• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί το ION χτίζει θέση στην Πειραιώς, το ράλι στην Alpha και οι short – Παρασκήνιο και λεπτομέρειες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Bασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Σχεδόν 14,5 εκατ. κομμάτια έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από τις 3 Ιανουαρίου και μετά με αποκορύφωμα τη χθεσινή συνεδρίαση που διακινήθηκαν 5,16 εκατ. τεμάχια και τη μετοχή να κλείνει στο 1,56 ευρώ και στο +4%.

    Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στο χρηματιστήριο απέχει μόλις 50 εκατ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ και από την αρχή του χρόνου παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα γύρω από τη μετοχή.

    Kαλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι πίσω από τις εντολές και το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από τη μετοχή κρύβεται το ΙΟΝ Group, το ιταλικό equity fund, το οποίο σπεύδει να τοποθετηθεί πριν εκκινήσουν και τυπικά οι διαδικασίες αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες, με την Πειραιώς να εμφανίζεται ως πρώτη στη λίστα εξόδου της κρατικής συμμετοχής με 27% σήμερα.

    Κι αυτό, διότι από τον Οκτώβριο, η προσφορά του Ιταλικού fund είναι κατατεθειμένη και μάλιστα επισήμως, χωρίς ποτέ να έχει διαψευστεί κάτι επισήμως. Για την ιστορία, όταν η μετοχή ήταν στο 1,20 ευρώ, το ΙΟΝ, κατέθεσε προσφορά στο 1,34 ευρώ.

    Μέχρι την Παρασκευή λοιπόν, το ΤΧΣ ανοίγει τα χαρτιά για την στρατηγική της αποεπένδυσης, ενώ το Ιταλικό ΙΟΝ, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, φαίνεται να… πιάνει «στασίδι» στη μετοχή, ακολουθώνταας το μια σειρά από funds που ποντάρουν:

    α) στο story της πώλησης της συμμετοχής του ΤΧΣ στις τράπεζες, και

    β) στην προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από κάποιον ξένο οίκο, ενδεχομένως και πριν από τις εκλογές.

    Η μεγάλη εμπορευσιμότητα στις τραπεζικές μετοχές επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά και την… εύκολη απεμπλοκή ανάλογα με το κλίμα και τις περιστάσεις της κάθε στιγμής εξηγούν χρηματιστές.

    Το ιταλικό fund φέρεται να έχει υπό διαχείριση συμμετοχές αξίας 16 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές συνολικά 32 εταιρειών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια με έμφαση τις εταιρείες τεχνολογίας.

    Oι συστάσεις

    Στο μεταξύ, η HSBC προτιμά την Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και τη Eurobank από την εγχώρια τραπεζική αγορά και είναι, όπως γράφει σε πρόσφατη ανάλυσή της οι προτιμώμενες επιλογές της για να «ποντάρουν» οι επενδυτές στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, τις χαμηλές αποτιμήσεις και την ανοδική προοπτική των μεγεθών τους.

    Ειδικά για την Πειραιώς, η σύσταση είναι «buy» με τιμή-στόχο στα 3,30 ευρώ από 2,75.

    Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Πειραιώς προσφέρει την καλύτερη σχέση κινδύνου-απόδοσης, διαπραγματευόμενη με χαμηλό δείκτη 0,27x P/TBV για 10% απόδοση ROTE το 2023.

    Alpha Bank

    Την ίδια ώρα, την μεγάλη έκπληξη κάνει η μετοχή της Alpha στις πέντε πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς.

    Κέρδη πάνω από 14% για τη μετοχή, τη στιγμή που η άνοδος του γενικού δείκτη ανέρχεται σε 4%, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί και στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.

    Η Alpha υπεραποδίδει φέτος σε σχέση με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές με τοποθετήσεις τόσο από το εξωτερικό, όσο και από εγχώρια επενδυτικά σχήματα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Κέρδη περί το 11,5% για την Πειραιώς που βλέπει συνεχώς το θετικό πρόσημο από τις 27/12, περίπου 9,5% τα κέρδη για την Eurobank και περί το 6,4% η αντίδραση στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου για τη μετοχή της Εθνικής.

    Οι καταιγιστικές αγορές από ξένα funds που πέρναγαν στην μετοχή της Alpha τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού όπως η JP Morgan και η UBS, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρνουν σε δύσκολη θέση τους short traders στη μετοχή, οι οποίοι σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν τις θέσεις τους, φοβούμενοι πως οι ζημίες τους θα μεγαλώσουν με την περαιτέρω άνοδο της μετοχής.

    Σημειώνεται ότι το 2022, η Αlpha κατέγραψε απώλειες σχεδόν 7,5% και η Πειραιώς είχε υποαπόδοση σε σχέση με την ΕΤΕ και την Eurobank τερματίζοντας τη χρονιά με κέρδη 9,5%. Αυτό όταν η ΕΤΕ έκλεισε το 2022 με άνοδο 25,6% και η Eurobank με 18%.

    Η JP Morgan ψηφίζει τις ελληνικές τράπεζες με συστάσεις υπεραπόδοσης (overweight) και υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο η Αlpha Bank είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή κορυφαία της επιλογή στην περιοχή της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (CEEMEA).

    Οι μετοχές της Alpha Bank, θεωρεί η JP Morgan, έχουν υστερήσει σε σχέση με τις ομοειδείς μετοχές της φέτος, παρά την παρόμοια ισχυρή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών και καλύτερη κερδοφορία (πάνω από 7% δείκτης απόδοσης ROTE). Ο δείκτης P/TBV είναι στις 0,4 φορές για το 2024.

    Διαβάστε επίσης

    Στη Fairfax το 1,9% της Mytilineos

    Ουίλσον (Morgan Stanley): Η ύφεση μπορεί να φέρει βουτιά 22% στον S&P 500



    ΣΧΟΛΙΑ