• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Με αξία κάτω από 40 εκατ. ευρώ η εισαγωγή νέων εταιρειών στη νέα αγορά SME Growth Market

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    Μία νέα αγορά, με φιλόδοξες προοπτικές από τους εμπνευστές της, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννο Κοντόπουλο, και την αναπλ. Επιτελ. Διευθύντρια Σχέσεων με Επόπτες κυρία Λίλιαν Γεωργοπούλου, δημιουργείται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας: η SME Growth Market.

    Το λέει και το όνομά της λοιπόν, Growth, πηγαίνοντας συνειρμικά σε κάτι πιο επιθετικό, ως προς τις μετοχές, δεδομένου ότι τα κριτήρια εισαγωγής θα είναι πολύ χαλαρά.

    Ένα από αυτά; Ότι επιστρέφουν οι δημοσιεύσεις ισολογισμών με βάση τα… ελληνικά λογιστικά πρότυπα, μέχρι να προσαρμοστούν οι εταιρείες που θα μπουν, όταν μπουν.

    Αλλάζει το καθεστώς για τις νέες εισηγμένες. Θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής και εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη από 40 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα εισάγονται πλέον στην Growth Market.

    Το εγχείρημα έχει και κυβερνητικό ενδιαφέρον.

    Το παρών στην εκδήλωση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα.

    Περί τα 17 δισ. ευρώ προορίζονται για τις ΜμΕ έως το τέλος του 2025.

    Για να απορροφηθούν οι πόροι από την Ε.Ε. από τις 350 χιλιάδες επιχειρήσεις μικρής εμβέλειας, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, μόλις 40 χιλιάδες έχουν πρόσβαση στις τράπεζες. Οπότε αναζητούνται εργαλεία χρηματοδότησης. Και η νέα αγορά του Χ.Α. φαίνεται ότι αποτελεί ένα από αυτά.

    Σύμφωνα με την κυρία Γεωργοπούλου, που εξήγησε τις αλλαγές, είπε ότι πρόκειται να ενοποιηθούν η Εν.Α. Plus και η Εν.Α. Step σε μία ενιαία αγορά. Στόχος είναι η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Τροποποιείται ο Κανονισμός Λειτουργίας της Εν.Α., προκειμένου να διευκολυνθούν νέες εισαγωγές εταιρειών.

    Κι αυτό θα γίνει με:

    -Μείωση της Ελάχιστης Διασποράς στο 10% (από 15%)

    – Υποχρέωση διατήρησης της Ελάχιστης Διασποράς σε συνεχή βάση

    – Ετήσιος έλεγχος συμμόρφωσης από το Χρηματιστήριο Αθηνών

    – Διατήρηση του ελάχιστου αριθμού προσώπων/κατόχων <5% σε 50

    Καθίστανται, επίσης, ευνοϊκότερες οι δεσμεύσεις των βασικών μετόχων, ότι δηλαδή συμβαίνει και στην Κύρια Αγορά του Χ.Α.

    Δηλαδή, οι Βασικοί Μέτοχοι (> 5% μ.κ.) δεν μπορούν να μεταβιβάσουν ποσοστό άνω του 25% των μετοχών τους για έξι μήνες μετά την έναρξη διαπραγμάτευσης, εφόσον η εταιρία εμφάνιζε ζημίες για τις δύο προηγούμενες της υποβολής της Αίτησης οικονομικές χρήσεις ή αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά την τελευταία χρήση.

    Ισολογισμοί με βάση τα… ελληνικά πρότυπα

    Επιστρέφουν τα… Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα για την σύνταξη των λογιστικών καταστάσεων, προκειμένου να μπουν στο κλίμα της αγοράς και μέχρι να μάθουν τα λογιστήριά τους τις λεπτομέρειες των διεθνών λογιστικών προτύπων με βάση τα οποία συντάσσονται οι καταστάσεις των εισηγμένων στην Κύρια Αγορά.

    Επίσης, ένα καλό νέο για τις χρηματιστηριακές, είναι ότι για τις εταιρείες που θέλουν να εισαχθούν στη νέα Εν.Α. είναι υποχρεωτικός ο σύμβουλος όχι μόνο κατά την περίοδο της αναδοχής, αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.

    Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η κατάθεση του σχεδίου προς έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    Κοντόπουλος

    Κατά τα άλλα, η Εν.Α. αποτελεί μία αγορά, όπως είπε ο κ. Κοντόπουλος, από όπου πέρασαν 14 εταιρείες από το 2008, με 422 εκατ. ευρώ μόλις κεφαλαιοποίηση συνολικά, έχει δώσει απόδοση 61% από το 2008, εν μέσω Lehman Brothers, ελληνικής χρεοκοπίας, τρίτου μνημονίου, capital controls, Covid, πόλεμο στην Ουκρανία, άνοδο πληθωρισμού και αύξησης επιτοκίων και 42,3% το 2023. Την 4ετία 2019 – 2023 η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών έχει αυξηθεί 208% και οι συναλλαγές 36,3%.

    Ενδεικτικά, ο κ. Κοντόπουλος αναφέρθηκε στις Performance, Entersoft και Alpha Trust, στη Real Consulting που από το 2021 έχει δώσει απόδοση 117%, στη Med που πέρασε το κατώφλι του Χ.Α. το περασμένο καλοκαίρι και έχει δώσει απόδοση 12,7%, ενώ η Epsilon Net, η Entersoft και η Alpha Trust, οι οποίες μετετάγησαν στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., έχουν δώσει από το 2008 αποδόσεις 125%, 402% και 38% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    XA: Στο 51,1% μειώθηκαν οι συναλλαγές των ξένων τoν Οκτώβριο

    Η Optima Bank Ειδικός Διαπραγματευτής των μετοχών της Μπλε Κέδρος

    ΙΝΛΟΤ: Τι συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ