8% για την Άλφα ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 από τα υψηλά των 1,22 ευρώ μέχρι τα 1,12 χθες, σχεδόν 6,5% η πτώση για την ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 από τα υψηλά των 4,89 στα 4,57 που ήταν τα χαμηλά ημέρας την Τετάρτη, 8% απώλειες για την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 από τα υψηλά του 1,39 την περασμένη Παρασκευή μέχρι τα χαμηλά του 1,287 χθες  και 11,6% για την Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 από το υψηλό των 2,32 μέχρι το χαμηλό του 2,05 χθες.

    Τα προαναφερόμενα επίπεδα ως προς τα υψηλά αφορούν στο διάστημα της περασμένης Παρασκευής που ήταν πολύ έντονη η φημολογία περί αναβάθμισης.

    Οι ξένοι επενδυτές προς το παρόν δείχνουν να μην έχουν μεγάλη ανάμειξη στα εγχώρια χρηματιστηριακά πράγματα, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Παραμένουν στις θέσεις τους ποντάροντας αφενός στο σενάριο της νέας εντολής σε κυβέρνηση με άξονα τη Νέα Δημοκρατία, αφετέρου θεωρούν δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πάρει το πολυπόθητο  investment grade μέσα στη χρονιά που διανύουμε.

    Το ενδιαφέρον μετατίθεται στις ξένες αγορές αφού ο κίνδυνος χρεοκοπίας κι άλλων τραπεζών φαίνεται ότι παραμένει ψηλά στην ατζέντα της διεθνούς οικονομικής επικαιρότητας με αιχμή την First Republic.

    Η αμερικανική τράπεζα με τις καταθέσεις των 170 δις. δολ. (σχεδόν όσες οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες!) θα είναι μία ακόμα τράπεζα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μετά την Silicon Valley Bank που οδηγήθηκε σε διάσωση, ενώ οι αγορές προσπαθούν να συνέλθουν από την παραλίγο χρεοκοπία της Credit Suisse, η οποία με τη σειρά της πέρασε στην UBS.

    Υπό τα δεδομένα αυτά οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις ακόμα δεν έχουν επηρεάσει αισθητά την αγορά. Άλλωστε, η διόρθωση από τα υψηλά (σε κλείσιμο), τις 1.133 μον.. μέχρι και χθες είναι της τάξης του 3,27%, με την αγορά να συνεχίζει να διατηρεί τη δυναμική της.

    Δυναμική, που σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να αναπτύσσεται με ασφάλεια, όσο ο γενικός δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 1.060 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης

    Axia: Όλα τα εκλογικά σενάρια για τις εθνικές εκλογές Μαΐου και Ιουλίου – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

    UBS: Γιατί εξακολουθεί να προτείνει αγορά στη Motor Oil και αυξάνει την τιμή-στόχο



    ΣΧΟΛΙΑ