ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μεταβλητότητα λόγω παραγώγων και αλλαγών στους δείκτες FTSE και Stoxx – Ποια χαρτιά μπαίνουν, ποια χαρτιά βγαίνουν από τους δείκτες


Μεγάλη η δυναμική της αγοράς και σήμερα.

Αφενός, οι 660 μονάδες plus κατοχυρώνονται για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και οι όποιες διακυμάνσεις, διορθώσεις, γίνονται εντός στενού εύρους, μέχρι τις 557 μονάδες. Αφετέρου, δεν υπάρχει διάθεση αλλαγής του momentum.

Κι ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται και την Παρασκευή νευρικά, εξαιτίας των ανησυχιών για εύθραυστη ανάκαμψη στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου λόγω δεύτερου κύματος της πανδημίας, στο Χ.Α. οι αγοραστές παίρνουν το πάνω χέρι. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός εξήγησε χθες σε ένα ακροατήριο 150 fund managers στο πλαίσιο του λονδρέζικου roadshow του Χ.Α. πόσο φθηναίνει το λειτουργικό κόστος μιας εισηγμένης από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Σήμερα ωστόσο λήγουν οι τριπλές σειρές στα παράγωγα, μήνα, τρίτου τριμήνου, εννεαμήνου, ενώ αναμένεται και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE και Stoxx.

Oι αλλαγές

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αλλαγές στους δείκτες και όπως αναφέρει στο πρωινό της σχόλιο η Eurobank Equities, στους δείκτες FTSE οι αλλαγές που επηρεάζουν ελληνικές μετοχές είναι οι ακόλουθες: Η ΕΥΔΑΠ προστίθεται στον FTSE Emerging Europe Small Cap, η Autohellas, η Ευρωπαϊκή Πίστη και η Άβαξ εισέρχονται στον FTSE Emerging Europe Microcap, ενώ η Quest, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ιντραλότ αφαιρούνται από τον δείκτη FTSE Emerging Europe Microcap.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες Stoxx, οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το σημερινό κλείσιμο έχουν να κάνουν με την είσοδο του ΟΤΕ ΟΤΕ 1,96% 11,42 στον STOXX Emerging Markets Diversification Select 100, την είσοδο της Τέρνα Ενεργειακής στον STOXX Eastern Europe Total Market Mid & STOXX True Exposure Emerging Markets, τη διαγραφή του ΟΠΑΠ από τους δείκτες STOXX Global 3000, STOXX Global 3000 Travel & Leisure, STOXX Global 3000 Industry Consumer Discretionary, τη διαγραφή της Εθνικής Τράπεζας και της Motor Oil από τον STOXX Emerging Markets 800, τη διαγραφή των ΕΛΠΕ STOXX True Exposure Emerging Markets, τη διαγραφή της Aegean Airilines STOXX Eastern Europe Mid και την είσοδό της στον STOXX Eastern Europe Small 100, τη διαγραφή της Πλαστικά Κρήτης από τον STOXX Eastern Europe 300 Chemicals και την είσοδό της στον STOXX Eastern Europe 300 Industrial Goods & Services, τη διαγραφή της Autohellas από τον STOXX Eastern Europe 300 Travel & Leisure, τη διαγραφή της ΙΑΣΩ από τους δείκτες STOXX All Europe Total Market, STOXX Greece Total Market, STOXX Emerging Markets Total Market, STOXX Global Total Market.

Ταμπλό

Επίσης, η αντίδραση της αγοράς βγαίνει ενώ η Αττική, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, κινδυνεύει με νέο lockdown!

Όπως ήταν αναμενόμενο η μετοχή της MIG ΜΙΓ 0% 0,02 μετά τις χθεσινές εξελίξεις ενισχύεται πάνω από 16%. Κατά τα άλλα, κέρδη πάνω από 1% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,72 ευρώ, 1,08% η αντίδραση για τη ΔΕΗ στα 5,18, ενώ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα ενισχύονται Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,54% 0,66 και Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 1,24% 11,44.

Η διόρθωση που βγαίνει, πάντως, είναι που υποχωρεί στο -1,35%, στα 22,32 ευρώ, η μετοχή της Coca Cola – αναμενόμενη μετά από πέντε μέρες ανόδου.

Απώλειες κάτω από 1% στον ΟΠΑΠ, τον Μυτιληναίο, Eurobank, Εθνική, Alpha. Πάνω από 5% η πτώση για την Ελλάκτωρ, με περίπου 50 χιλιάδες τεμάχια.

Ο γενικός δείκτης στήνει, όπως όλα δείχνουν, βάση περί τις 660 μονάδες, κινούμενος αυτή την ώρα στις 662 μονάδες και με απώλειες μόλις 0,1%, αλλά συναλλαγές, ισχυρές, περί τα 7 εκατ. ευρώ. Παρατηρείται profit taking σε μετοχές που υπεραπέδωσαν μέσα στην εβδομάδα, όπως η Ελλάκτωρ.

Οι συνεδριάσεις που έπονται όμως, είναι πονηρές, αφού η τάση εξαρτάται από το εξωτερικό. Και όσο οι επενδυτές «προτάσσουν» τον κορονοϊό, ως αιτία των πάντων που επηρεάζουν την οικονομία της Ευρώπης και των ΗΠΑ, τόσο θα δημιουργούνται ανησυχίες για bear trap και αποκόμιση ρευστότητας σε λίγο καλύτερες αποτιμήσεις.

Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρουσα αντίδραση στον Σαράντη που ενισχύεται 4%, 1,7% η άνοδος για την Quest, ενώ πάνω από 1% ενισχύονται Αλουμύλ, Τεχνική Ολυμπιακή, Τέρνα Ενεργειακή και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση


ΣΧΟΛΙΑ