• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή στην κανονικότητα – Τέλος τα μερίσματα και το rebalancing

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Επιστροφή στην κανονικότητα από σήμερα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η αποκοπή των μεγάλων μερισμάτων για φέτος ολοκληρώθηκε χθες με τα 55 λεπτά του ΟΠΑΠ, ενώ φαίνεται ότι ολοκληρώνονται οι πιέσεις στα άλλα «χαρτιά» του MSCI -Jumbo, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank-, αλλά κυρίως στα τρία πρώτα, με σκοπό τις τοποθετήσεις στην Alpha Bank.

    H μετοχή του ΟΤΕ πιέστηκε μέχρι τα 14,26 ευρώ, του ΟΠΑΠ μέχρι τα 11,87 ευρώ και μάλιστα με όγκο που μέχρι τις 14.00 ξεπερνούσε τις 600 χιλιάδες κομμάτια και μέχρι τα 13,81 υποχώρησε η μετοχή της Jumbo.

    Σύμφωνα με την αγορά, οι ξένοι που παρακολουθούν την Ελλάδα και έχουν θέσεις μέσω τoυ MSCI σε ελληνικές μετοχές, όπως εξηγούν οι χρηματιστές, είναι λογικό να μειώνουν θέσεις σε κάποιες άλλες για να μπουν στην Alpha Bank, ανάλογα με το ποσοστό στάθμισης που θα έχει στον συγκεκριμένο δείκτη.

    Η αγορά από τις 14 Ιουνίου κι έπειτα δείχνει να έχει καταγράψει απώλειες ανώτερες του 7%, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονταν στη συνεχή άντληση ρευστότητας των τραπεζών και άλλων δεικτοβαρών εισηγμένων, όπως η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Μότορ Όιλ, τώρα η Prodea.

    Aυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακά τείνουν να αγγίξουν τα 5 δισ. ευρώ από την αρχή της χρονιάς, κεφάλαια τα οποία στοίχισαν στην αγορά την παραμονή της επί μακρό στα επίπεδα των 900 – 927 μονάδων. Από αύριο όμως, όπως εξηγούν χρηματιστές, δεν συντρέχουν λόγοι για να μην επικεντρωθεί εκ νέου το ενδιαφέρον στο ταμπλό.

    Σε περίοδο αρνητικών επιτοκίων ακόμα και για την Ελλάδα που η απόδοση του 5ετούς έχει υποχωρήσει στο -0,06%, οι μερισματικές αποδόσεις ανέρχονται στο 2%  και με τη φορολογία στα μερίσματα μόλις στο 5%, οι επαγγελματίες της αγοράς περιμένουν αναδιάταξη των ξένων κεφαλαίων απέναντι στο Χ.Α.

    Το Ελληνικό σχέδιο «Ελλάδα 2.0» εγκρίθηκε επιτυχώς από τις ευρωπαϊκές Αρχές και τα πρώτα κεφάλαια καταφτάνουν τον επόμενο μήνα. Το 2022 είναι η πρώτη χρονιά που τράπεζες θα γράψουν μονοψήφια ποσοστά «κόκκινων» δανείων και σε κάθε περίπτωση, με όλες τις προοπτικές μπροστά για την ελληνική οικονομία (ανάπτυξη 4,2% για φέτος και 6% για το 2022), οι ξένοι θα πρέπει, όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος, να αρχίσουν εγκαίρως να παίρνουν θέση. Θυμίζουμε τι έγινε στις αρχές του 2019, πριν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές και έρθει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    «Θεωρητικά», τονίζεται στην εβδομαδιαία ανάλυση της Beta Χρηματιστηριακή, «έως τις 900 μονάδες η πορεία δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πεδίο προσφοράς ωστόσο λόγω της εισόδου των μετοχών της Alpha Bank ενδέχεται η κίνηση αυτή να γίνει σε δύο χρόνους. Το σενάριο της συνέχισης της ανοδικής κίνησης συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο για να μιλήσουμε για κάτι καλύτερο από τις 900 μονάδες θα απαιτηθεί ισχυρότερη συναλλακτική δραστηριότητα και περισσότερη υποστήριξη από μετοχές σηματωρούς στην διαμόρφωση της βασικής τάσης. Ως εκ τούτου θα αναμέναμε την συμπεριφορά της αγοράς προς το εν λόγω επίπεδο πριν επαναπροσδιορίσουμε το δυνητικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό περιθώριο».

    Διαβάστε επίσης

    Πώς η Alpha Bank έγινε η πιο επιδραστική τράπεζα του Γενικού Δείκτη και η κορυφαία μετοχή του FTSE/Large Cap

    Χρηματιστήριο: Η μετάλλαξη Δέλτα φρενάρει το Ταμείο Ανάκαμψης…

    Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Βαριές απώλειες για Boeing



    ΣΧΟΛΙΑ