• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Ψήφο εμπιστοσύνης στον Προϋπολογισμό δίνουν οι Fitch, DBRS & Scope

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών


    Πριν ακόμη καταταθεί στη Βουλή προς ψήφιση ο νεός Προυπολογισμός του 2024, οι τρεις μεγάλοι Οίκοι Αξιολόγησης φαίνεται να τον «υπερψηφίζουν» αποτιμώντας θετικά το Προσχέδιο του που ήδη έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση.

    Αναλυτές των τριών μεγάλων οίκων, της Fitch, της DBRS και της Scope Ratings, με τις δύο τελευταίες να έχουν ήδη κατατάξει τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, ακτινογραφούν τον ελληνικό προϋπολογισμό μιλώντας στο Mononews και εγείρουν προβληματισμούς.

    Θετικά αποτιμούν τη δέσμευση στη δημοσιονομική εξυγίανση την οποία επέδειξε η κυβέρνηση μέσω των στόχων που έθεσε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο εκτιμάται πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

    Θα εκτελεστεί όμως, προειδοποιούν, σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας που απορρέει από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον αλλά και από την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής η οποία φέτος κτύπησε με σφοδρότητα τη χώρα και τα ταμεία του Κράτους.

    Οι αναπτυξιακές παραδοχές ίσως αποδειχθούν αισιόδοξες εκτιμά ο αναλυτής της Fitch που αναμένει ανάπτυξη 2% κατά μέσο όρο στη διετία 2024 – 2025, χωρίς όμως να αποκλείει κάποια ανοδική αναθεώρηση εάν διατηρηθεί το επενδυτικό μομέντουμ.

    Αβεβαιότητα

    Οι τρέχουσες προβλέψεις (δημοσιονομικές) για το επόμενο έτος είναι εφικτές αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον, σημειώνει η DBRS, ενώ υπογραμμίζει τη μεγάλη πρόκληση λόγω της κλιματικής αλλαγής η οποία εκδηλώθηκε φέτος στη χώρα με τις μεγάλες φωτιές του Αυγούστου, αλλά και τις μεγάλες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, που καθιστά πολύ σημαντική τη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων.

    Το σήμα του προϋπολογισμού είναι σωστό για τους επενδυτές όσον αφορά στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση ακόμη και μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ είναι σωστό και για την εδραίωση της αξιολόγησης εκτιμά και η Scope Ratings.

    Μάλιστα ο γερμανικός οίκος διατηρεί πλέον ανοδικά αναθεωρημένες προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 2,6% για φέτος και στο 2,3% του χρόνου από 1,6% που ήταν προηγουμένως και έναντι του 3% που αναμένει η κυβέρνηση.

    Ειδικότερα, «το σχέδιο προϋπολογισμού ενισχύει τη δέσμευση των αρχών να μειώσουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της χώρας, διατηρώντας μια σχετικά συνετή δημοσιονομική προσέγγιση παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στις δαπάνες» σημειώνει ο κ. Federico Barriga, Director, Sovereign team, analyst στη Fitch.

    Όπως προσθέτει η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα στηρίξει την περαιτέρω μείωση του επιπέδου του χρέους, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου.

    Ο ίδιος όμως την ίδια ώρα προειδοποιεί πως οι αναπτυξιακές παραδοχές του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να αποδειχθούν κάπως αισιόδοξες, δεδομένης της αδυναμίας των οικονομιών της ευρωζώνης και ενδεχομένως της επιβράδυνσης στους ρυθμούς ανάπτυξης ειδικά στους τομείς των υπηρεσιών.

    Στις τελευταίες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο «προβλέπουμε ανάπτυξη κατά μέσο όρο μόνο 2% το 2024-25» σημειώνει χωρίς όμως να αποκλείει κάποια ανοδική αναθεώρηση εάν διατηρηθεί το μομέντουμ στις επενδύσεις.

    Την πεποίθηση της πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 20124 επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική υπευθυνότητα παρά το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον διεθνώς, υπογραμμίζει από την πλευρά της DBRS η κ. Σπυριδούλα Τζίμα, Vice President, Global Sovereign Ratings.

    Σημειώνοντας πως όπως και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας έτσι και ο προϋπολογισμός προβλέπει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2023 και το 2024, που θα στηριχθεί στη συνέχιση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της ανάπτυξης θεωρεί πως οι τρέχουσες προβλέψεις για το επόμενο έτος είναι εφικτές και σε γενικές γραμμές ευθυγραμμίζονται με τις προηγούμενες προβλέψεις, μεταξύ άλλων και για τον λόγο του δημόσιου χρέους.

    Ανησυχίες

    Τονίζει, όμως, πως η αβεβαιότητα στο τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει υψηλή.

    «Η σοβαρότητα και η αυξημένη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων (π.χ. πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη και τη Ρόδο και πλημμύρες στη Θεσσαλία) υπογραμμίζουν την ανάγκη για πολιτικές που συμβάλλουν στη δημιουργία δημοσιονομικών αποθεμάτων τα οποία ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε περιόδους κρίσεων ή κατά τη διάρκεια άλλων απρόβλεπτων γεγονότων» υπογραμμίζει και αποτιμά θετικά τις βελτιώσεις στην πλευρά των εσόδων, με τα μέτρα που προωθούνται για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με τη λογική πως μπορούν να διασφαλίσουν μια περισσότερο βιώσιμη δημοσιονομική στρατηγική.

    Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2024 στέλνει το σωστό σήμα– συγκεκριμένα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος – στους επενδυτές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση μετά τις εκλογές και ακόμη και μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

    Είναι επίσης το σωστό μήνυμα για την εδραίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας» εκτιμά ο κ. Dennis Shen, Senior Director, Sovereign and Public Sector, στη Scope Ratings.

    «Θα παρακολουθούμε με περιέργεια το εάν η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024, παρά τα πολλά μέτρα που κατατέθηκαν για τη στήριξη οικογενειών αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, παρά το ότι τα μέτρα αυτά είναι κατανοητά μετά τις απώλειες στο βιοτικό επίπεδο μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση» σχολιάζει.

    Όπως προσθέτει η επικέντρωση του προϋπολογισμού του 2024 στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην ενίσχυση των υποδομών μετά τις ακραίες πυρκαγιές και πλημμύρες του φετινού καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας – δεδομένης της σημαντικής πρόκλησης που συνιστά η κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τον κ. Shen αν και για τη Scope η όποια άνοδος της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας είναι περιορισμένη επί του παρόντος, ιδίως με την επιτάχυνση της ποσοτικής σύσφιξης από την ΕΚΤ έως το 2024, η διατήρηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας είναι θετική για την εξέλιξη της αξιολόγησης της Ελλάδας μακροπρόθεσμα.

    Επιπλέον ο γερμανικός οίκος βλέπει πια υψηλότερη ανάπτυξη 2,6% το 2023 από προηγούμενη εκτίμησή για 2,4%, και για το 2024 2,3%, από 1,6%.

    Ως εκ τούτου, «παραμένουμε πιο συντηρητικοί από την κυβέρνηση όσον αφορά την οικονομία για το 2024, σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οικονομικής επιβράδυνσης σε όλη την Ευρώπη» σημειώνει, ενώ τονίζει πως για τη Scope είναι αισιόδοξη η πρόβλεψη της κυβέρνησης για πληθωρισμό 2,4% το 2024 καθώς ο οίκος έχει προβλέψει 3,5% για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό το 2024.

    «Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψη της κυβέρνησης για το χρέος φαίνεται ρεαλιστική υπό συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, ακόμη αυξημένου πληθωρισμού και δημοσιονομικής εξυγίανσης – προβλέπουμε επίσης ότι το χρέος/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 160,2% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2023 και στο 153,2% έως το τέλος του 2024».

    Διαβάστε επίσης:

    Μυτιληναίος: «Πυρά» κατά της ΕΕ – Η Ευρώπη χάνει την παραγωγή της και οι Βρυξέλλες δεν κάνουν τίποτα

    Tράπεζες: Θα χρηματοδοτήσουν το νέο αρδευτικό και αντιπλημμυρικό δίκτυο στη Θεσσαλία

    DUR: Παραιτήθηκε ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ