• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκινά από σήμερα «σαφάρι» αναζήτησης επενδυτών ενόψει του placement

    Χρήστος Μεγάλου, CEO στην Τράπεζα Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Σαφάρι επαφών με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ξεκινά η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διάθεση του 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα.

    Τα στελέχη της Πειραιώς με επικεφαλής τον Χρήστο Μεγάλου μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν διαδοχικές παρουσιάσεις των προοπτικών της τράπεζας σε επενδυτές στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, καθώς απομένουν 40 περίπου μέρες μέχρι να ανοίξει το διεθνές βιβλίο προσφορών για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ.

    Ενώ θα συμμετέχουν και στο road show που διοργανώνει η JP Morgan στην Αθήνα στις 16 και 17 Ιανουαρίου, όπου πελάτες της θα συναντηθούν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών.

    Στη συνέχεια στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση της αμερικανικής τράπεζας στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραβρεθεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συζητήσει με τον Jamie Dimon.

    Στις παρουσιάσεις της Πειραιώς, που διοργανώνουν οι σύμβουλοι της Goldman Sachs και UBS θα συμμετέχουν ο CEO της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ο CFO Θοδωρής Γναρδέλλης, και η γενική διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού Χρυσάνθη Μπερμπάτη.

    Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου και την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το placement.

    Στο μεταξύ θα έχει καταστεί σαφές αν θα διατεθεί το σύνολο των μετοχών (27%) που κατέχει το ΤΧΣ ή μικρότερο ποσοστό, καθώς προς το παρόν φαίνεται πως η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 12%.

    Από την πλευρά της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προκρίνει το ίδιο μοντέλο αποεπένδυσης με αυτό της Εθνικής Τράπεζας, και για το σύνολο του 27%, με την αξία του πωληθέντος ποσοστού να φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ. Όμως η τελική απόφαση, για το ποσοστό που θα διατεθεί τελικά είναι πολιτική.

    Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκινά από σήμερα τις παρουσιάσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και στόχο της είναι – εφόσον προκριθεί η πλήρης αποκρατικοποίηση-, πακέτο μετοχών αξίας 150 εκατ. ευρώ να δοθεί στην εσωτερική αγορά και οι υπόλοιπες μετοχές, αξίας 950 εκατ. ευρώ, να διατεθούν μέσω βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό.

    Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς 10 μεγάλα funds του εξωτερικού (όπως τα BlackRock, Fidelity, Nordress, Eaton Vance, SEI Investments Management Corp, Pictet, Fiera Capital), που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική τραπεζική αγορά ή έχουν συμμετοχή στην Πειραιώς, θα μπορούσαν να μπουν στο placement δίνοντας 50 εκατ. ευρώ το καθένα, δηλαδή με ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ να ενισχύσουν το ποσοστό τους στην τράπεζα.

    H τράπεζα βγήκε την περασμένη εβδομάδα στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2, άντλησε 500 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 7,375% έναντι των αρχικών σκέψεων για τιμολόγηση (IPTs) στο 7,75%.

    Η μεγάλη συμμετοχή σηματοδοτεί το πόσο έχει αλλάξει η τράπεζα και προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς είχε βγει το Νοέμβριο του 2023 με έκδοση υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,875%.

    Τα κέρδη του 2023 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στην περιοχή των 700 εκατ. ευρώ και άνω, ενώ η διοίκηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τον επόπτη για τη διανομή μερίσματος ύψους 10%, και ήδη έχει πάρει 10% προβλέψεις στα αποτελέσματα της ανά τρίμηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 577 εκατ. ευρώ, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,5%, από 8,8% ένα χρόνο πριν, και η τράπεζα έχει δείκτη CET1 στο 12,9%, και συνολικό δείκτη κεφαλαίων στο 17,4%.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx, Eurobank Equities & Εθνική Χρηματιστηριακή «στοιχηματίζουν» στην Aegean Airlines και το 2024

    Viva Wallet: Η αποτίμηση της εταιρείας θα σταματήσει τον πόλεμο με την JP Morgan

    Τράπεζα Πειραιώς: Οικονομικό ημερολόγιο 2024



    ΣΧΟΛΙΑ