• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ο λόγος στα blue chips, σκοντάφτουν οι τράπεζες

    Χρηματιστήριο


    Περιορίζονται τα αρχικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές και βεβαίως το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Όσο η Ευρώπη συνεχίζει να μετράει κρούσματα και όσο οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ελλιπείς, οι αγορές δεν πρόκειται να δουν πρόωρα ανάκαμψη.

    Οι χρηματιστές στην Ελλάδα μιλούν ήδη για χαμένη χρονιά από το πρώτο κιόλας 3μηνο με τις απώλειες του δείκτη να προσεγγίζουν το 40%.

    Ταυτόχρονα, όταν η Αμερική είναι διατεθειμένη να ρίξει στην οικονομία της κατ’ ελάχιστον 2 τρις. δολ. και η Ευρώπη ακόμα ψάχνεται αν θα συστήσει ταμείο για τη νόσο ή θα εκδώσει ευρω/ομόλογο, το χάος στην αντίληψη είναι μεγάλο. Ειδικά δε, όταν ΗΠΑ και κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες άργησαν να πάρουν μέτρα.

    Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που σήμερα εκθειάζεται από το Bloomberg και χθες από το CNN και τα επαινετικά σχόλια της δημοσιογράφου που έπαιρνε συνέντευξη από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη.

    Τα καλά λόγια όμως, δεν αρκούν. Το ελληνικό 10ετές παίρνει την ανηφόρα, με την απόδοση να σκαρφαλώνει στο 1,74%, όταν πριν από μία εβδομάδα είχε υποχωρήσει στο 1,5%, μετά την άρση των περιορισμών για αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα είναι άσχημο αφού οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται μόλις κατά 0,4% κι αυτό εξαιτίας της μικρής, ελάχιστης ανάκαμψης του πετρελαίου στα 22 δολ.

    Επιπρόσθετα, οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκουν καταφύγιο στο χρυσό που ενισχύεται πάνω από τα 1601 δολ. η ουγγιά.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα όρια των 51, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι 550 – 550 αποτελούν ισχυρή… αντίσταση. Οι συναλλαγές δείχνουν την απροθυμία των επενδυτών να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο υπό αυτές τις συνθήκες, που τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας μετά τον ιό. Ο τζίρος δεν έχει αγγίξει καν τα 25 εκατ. ευρώ, έπειτα από 3,5 ώρες συναλλαγών.

    Από τις μετοχές που ενισχύονται πάντως, 51 ενισχύονται και 36 υποχωρούν. Ο τραπεζικός κλάδος δε, υποχωρεί σχεδόν 2%. Οριακές απώλειες στα 0,62 εευρώ για την Alpha, ενώ πάνω από 2,5% υποχωρούν Πειραιώς και Eurobank και πάνω από 3% η μετοχή της Εθνικής.

    ΟΤΕ, Jumbo και Aegean ενισχύονται πάνω από 3%. Πάνω από 2%, η Motor Oil και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα οι μετοχές των Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Coca Cola, ΔΕΗ και Βιοχάλκο. Πάνω από 3,5% τα κέρδη για την Ελλάκτωρ.



    ΣΧΟΛΙΑ