• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστές για εκλογές: Αγωνία μέχρι τις πρώτες δημοσκοπήσεις – Τα «αστεία» για κρατικοποίηση της ΔΕΗ και των τραπεζών από τον Αλέξη Τσίπρα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    χρηματιστές

    χρηματιστές


    «Το χαμηλό εξαιτίας της προεκλογικής αβεβαιότητας θα το δούμε μέχρι τις πρώτες δημοσκοπήσεις, δηλαδή στις επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας που διανύουμε και της επόμενης», υποστηρίζουν οι διαχειριστές κεφαλαίων σε τράπεζες στην Ελλάδα μετά την προκήρυξη των εκλογών χθες για τις 21 Μαίου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Ακόμα και η ημερομηνία, σύμφωνα με τους επαγγελματίες της αγοράς ήταν προεξοφλημένη.

    Αυτό που δεν έχει τιμολογηθεί είναι η συνέχεια.

    Αυτό που λέει τελευταία ο πρωθυπουργός ότι, «στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση ψηφίζουμε αυτόν που θέλει να κυβερνήσει και στη δεύτερη το πώς θέλουμε να κυβερνήσει».

    Και το «πως» είναι το μεγάλο ερωτηματικό για τους επενδυτές σε αυτή τη συγκυρία.

    Είναι γεγονός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι το Χρηματιστήριο απεχθάνεται την αβεβαιότητα.

    Μέχρι το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη οι δημοσκοπήσεις άφηναν φαβορί τη Νέα Δημοκρατία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εκλογές που θα ακολουθήσουν μετά τις 21 Μαϊου, στις αρχές Ιουλίου.

    Από χθες στα χρηματιστηριακά γραφεία, αλλά και στα τμήματα asset management των τραπεζών συζητείται το χειρότερο σενάριο, αυτό της ακυβερνησίας και της φθοράς της οικονομίας σε μία στιγμή που οι επενδυτές περιμένουν το πράσινο φως για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

    Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται η αγορά να δοκιμάσει και πάλι την περιοχή του 1020 – 1015 μονάδες.

    Πλην όμως, οι αναλυτές είναι καθησυχαστικοί ότι ακόμα σε ενδεχόμενο διόρθωσης έως τις 960 μονάδες, η τάση δεν αλλάζει παραμένει σε ισχύ το θετικό σενάριο.

    Οι Έλληνες διαχειριστές που έχουν άλλωστε γνώση της εσωτερικής επικαιρότητας, μεταφέρουν στους ξένους πελάτες τους ότι οι όποιες αναταράξεις θα διαρκέσουν μέχρι τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

    Όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας παγιώνεται πάνω από τις 4 – 5 ποσοστιαίες μονάδες, τόσο το κλίμα απογοήτευσης στην αγορά θα εναλλάσσεται με την αισιοδοξία.

    Δύο είναι τα σενάρια, σύμφωνα με τον υπεύθυνο συναλλαγών της Beta Χρηματιστηριακή κ. Τάκη Ζαμάνη: «Το πρώτο σενάριο, το αισιόδοξο, θέλει σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, ή με αυτοδυναμία, κάτι που προς στιγμή μοιάζει όχι και τόσο εφικτό».

    Το δεύτερο σενάριο που αποθαρρύνει την αγορά είναι να ανελιχθεί ή σε πρώτο κόμμα η αντιπολίτευση ή να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης – κάτι για το οποίο οι πιθανότητες είναι μηδαμινές έως ελάχιστες. Δεν μπορεί να ξεχάσει η αγορά ότι η αντιπολίτευση θέλει κρατικοποίηση τραπεζών, αλλά και της ΔΕΗ.

    Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ζαμάνη, όταν η κατάσταση είναι αμφίβολη θα πρέπει κανείς να περιμένει.

    Όσο ξεκαθαρίζει η κατάσταση και το κλίμα βελτιώνεται, τότε θα πρέπει κανείς να αγοράζει.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Μην αγοράζετε τις «βουτιές» στην Ευρώπη – Τι βλέπει για τις αγορές μεσούσης της τραπεζικής αναταραχής

    Γιάννος Κοντόπουλος: Στον δρόμο προς τις ανεπτυγμένες αγορές το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χάρης Δαυίδ: Πρωτόγνωρες καταστάσεις οδήγησαν στην αλλαγή σελίδας της Frigoglass



    ΣΧΟΛΙΑ