• Οικονομία

  FED: Επέστρεψε στις αυξήσεις επιτοκίων με άνοδο κατά 25 μ.β.

  • NewsRoom
  Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

  Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


  Την αναμενόμενη από την αγορά αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 25 μ.β., στο εύρος 5,25% με 5,5%, ανακοίνωσε πριν από λίγο η FED.

  Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά το «πάγωμα» του Ιουνίου, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα ίδια μέσα στο 2023.

  Πάντως, στην ανακοίνωσή της η επιτροπή FOMC έσπευσε να σημειώσει πως «κατά τον καθορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και την οικονομική και χρηματοπιστωτική εξελίξεις».

  Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα όσα θα δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου ο Τζερόμ Πάουελ.

  Στην ανακοίνωσή της η FED σημειώνει: 

  Πρόσφατοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται με μέτριο ρυθμό. Τα κέρδη των θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος.

  Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό. Οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού.

  Η Επιτροπή επιδιώκει να επιτύχει τη μέγιστη απασχόληση και πληθωρισμό σε ποσοστό 2% μακροπρόθεσμα. Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, η Επιτροπή αποφάσισε να αυξήσει το εύρος στόχου για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε 5-1/4 σε 5-1/2 τοις εκατό.

  Η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική. Κατά τον καθορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και την οικονομική και χρηματοπιστωτική εξελίξεις. Επιπλέον, η Επιτροπή θα συνεχίσει να μειώνει τις διακρατήσεις της σε τίτλους  Δημοσίου και ομόλογα Αμερικανικών κρατικών οργανισμών και τίτλους που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια, όπως περιγράφεται στα προηγούμενα ανακοινωθέντα σχέδιά της.

  Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές. Η Επιτροπή θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής. Οι αξιολογήσεις της επιτροπής θα λάβουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αναγνώσεων για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις πληθωριστικές προσδοκίες, καθώς και τις οικονομικές και διεθνείς εξελίξεις.

  Διαβάστε επίσης

  ΔΝΤ: Αισιόδοξη πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομία – Ανάπτυξη 3% φέτος και το 2024

  Fed – ΕΚΤ: Πόσο κοντά είναι στο τέλος της αύξησης των επιτοκίων

  Ρωσία: Αύξησε τα επιτόκια στο 8,5% από 7,5%, για πρώτη φορά σε 16 μήνες  ΣΧΟΛΙΑ