• ΑΓΟΡΕΣ

    OPEC: Ανεβάζει το outlook για τη ζήτηση πετρελαίου – Σταδιακή μείωση βλέπει η IEA

    • NewsRoom

    Fatih Birol, ΔΟΕ-Haitham al-Ghais (OPEC)


    Η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει τα 116 εκατ. βαρέλια της ημέρα μέχρι το 2045», υποστηρίζει ο OPEC για το πετρέλαιο, με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) να έχει ήδη κηρύξει την αρχή του τέλους για τα ορυκτά καύσιμα.

    Στις παγκόσμιες προοπτικές για το πετρέλαιο για το 2023, ο OPEC ανακοίνωσε ότι αναμένει η ζήτηση να εκτοξευτεί κατά 6 εκατ. βαρέλια επιπλέον την ημέρα από τις προηγούμενες προβλέψεις του, αναθεωρώντας ανοδικά τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.

    Πρόβλεψη για εκτόξευση της ζήτησης

    «Ο τομέας του αργού πετρελαίου θα απαιτήσει επενδύσεις ύψους 14 τρισ. δολαρίων για να ανταποκριθεί στην άνοδο, ή περίπου 610 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο ετησίως, ακόμα και εν μέσω μιας ταχείας επέκτασης των τεχνολογικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφέρει και υποστηρίζει είναι το άλμα στη ζήτηση θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο.

    «Οι εκκλήσεις για τη διακοπή των επενδύσεων σε νέα πετρελαϊκά έργα είναι λανθασμένες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενεργειακό και οικονομικό χάος», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Haitham al-Ghais. «Η ιστορία είναι γεμάτη από πολυάριθμα παραδείγματα αναταραχής που θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν τις αλληλένδετες πολυπλοκότητες της ενέργειας».

    H αρχή του τέλους για τον ΔΟΕ

    Αντίθετα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υποστηρίζει ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο θα κορυφωθεί πριν το 2030 και μετά θα μειώνεται σταδιακά.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στους Financial Times, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol, υποστηρίζει αυτή την άποψη σημειώνοντας ότι μετά το 2030 θα τεθούν σε ισχύ οι πολιτικές για το κλίμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Παραμένει η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης και ντίζελ με τρένο

    Πετρέλαιο: Εκτίναξη της τιμής έως και 5% με φόντο τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

    Μεσανατολικό: Στη σκιά των συγκρούσεων, τι αναμένεται για πετρέλαιο, ομόλογα και μετοχές

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ