• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Νέες δραματικές απώλειες για τη Folli Follie, στο -24,88% έκλεισε η μετοχή της

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group

    Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group


    Με νέες ισχυρές απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 770 μονάδες, υπό την πίεση της νέας ισχυρής πτώσης της μετοχής της Folli Follie και των συνεχιζόμενων, για δεύτερη συνεδρίαση, απωλειών στον τραπεζικό κλάδο.

    Η τιμή της μετοχής της Folli Follie κατρακύλησε την Πέμπτη στα 4,8 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 24,88%. Είναι ενδεικτικό της κρίσης που περνά ο όμιλος πως, από την αρχή της δημοσιοποίησης της έκθεσης της QCM, η χρηματιστηριακή της αξία της μετοχής έχει υποχωρήσει κατά 638,4 εκατ. ευρώ, ενώ ο βασικός μέτοχος της, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, μετράει λογιστικές ζημιές που ανέρχονται σε 224 εκατ. ευρώ. Αντίδοτο στην κατρακύλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα στοιχεία από τον πρόσθετο έλεγχο, που έχει ζητήσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν πως ο Γενικός Δείκτης άνοιξε τη συνεδρίαση με ισχυρά κέρδη, φτάνοντας να κερδίζει έως και 1,16% στις 794,05 μονάδες. Ωστόσο από το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, η εικόνα στο ταμπλό άλλαξε δραματικά, καθώς άρχισαν να έρχονται οι πρώτες ειδήσεις από το Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου διαψεύσθηκαν οι όποιες προσδοκίες για συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    Τα νέα προκάλεσαν νέες ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος υποχώρησε κατά 3,44%, με την μετοχή της Πειραιώς να σημειώνει για ακόμα μια ημέρα τις σημαντικότερες απώλειες.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,79% στις 770,89 μονάδες, στο χαμηλό ημέρας. Ενδοσυνεδριακά, σημείωσε υψηλό στις 794,05 μονάδες (+1,16%).

    Όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec., η στροφή των διεθνών επενδυτών προς ποιοτικά, θεωρούμενα ως low-risk assets, όπως το γερμανικό δεκαετές ομόλογο, απεικονίζει ανάγλυφα τη διάθεση ανάληψης χαμηλότερων επενδυτικών κινδύνων από την επικρατούσα πλειοψηφία.

    Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει λειτουργήσει ως ένας εκ των ηγετών της πτώσης, με τον Μάιο να έχει δημιουργήσει – μέχρι σήμερα – ένα μεγάλο “κόκκινο κηροπήγιο”, το δεύτερο μεγαλύτερο της τελευταίας διετίας. Κοιτώντας το γράφημα τιμών με αφετηρία το πολυετές χαμηλό του 2016, είναι εμφανές ότι ο Δείκτης δεν απέχει πολύ από το να δοκιμάσει και ίσως να παραβιάσει την ανοδική γραμμή τάσης της συγκεκριμένης περιόδου.

    Στην παρούσα φάση φαίνεται να απουσιάζουν οι εσωτερικοί μακροοικονομικοί, κλαδικοί και εταιρικοί καταλύτες, που θα στηρίξουν τις μετοχικές αποτιμήσεις στη Λεωφόρο Αθηνών. Εκτιμάται, ότι με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αξιοπιστία των στοιχείων τίτλου της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές θα γίνουν ακόμη προσεκτικότεροι πριν το άνοιγμα αγοραστικών θέσεων. Ίσως η ελληνική αγορά υπεραντιδρά για μία ακόμη φορά, καθώς φαίνεται να έχει και πάλι ισχύ το “όποιος καεί με το χυλό, φυσά και το γιαούρτι”.

    Η αυστηροποίηση των επενδυτικών κριτηρίων που προηγούνται της τοποθέτησης σε οποιονδήποτε μετοχικό τίτλο είναι καλοδεχούμενη, αν και πλέον τίθενται τα ερωτήματα σε τι θα μπορούν να βασίζονται με σχετική ασφάλεια όσοι δηλώνουν θιασώτες της θεμελιώδους ανάλυσης στο Χ.Α. και μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι τάσεις καχυποψίας που μαραζώνουν συναλλακτικούς όγκους και αποτιμήσεις.

    Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε βραχυπρόθεσμα καθοδική τάση όσο παραμένει κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, που βρίσκεται στην περιοχή των 812 μονάδων. Στηρίξεις εντοπίζονται στις 780 και στις 767 μονάδες και αντιστάσεις στις 812 και 828 μονάδες.

    Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος στα 37,4 τεμάχια.

    Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,52% στις 2029,14 μονάδες, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.210,99 μονάδες, με πτώση 1,50%.

    Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι μετοχές της Σαράντης (4,26%) του  ΟΤΕ (0,28%). Ήπια ανοδικά έκλεισε η Τέρνα Ενεργειακή (0,97%), η Μυτιληναίος  (0,11%) και το Jumbo (0,57%)

    Αντίθετα, τις σημαντικότερες απώλειες σημείωσαν πέρα από τη Folli Follie,  η Πειραιώς (-5,11% στα 2,6 ευρώ), η Eurobank (-3,79%), η Βιοχάλκο (-3,76%), η ΔΕΗ(-3,35%), η Lamda Development (-3,33%), η Alpha Bank (-3,32%) και η Εθνική (-2,64%).



    ΣΧΟΛΙΑ