• Τράπεζες

    First Republic: Σχέδιο διάσωσης από τις αμερικάνικες τράπεζες- Βουτιά 30% για τη μετοχή της

    • NewsRoom
    First Republic Bank

    First Republic Bank


    Στους μεγάλους τραπεζικούς κολοσσούς έχει στραφεί η First Republic σύμφωνα με το CNBC, η μετοχή της οποίας έχει χάσει το 93% της αξίας της μέσα στο 2023.

    Η μετοχή της τράπεζας καταγράφει πτώση  άνω του 30%, ύστερα το χθεσινό sell off που άγγιξε το 50%.

    Η περιφερειακή τράπεζα προσπαθεί να προσεγγίσει τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ζητώντας τους να την ενισχύσουν άλλη μία φορά, ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευσή της. Στις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ έχει σημάνει συναγερμός, όπως αναφέρουν οι FT στη σκιά της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και της παγκόσμιας τραπεζικής αναταραχής που προκάλεσε, καθώς μία ακόμα αποτυχία του τραπεζικού συστήματος αποτελεί πιθανό σενάριο.

    Το σχέδιο διάσωσης

    Οι σύμβουλοι της First Republic, σύμφωνα με το CNBC,  προσπαθούν να προσεγγίσουν τους τραπεζίτες των αμερικανικών κολοσσών για να αγοράσουν ομόλογα σε επιτόκια υψηλότερα της αγοράς με τις απώλειες για τους δεύτερους να είναι κάποια δισεκατομμύρια δολάρια. «Αλλιώς πληρώστε 30 δις δολάρια μέσω τελών στη Federal Deposit Insurance Corp,  όταν η τράπεζα πτωχεύσει» είναι το βασικό επιχείρημά τους.

    Εφόσον η ομάδα της First Republic πείσει τις μεγάλες τράπεζες να βοηθήσουν, ευελπιστεί ότι θα προσελκύσει κι άλλους επενδυτές για να προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποίηση.

    Πώς έφτασε ως εδώ η First Republic

    Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ υπέστησαν ένα «άγριο» sell off καθώς οι φόβοι για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος κυριαρχούσαν.

    Η First Republic ήταν αυτή που είδε τη μεγαλύτερη βουτιά στη μετοχή της και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τη περασμένη Δευτέρα οδήγησαν σε μία ακόμα βουτιά καθώς έχασε πάνω από το 40% των καταθέσεών της, μένοντας με μόλις 104, 5 δις δολάρια σε λογαριασμούς, λιγότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Υπενθυμίζεται ότι 11 μεγάλες τράπεζες κατέθεσαν τον περασμένο Μάρτιο 30 δις δολάρια ως μία ένδειξη εμπιστοσύνης προς την τράπεζα, χωρίς να καταφέρουν να κοπάσουν τις ανησυχίες.

    Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ συζητούν σενάρια διάσωσης της τράπεζας είτε με την αρωγή των μεγάλων τραπεζών είτε με τον αναλάβει τον έλεγχο η Federal Deposit Insurance Corporation, η οποία θα προσφέρει κρατική εγγύηση για όλες τις καταθέσεις, όπως στην περίπτωση της Silicon Valley Bank.

    Διαβάστε επίσης:

    First Republic Bank: Εξετάζει πωλήσεις assets αξίας 100 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ