• Τράπεζες

    Ελ-Εριάν για Credit Suisse: Ναι, ήταν διάσωση – Δεν ήταν καθαρή λύση, αλλά η καλύτερη δυνατή – Κινδυνεύουν άλλες τράπεζες;

    • Bloomberg


    Η βεβιασμένη συμφωνία της UBS Group για την εξαγορά της ανταγωνιστικής Credit Suisse Group δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά η πιο λογική από τις διαθέσιμες επιλογές, λέει ο Μοχάμεντ Ελ-Εριάν.

    «Κοιτάξτε, δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά επικράτησε των άλλων δύο, που ήταν είτε η κρατικοποίηση είτε η προσπάθεια διάλυσης της τράπεζας», δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg TV την Κυριακή ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και αρθρογράφος του Bloomberg Opinion.

    «Δεν είναι καθαρή λύση, αλλά από τις διαθέσιμες επιλογές, ήταν η καλύτερη που θα μπορούσαν να έχουν», πρόσθεσε.

    Ο Ελ-Εριάν πρόσθεσε ότι η εξαγορά της UBS ήταν διάσωση.

    «Ναι, ήταν διάσωση», είπε. «Η φράση «διάσωση» έχει γίνει μια τόσο απαίσια φράση που όλοι την αποφεύγουν. Καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πουν ότι δεν είναι διάσωση, αλλά εν συνεχεία δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί χρησιμοποιούνται χρήματα», εξήγησε.

    Η συμφωνία UBS-Credit Suisse

    Η UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse σε μια ιστορική συμφωνία η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης, καθώς αξιωματούχοι σε όλο τον κόσμο κάνουν ό,τι μπορούν για να περιορίσουν την εξάπλωση μιας τραπεζικής κρίσης. Η ελβετική τράπεζα πληρώνει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανταγωνιστική της σε μια συμφωνία εξ ολοκλήρου σε μετοχές που περιλαμβάνει εκτεταμένες κρατικές εγγυήσεις και προβλέψεις ρευστότητας.

    Το σχέδιο, το οποίο βρισκόταν υπό διαπραγμάτευση όλο το Σαββατοκύριακο, έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις εκροές πελατών και τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών και ομολόγων της Credit Suisse που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση τραπεζών στις ΗΠΑ.

    Στις ΗΠΑ, η προσοχή εξακολουθεί να είναι στραμμένη στην First Republic Bank, για την οποία το Bloomberg News ανέφερε ότι θα υποβαθμιστεί ξανά από την S&P (όπερ και εγένετο), λίγες ημέρες μετά την υποβάθμισή της από τον οίκο στην κατηγορία junk («σκουπίδι»). Την περασμένη εβδομάδα, μια ομάδα μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών οργανισμών συμφώνησε να δεσμεύσει συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην τράπεζα.

    Ο Ελ-Εριάν ανέφερε ότι μαζί με τα νέα σχετικά με τη συμφωνία UBS-Credit Suisse και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν οι μέτοχοι, θα παρακολουθεί και την First Republic τις πρώτες μέρες της εβδομάδας. Σε περίπτωση που η τράπεζα υποβαθμιστεί για άλλη μια φορά από την S&P, «δεν θα ήταν καλή είδηση». «Θα έκανε τη ζωή της First Republic πολύ πιο δύσκολη. Πρέπει, λοιπόν, να παρακολουθούμε την First Republic και στη συνέχεια τον αντίκτυπο και από τις δύο», υπογράμμισε.

    Τι λέει ο Ελ-Εριάν για τις υπόλοιπες τράπεζες

    Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για άλλες τράπεζες που είναι γνωστό ότι έχουν προβλήματα ή αν μπορεί να αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα, ο Ελ-Εριάν είπε: «Δεν ξέρω – γιατί ακόμη και τράπεζες που δεν έχουν προβλήματα – τυχαίνει απλώς να βρίσκονται στο λάθος γειτονιά – ενδέχεται να έχουν αναλήψεις καταθέσεων».

    «Πέρασα πολύ χρόνο αυτό το Σαββατοκύριακο μιλώντας με ανθρώπους που μου κάνουν μια απλή ερώτηση: “Είναι ασφαλείς οι καταθέσεις μου;” Και λέω “ναι, είναι ασφαλείς”», είπε ο Ελ-Εριάν στη συνέντευξη της Κυριακής. «Και μετά μου κάνουν την εξής ερώτηση: “Τι χάνω αν τις μεταφέρω στις μεγαλύτερες τράπεζες; Τι χάνω;” Και είναι δύσκολο να υποστηρίξεις ότι θα έχανες κάτι. Έτσι, οι άνθρωποι κάνουν κάτι που πιθανώς δεν είναι λογικό αλλά απολύτως κατανοητό», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης

    Credit Suisse: Τι προβλέπει η συμφωνία διάσωσης των 3 δισ. – H στήριξη 100 δισ. δολ. από τους Ελβετούς

    Credit Suisse: Εξαγορά από τη UBS έναντι 3 δισ. δολαρίων-Ρευστότητα 100 δισ. δολαρίων και εγγυήσεις 9 δισ. από τους Ελβετούς



    ΣΧΟΛΙΑ