• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Έτοιμη για νέα χαμηλά αυτή την εβδομάδα η αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο

    Χρηματιστήριο


    Βουτιά πάνω από 17,4% σημειώνει η αγορά από τα φετινά υψηλά της, τις 1.351 μονάδες, μέχρι τις 1.115 μονάδες χθες. Ταυτόχρονα, η απόδοση που πετυχαίνει το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α) από την αρχή του χρόνου από 45,3% έχει περιοριστεί σε 20,2%.

    Δηλαδή, όσα είναι τα κέρδη φέτος για τον Dax στις 15.087 – 15.100 μονάδες και όσα για τον S&P στις 4.308 μονάδες, τα κέρδη του οποίου, είναι, επίσης, 20%.

    Σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές κεφαλαίων αυτό σημαίνει ότι οι ξένοι έβγαλαν όλα τα υπερκέρδη που κατέγραψαν φέτος από την ελληνική αγορά και το +45% από την αρχή της χρονιάς έγινε +20%, όσα δηλαδή τα κέρδη και των υπολοίπων χρηματιστηρίων.

    Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία του Χ.Α.;

    Ότι, όπως κινηθούν, DAX και S&P, αντιστοίχως θα κινηθεί και η εγχώρια κεφαλαιαγορά.

    Ανεβαίνει το γερμανικό χρηματιστήριο και ο αμερικανικός δείκτης; Θα ανέβει και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Υποχωρούν; Υποχωρεί και η Λεωφόρος Αθηνών.

    Η διαφορά είναι ότι από τα υψηλά του ο ελληνικός γενικός δείκτης, υποχωρεί πάνω από 17%. Που σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουν καταστεί κάτι περισσότερο από ελκυστικές. Το ίδιο ισχύει και για τις στρεβλώσεις που έχουν αναδειχθεί.

    Κλασική περίπτωση η Eurobank.

    Χθες πέρασε το πακέτο του ΤΧΣ στο 1,80 ευρώ. Με τη μετοχή ΕΥΡΩΒ 1,49% 2,04 στο ταμπλό στο… 1,39 ευρώ!

    Ταυτόχρονα, δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά, που θεωρούν ότι η φόρα της διόρθωσης που έχει αναπτυχθεί, παρασύρει κρίσιμες στηρίξεις.

    Μία από αυτές ήταν η ζώνη των 1.150 – 1.170 μονάδων.

    Τώρα, τι μένει; Αν συνεχιστεί η ίδια πτωτική τάση, η αγορά βλέπει να μπαίνει σε δοκιμασία η ζώνη των 1.068 – 1.070 μονάδων.

    Κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, δεν αποκλείεται να συμβεί σύντομα.

    Διότι οι ξένοι γνωρίζουν ότι οι ελληνικές αξίες πλέον είναι ιδιαίτερα χαμηλές από τη στιγμή που έχει εταιρείες με εξασφαλισμένη κερδοφορία για τα επόμενα χρόνια, όπως ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 1,37% 38,58 και η ΔΕΗ ΔΕΗ -0,26% 11,31 εξασφαλισμένα μερίσματα, όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,88% 15,71 με προοπτική διανομής μερισμάτων από τις τράπεζες, οι οποίες απαλλάσσονται από τον κρατικό εναγκαλισμό.

    Εντυπωσιακά κέρδη σε σχέση με τον ανταγωνισμό, όπως η Aegean ΑΡΑΙΓ 0,32% 12,40 γεμάτα ταμεία, όπως η Jumbo ΜΠΕΛΑ -0,75% 29,00 κρυφές υπεραξίες, όπως ο Φουρλής ΦΡΛΚ -0,49% 4,09 (ενόψει εισαγωγής της Trade Estates), μεγάλα  projects, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

    Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να τιμολογηθεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, όπως από την DBRS και αυτές που έρχονται από την Dax στις 20/10 και από τον Fitch στις 2/12.

    Η μοίρα της αγοράς, σύμφωνα με τους χρηματιστές, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη σε σχέση με την πορεία των ξένων αγορών περισσότερο από κάθε άλλη φορά, εδώ και τουλάχιστον 13 χρόνια.

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο παρέμβαση: Να βάλουν οι τράπεζες χρήματα για να στηριχθεί το ελληνικό χρηματιστήριο

    Ebury: Το δολάριο κάνει ένα διάλειμμα από το ράλι του, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων εξακολουθούν να αυξάνονται

    ΟPEC: Ανεβάζει το outlook για τη ζήτηση πετρελαίου – Ο ΔΟΕ βλέπει σταδιακή μείωση

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ