• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Η λύση της Credit Suisse δημιουργεί νέα ζητήματα

    Andrew Kenningham, Capital Economics

    Andrew Kenningham, Capital Economics


    Η αβεβαιότητα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Credit Suisse έληξε το Σαββατοκύριακο με την εξαγορά της από την UBS, λύση που εκ πρώτης όψεως προσφέρει τις καλύτερες πιθανότητες αποκατάστασης της σταθερότητας στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα, ωστόσο, ενώ οι κίνδυνοι της Credit Suisse έχουν εξαλειφθεί, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της συμφωνίας θα γίνουν σαφείς μόνο με την πάροδο του χρόνου, επισημαίνει η Capital Economics και ο Αndrew Kenningham, Chief Europe Economist.

    Οι επείγουσες διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας έληξαν την Κυριακή με την UBS να συμφωνεί να αγοράσει την Credit Suisse, μόλις λίγες ημέρες αφότου η SNB της προσέφερε μια τεράστια σανίδα σωτηρίας ρευστότητας.

    Η τιμή των 0,76 ελβετικών φράγκων ανά μετοχή αποτελεί τεράστια έκπτωση σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1,86 ελβετικά φράγκα), πόσο μάλλον σε σχέση με την τιμή πριν από δύο χρόνια (περίπου 12 ελβετικά φράγκα), γεγονός που σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας μειώθηκε από περίπου 30 δισ. σε 3 δισ. φράγκα σε διάστημα δύο ετών.

    Ενώ η συμφωνία ήταν φαινομενικά εθελοντική, στην πραγματικότητα επιβλήθηκε στις δύο τράπεζες από τις ελβετικές αρχές. Υποστηρίχθηκε από μια πρόσθετη γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων από την ελβετική κυβέρνηση και επίσης σημαντική “εγγύηση ζημιών”.

    Όπως εξήγησε η ελβετική κυβέρνηση, η εγγύηση αυτή απαιτήθηκε επειδή, εκτός από ορισμένα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, η UBS ανέλαβε και ορισμένα που είναι “δύσκολο να εκτιμηθούν” και στα οποία “ενδέχεται να προκύψουν ζημιέ;ς”.

    Η κυβέρνηση εγγυάται 9 δισ. ελβετικά φράγκα αφού η UBS έχει αναλάβει τα πρώτα 5 δισ. φράγκα ζημιών από ένα χαρτοφυλάκιο προβληματικών περιουσιακών στοιχείων. Η Fed ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι επεκτείνει τις υφιστάμενες γραμμές swap σε δολάρια με την SNB, την ΕΚΤ, την BoE και την BoJ από εβδομαδιαίες σε καθημερινές πράξεις – ενισχύοντας προληπτικά ένα βασικό στήριγμα για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

    «Αν και το αποτέλεσμα αυτό ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε, δεν αποτελεί έκπληξη. Αντιθέτως, μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση συζητιόταν εδώ και καιρό και ήταν, πράγματι, η πιο προφανής, δεδομένου ότι οι ελβετικές αρχές έπρεπε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Είναι σαφές ότι η σανίδα σωτηρίας ρευστότητας που παρείχε η SNB την περασμένη Τετάρτη δεν είχε σταματήσει τη φυγή καταθέσεων», εξηγεί ο οίκος.

    Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να τραβήξει μια μόνιμη γραμμή κάτω από τα προβλήματα του ελβετικού τραπεζικού τομέα. Η Credit Suisse απορροφήθηκε από μια πιο υγιή τράπεζα με πολύ ‘βαθύτερες τσέπες’. Αυτό θα πρέπει να δώσει χρόνο στη διοίκηση της UBS να μεταρρυθμίσει την Credit Suisse και να συρρικνώσει τον προβληματικό τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

    Ωστόσο, το ιστορικό των γάμων με το ‘πιστόλι στον κρόταφο’ στον τραπεζικό τομέα δεν είναι πάντα επιτυχημένο. Ορισμένοι, όπως η εξαγορά της Barings από την ING το 1995, αποδείχθηκαν μακροχρόνιοι. Άλλες εξαγορές όμως, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έθεσαν σύντομα υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα της εξαγοράζουσας τράπεζας, ενώ άλλες αποδείχθηκαν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν.

    Στην περίπτωση της Credit Suisse υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες ανησυχίες

    «Πρώτον, στο πλαίσιο της συναλλαγής τα ομόλογα πρόσθετης βαθμίδας (AT1) της έχουν πλήρως διαγραφεί. Αυτό είναι αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι οι μέτοχοι, οι οποίοι συνήθως θεωρούνται κατώτεροι από τα AT1 στην κεφαλαιακή διάρθρωση, δεν εξαλείφθηκαν πλήρως. Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατιμολόγηση των ομολόγων AT1 και άλλων ομολόγων διάσωσης άλλων τραπεζών, καθώς φαίνεται ότι οι τιμές των μέσων AT1 άλλων τραπεζών, έχουν μειωθεί στις πρώτες συναλλαγές σήμερα το πρωί», εξηγεί η CE.

    Δεύτερον, θα μπορούσαν να υπάρξουν νομικές αμφισβητήσεις της συμφωνίας, παρατείνοντας τη διαδικασία και δημιουργώντας περαιτέρω αβεβαιότητα και τρίτον, δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω σημαντικές ζημιές στην κληροδοτημένη τράπεζα και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στη διευρυμένη UBS και να προκληθούν απαιτήσεις για περαιτέρω κρατική στήριξη. «Έτσι, ενώ η συμφωνία μπορεί ακόμη να αποδειχθεί σημείο καμπής στην τρέχουσα τραπεζική κρίση, μάλλον δεν θα το γνωρίζουμε με βεβαιότητα για αρκετό καιρό ακόμη», καταλήγει η CE.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse-UBS: Τι αναφέρουν τα σημειώματα των επικεφαλής των δύο τραπεζών προς τους εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ