• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ισχυρά κέρδη για πετρελαϊκές και εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας λόγω Ισραήλ

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με ήπια άνοδο αντέδρασε την Δευτέρα η Wall Street, παρά την έντονη γεωπολιτική ανησυχία που προκαλεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, μετά τις βιαιότητες που προκάλεσαν μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε τη Δευτέρα στις 33.604,65 μονάδες με άνοδο 0,59%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.335,66 μονάδες με κέρδη 0,63% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 13.484,24 μονάδες με άνοδο 0,39%.

    Η αγορά ευνοήθηκε από την αργία της Ημέρας του Κολόμβου, καθώς η αγορά των ομολόγων έμεινε κλειστή.

    Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως προχωρά στον ολικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της περιοχής. Η Χαμάς από την πλευρά της, η επίθεση της οποίας άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, απείλησε πως θα προχωρήσει σε εκτελέσεις αμάχων αν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν.

    H σύγκρουση στο Ισραήλ προκάλεσε ανησυχίες για τις προμήθειες του πετρελαίου από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις τιμές του WTI να αυξάνονται τη Δευτέρα κατά 4,3% στα 86,38 δολάρια το βαρέλι. Ανοδικά κινήθηκε επίσης και το δολάριο όπως και ο χρυσός.

    Πάντως, προς το παρόν η αγορά θεωρεί πως ο αντίκτυπος της σύγκρουσης στο πετρέλαιο θα είναι περιορισμένος.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αλλά αισιοδοξούν πως τα γεγονότα θα παραμείνουν στον στενό όριο της συγκεκριμένης περιοχής. Τα πράγματα θα μπορούσαν πάντως να ξεφύγουν σε μια ενδεχόμενη άμεση εμπλοκή του Ιράν στη σύγκρουση.

    Η άνοδος του πετρελαίου έδωσε πάντως ώθηση στις μετοχές της ενέργειας (+3,5%) αλλά και σε αυτές του κλάδου της βιομηχανίας (+1,6%). Η μετοχή της Halliburton σημείωσε άνοδο 6,8%, ακολουθούμενη από την Marathon Oil Corp και την ConocoPhillips με κέρδη 6,6% και 5,63% αντίστοιχα. Ισχυρά ήταν τα κέρδη για τις μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας, με την Lockheed Martin και την Northrop Grumman να κλείνουν με άνοδο 8,9% και 11,4%, αντίστοιχα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Chevron με κέρδη της τάξης του 2,77%.

    Ισχυρή άνοδο σημείωσε η Walt Disney (2,12%), επειτα από τις τελευταίες εξελίξεις με την Trian Fund Management του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία και επενδυτή Nelson Peltz, να είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Walt Disney με μερίδιο αξίας άνω των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να σχεδιάζει να δώσει νέο αέρα στις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

    Τέλος η μετοχή της Walgreens Boots Alliance έκλεισε στο +2,11%.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις νέες εκθέσεις εταιρικών κερδών, με τις εταιρείες PepsiCo, Walgreens Boots Alliance, JPMorgan και BlackRock να είναι μεταξύ αυτών που δημοσιεύουν αυτή την εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Ανοδικά χρυσός και πετρέλαιο στον απόηχο της έντασης στο Ισραήλ

    Χαμός με τις «υπόγειες τράπεζες» της Κίνας – Πώς οι πλούσιοι στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό

    Η Χαμάς έπιασε στον ύπνο το Ισραήλ, λένε οι αναλυτές



    ΣΧΟΛΙΑ