• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Περίοδος – φωτιά μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ΔΑΑ, JP Morgan, Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Γιώργος Στάσσης, CEO ΔΕΗ - Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO Mytilineos

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Γιώργος Στάσσης, CEO ΔΕΗ – Ευάγγελος Μυτιληναίος, CEO Mytilineos


    Με την Wall Street χθες κλειστή και τις συναλλαγές να μειώνονται αισθητά (σ.σ. 62 εκατ. ευρώ μισή ώρα πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών), στην αγορά διαμορφώνεται ένα νέο μπουκέτο προσδοκιών.

    Το δεύτερο 15θήμερο του Ιανουαρίου μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου είναι γεμάτα προκλήσεις για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ήδη φαίνεται να μπαίνει με φόρα στο 2024 με κέρδη 4,60%, επιστρέφοντας σε κεφαλαιοποίηση 91 δισ. ευρώ, κάτι που έχει να συμβεί από το 2009, όταν οι εταιρείες ήταν περισσότερες.

    Τώρα με λιγότερες εισηγμένες, η αγορά κυμαίνεται σε χρηματιστηριακή αξία, στα ίδια επίπεδα με τότε και ανοίγει τα φτερά της, όπως έγινε γνωστό χθες για να υποδεχθεί τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά οι τράπεζες βρίσκονται πιο κοντά στην έγκριση των  μερισμάτων από τον επόπτη και η κινητικότητα σε παρουσιάσεις εντός και εκτός των συνόρων βάζει φρέσκο ενδιαφέρον στα βαριά χαρτιά της αγοράς ενώ οι επιχειρηματικές συμφωνίες ξαναμπαίνουν στο τραπέζι φτιάχνοντας σενάρια και κλίμα.

    Την επόμενη εβδομάδα, οι διοικήσεις της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 και του Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 ταξιδεύουν στο Λονδίνο, η πρώτη για το investor day στις 23/1, όπου ο Γιώργος Στάσσης θα παρουσιάσει το 5ετές πλάνο ανάπτυξης, με του αναλυτές να περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία μέχρι το 2025 – 2026.

    Η δε Μυτιληναίος έχει επέτειο για τα 10 χρόνια της ενεργειακής επέκτασής της στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στις 24/1 η καρδιά της αγοράς χτυπάει στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποιείται το  roadshow της JP Morgan για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, εκδήλωση στην οποία αναμένεται να απευθύνει χαιρετισμό ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Η εκδήλωση της JP Morgan στη Νέα Υόρκη, σημειωτέον ότι μπορεί να αποτελέσει τον προάγγελο εξελίξεων για την επιτυχή έκβαση της δημόσιας εγγραφής του ΔΑΑ, με τον στόχο για την εισαγωγή του 30% να τοποθετείται ως προς την άντληση κεφαλαίων μεταξύ 900 εκατ. ευρώ – 1 δισ.

    Ταυτόχρονα, στο roadshow της JP Morgan αναμένεται να δοθεί βαρύτητα στο επικείμενο placement του ΤΧΣ για το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς. ΠΕΙΡ 1,53% 3,98

    Ήδη γίνεται συστηματική δουλειά από τον Χρήστο Μεγάλου και όλα δείχνουν ότι το «κουμπί» θα πατηθεί μετά την δημοσίευση των οικονομικών στοιχείων για το 2023, τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου.

    Ενδιαμέσως, την Τετάρτη αρχίζει να τρέχει η ομολογιακή έκδοση 200 εκατ. ευρώ της Aegean, ΑΡΑΙΓ -0,98% 12,14  ενώ μετά την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    εκτιμάται ότι θα τρέξει το ομόλογο της Ιντραλότ, ΙΝΛΟΤ 0% 1,13 με την εταιρεία να αποσκοπεί στην έκδοση ποσού έως 135 εκατ. ευρώ για να μειώσει τον δανεισμό της και να επιστρέψει σε υψηλά EBITDA ακόμα κι από την τρέχουσα χρήση.

    Διαβάστε επίσης 

    Morgan Stanley: Το 2024 το ράλι στις ελληνικές τράπεζες θα συνεχιστεί – Νέες τιμές στόχοι

    Ebury: Έλλειψη διακύμανσης, στο κατώφλι των μειώσεων στις ΗΠΑ το Μάρτιο

    Bitcoin: Βουτιά 6.500 δολαρίων μετά την έγκριση των ETFs του κρυπτονομίσματος



    ΣΧΟΛΙΑ