• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Fed και EKT Vs Αlpha, Mytilineos, Titan, ΔΕΗ και… Ideal

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Βασίλης Ψάλτης-Ευάγγελος Μυτιλιναίος-Δημήτρης Παπαλεξόπουλος-Γιώργος Στάσσης-Λάμπρος Παπακωνσταντίνου

    Βασίλης Ψάλτης-Ευάγγελος Μυτιλιναίος-Δημήτρης Παπαλεξόπουλος-Γιώργος Στάσσης-Λάμπρος Παπακωνσταντίνου


    H τάση στο εξωτερικό κόντρα στα καλά νέα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Επιβεβαιώνοντας την αυτονομία της για φέτος σε σχέση με τις άλλες αγορές της Ευρώπης, οι απώλειες 0,10% για τον γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α) που ισορροπεί στα υψηλά των 9 ετών, οι επενδυτές καλούνται να διαχειριστούν τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις από την πολιτική που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη, δηλαδή Fed και ΕΚΤ, επηρεάζοντας ενδεχομένως την τάση, τη στιγμή που οι εξελίξεις μέχρι και το πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου τρέχουν και αναμένονται ευνοϊκές για την αγορά.

    Το πόσο θα επηρεάσει την πορεία των αγορών και κατ’ επέκταση του Χ.Α., ενδεχόμενα ήξεις αφίξεις σήμερα από την Κριστίν Λαγκάρντ, όταν Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,37% 38,20 και Τιτάν TITC 0,68% 29,75 αναμένεται να ανακοινώνουν ένα ακόμα ισχυρό σετ οικονομικών μεγεθών εξαμήνου και β’ 3μήνου, είναι κάτι που μένει να φανεί στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σημειώνουν οι αναλυτές.

    Ταυτόχρονα, είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι η Alpha ΑΛΦΑ -1,85% 1,59 , κατά τις πληροφορίες του mononews.gr, καλείται να αποφασίσει επαναγορά ιδίων μετοχών σε τιμή σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα, δηλαδή μέχρι τα 3 ευρώ, κλείνοντας εμμέσως το μάτι στην αγορά για τις δυνατότητες που έχει το «χαρτί».

    Εξελίξεις αναμένονται και από το μέτωπο της ΕΤΕ ΕΤΕ -1,43% 7,56 , ενώ μέχρι τις 9 Αυγούστου, η αγορά πρόκειται να έχει ενημερωθεί για το αποτελέσματα ά εξαμήνου και β’ τριμήνου και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Από την άλλη, το ενδιαφέρον για τα  blue chips μένει αμείωτο.

    Χθες ο Ευτύχης Βασιλάκης, ιδιοκτήτης της Aegean ΑΡΑΙΓ 1,94% 12,60 , έκανε λόγο από την γενική συνέλευση των μετόχων για μία ακόμα χρονιά ρεκόρ ως προς τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου του.

    Σε τέτοιο που βαθμό που από τον περασμένο Μάρτιο αποπλήρωσε τα δάνεια που είχαν ληφθεί μέσα στην πανδημία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όπως είπε υπάρχει η κεφαλαιακή επάρκεια για να πληρωθεί και το Δημόσιο όποτε θελήσει, μέχρι τον Ιούλιο του 2026 να εξασκήσει τα  warrants που κατέχει στη διάθεσή του στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης της αεροπορικής το 2021.

    Στις 3 Αυγούστου εν τω μεταξύ, η αγορά περιμένει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ΔΕΗ -0,88% 11,24 και του ΟΤΕ ΟΤΕ -0,90% 14,28 , με την πρώτη να ετοιμάζεται να κάνει άνοιγμα στο λιανικό εμπόριο εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Κωτσόβολος, ενώ η δεύτερη παραμένει σε υποαπόδοση σε σχέση με την πορεία του δείκτη που ενισχύεται σχεδόν 45% από την αρχή της χρονιάς.

    Και στις 10 Αυγούστου, οι επενδυτές περιμένουν τα αποτελέσματα της Ideal με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να δηλώνει προσφάτως ότι θα ενοποιηθούν και τα μεγέθη του Attica.

    Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με όσα σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, μένει να φανεί αν η εσωτερική επικαιρότητα είναι αρκετή και αυτή τη φορά, όπως δείχνει στους επτά μήνες της αντίδρασης της αγοράς, για να αντισταθμίσει τυχόν πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν στα ξένα χρηματιστήρια λόγω επιτοκίων.

    Διαβάστε επίσης

    Binance: Αποσύρει το σχέδιο επέκτασης στη Γερμανία

    Βασιλάκης (Aegean): Buyback 1-20 ευρώ για το 10% – Επιβεβαίωση mononews

    LVMH: Βουτιά στη μετοχή λόγω μείωσης κερδών στις ΗΠΑ- Σε αρνητικό έδαφος και οι ευρωαγορές



    ΣΧΟΛΙΑ