• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Γιατί ξαναμοιράζεται η τράπουλα από τις τράπεζες και τη ΔΕΗ

    Τράπεζες - Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίων Καραβίας (Εurobank)


    Ως… παρένθεση θα πρέπει να λαμβάνεται η διόρθωση της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε στιγμιαία την αγορά στα χαμηλά τριών μηνών, στις 1.364 μονάδες. Η χθεσινή μεγάλη κίνηση στις τράπεζες και στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ -0,31% 38,08 που είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας και η δεύτερη συνεχόμενη αντίδραση της αγοράς, θεωρείται από τους χρηματιστές ότι ανακατεύεται η τράπουλα και πάλι.

    Αν την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να δικαιολογηθεί η πτώση της αγοράς, ορισμένοι κύκλοι την απέδιδαν στις… πολιτικές εξελίξεις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται από 12 – 18,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τα πράγματα στη θέση τους, όμως, ήρθε να βάλει η έκθεση της Morgan Stanley.

    Πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης οι τραπεζικές μετοχές μετά την αντίδραση της προηγούμενης μέρας, ξεκίνησαν την Τρίτη χωρίς σαφή κατεύθυνση.

    Η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,00% 2,03 πριν από το ράλι 5,4% είχε γράψει χαμηλό στο άνοιγμα στο 1,80, η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59 πριν το +2,10%, βρέθηκε και στο 1,61, η ΕΤΕ ΕΤΕ 2,78% 7,77 πριν +2,48% έγραψε χαμηλό στο 7,24 κι ενώ είχε ανοίξει στο 7,27 και η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,26% 3,77 πριν το +2,53% και το κλείσιμο στα 3,93 ευρώ άνοιξε 10 σεντς πιο κάτω και σε μία σημαντική μέρα για την ίδια την τράπεζα:

    Η Πειραιώς «σήκωσε» από τις αγορές με την έκδοση senior bond 500 εκατ. ευρώ και με επιτόκιο 5%, όταν το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι 4,5%, εξέλιξη που αποτελεί σημαντική επιτυχία για το management της τράπεζας.

    Η Morgan Stanley έγραφε χθες ότι, «στα τρέχοντα επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες στις 5,5 φορές περίπου κατά μέσο όρο βάσει του δείκτη P/E, έναντι 7,2 φορές περίπου για τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Επίσης ότι, «ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής των κερδών ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2024-2026 είναι στο 4% περίπου, έναντι 6% περίπου για τις τράπεζες της Ε.Ε. Η συγκριτική ανάλυση έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών της ΕΕ υποδηλώνει δυνατότητες για περαιτέρω re-rating, που δικαιολογείται από τις υψηλές αποδόσεις σε όρους RoTE για τα έτη 2025-2026».

    Την ίδια στιγμή στην αγορά συζητώνται τα αποτελέσματα του 2023  της ΔΕΗ που είναι καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Ταυτόχρονα η ΔΕΗ δίνει μέρισμα 0,25 ευρώ από 0,20 – 0,22  για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.

    Η αγορά θα περίμενε σε μία ιδιαίτερη μέρα για τις αγορές κίνηση πάνω από τις 1.422 μονάδες -καθώς σήμερα ανακοινώνεται ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ- φέρνοντας τον δείκτη πιο κοντά στα υψηλά 13 ετών και τις 1.435 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley για ελληνικές τράπεζες: Έρχεται re-rating στις τιμές των μετοχών τους

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΒΑΞ, CENER, ΕΤΕ 

    ΧΑ: To μεγάλο debate για αναπτυγμένη ή αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά



    ΣΧΟΛΙΑ