F

Άρθρα

Χρηματιστήριο: Η μετάλλαξη Δέλτα φρενάρει το Ταμείο Ανάκαμψης…

  • του Δημήτρη Τζάνα, Δ/ντη Επενδύσεων στην Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Δημήτρης Τζάνας. Διευθυντής Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


Το Ecofin ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και €7,5 δισ. θα εκταμιευθούν για την ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σύντομα θα εγκρίνουν το ύψους €26,2 δισ. ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-27.

Την ίδια ώρα, η Alpha Bank εισάγεται στο δείκτη MSCI Standard Greece (είναι ήδη ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, το Jumbo και η Eurobank) σε συνέχεια της αναρρίχησης της κεφαλαιοποίησης στα €2,6 δισ. μετά την ολοκλήρωση της ύψους €800 εκατ. ΑΜΚ. Εξελίξεις που έχουν ευεργετικό αποτέλεσμα τόσο για την οικονομία που επιβεβαιώνει το προοπτικά θετικό αφήγημά της όσο και για το χρηματιστήριο, καθώς ποσά ως και €200 εκατ. αναμένονται να τοποθετηθούν άμεσα από τα funds που ακολουθούν τους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αγνοεί τα θετικά, δεν συγχρονίζεται

Όμως, για μια ακόμη φορά, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται ασύμμετρα. Αγνοεί τα θετικά νέα των τελευταίων ημερών και ούτε καν συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι ρευστοποιήσεις δεικτοβαρών τίτλων δεν επιτρέπουν την αναρρίχηση του ΓΔ πάνω από τις 885 μονάδες που αποδεικνύονται ισχυρό όριο αντίστασης.

Οι λόγοι που συντηρούν τη συνεχιζόμενη αποστροφή προς τους επενδυτικούς κινδύνους είναι συγκεκριμένοι: οι μεταλλάξεις του κορονοϊού οδηγούν σε έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων που σύντομα θα φτάσουν  τα 3.000 ημερησίως προκαλώντας νευρική κρίση στους υπευθύνους που νομοθετούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στοχευμένων κατηγοριών πολιτών. Με την οικονομία να αδυνατεί να δρομολογήσει την μετάπτωσή της προς την κανονικότητα εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα για τις  τελικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς για το ΑΕΠ.

«Αφαίμαξη» από ΑΜΚ και εκδόσεις ομολόγων

Την ίδια ώρα, οι αφαιμάξεις που έχουν προκληθεί από τις παρατεταμένες ΑΜΚ και τις ομολογιακές εκδόσεις (Prodea και ΔΕΗ ζητούν €650 εκατ.) ανέρχονται στα €2,5 δισ. περίπου, η αφομοίωση  των οποίων θα απαιτήσει αυξημένο χρόνο. Ενόσω μάλιστα οι ημερήσιες συναλλαγές παραμένουν χαμηλά, με τη συναλλακτική κινητικότητα να βελτιώνεται τις τελευταίες ημέρες λόγω των τοποθετήσεων στην Alpha Bank. Θα απαιτηθεί, επομένως, υπομονή  και εύλογος χρόνος μέχρις ότου διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την κίνηση του Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες.

Παράλληλα, οι διεθνείς αγορές διατηρούν το θετικό momentum με τους δείκτες στη Wall Street να συνεχίζουν την καταγραφή ιστορικών ρεκόρ παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των τραπεζικών αποτελεσμάτων (J.P. Morgan, Goldman Sachs) δεν εκπλήρωσαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Με τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρούν τη φιλική προς τις αγορές στάση τους: τη Federal να μη θεωρεί απειλητική την άνοδο του πληθωρισμού και την Κριστίν Λαγκάρντ να σχεδιάζει τις δράσεις  της ΕΚΤ μετά την ολοκλήρωση των ύψους €1,85 τρισ.  αγορών τίτλων που ολοκληρώνονται τον Μάρτιο του 2022. Με τον Economist να χαρακτηρίζει ως εύθραυστη την οικονομική ανάκαμψη ενόσω ο ανεπαρκής εμβολιασμός, η πληθωριστική απειλή και τα υπερμεγέθη πακέτα στήριξης (στα $10 τρισ. οι αγορές τίτλων εν μέσω πανδημίας) διαμορφώνουν τους βασικούς προσδιοριστικούς παράγοντες για τα επερχόμενα…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


ΣΧΟΛΙΑ