ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η 14η ετήσια διάσκεψη της Euronext πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες στο Παρίσι και διαδικτυακά από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, σύμβουλοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εποπτικές αρχές, φορείς αγορών και διεθνείς επενδυτές. Από το 2011, η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.
Στο επίκεντρο των φετινών συζητήσεων βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σε ένα περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας. Ομιλητές από τον χώρο της οικονομίας, της πολιτικής και της επιχειρηματικότητας ανέδειξαν τη σημασία της κινητοποίησης κεφαλαίων για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας και την ανταπόκριση στον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό.
Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις αναδυόμενες πρωτοβουλίες tokenisation στην Ευρώπη, καθώς και στη νέα ώθηση που καταγράφεται στη χρηματοδότηση του αμυντικού τομέα.
Ο Stéphane Boujnah, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Euronext, δήλωσε: «Αυτή η 14η ετή έκδοση της Ετήσιας Διάσκεψης της Euronext παρείχε για άλλη μια φορά την ευκαιρία να συγκεντρωθούν Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ρυθμιστικές αρχές, παγκόσμιοι επενδυτές και ηγέτες επιχειρήσεων για να αξιολογήσουν τις βασικές προτεραιότητες για τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές στο σημερινό δύσκολο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Η Euronext εργάζεται για την ενοποίηση των ευρωπαϊκών αγορών και τη σύνδεση των τοπικών ευρωπαϊκών οικονομιών με τις παγκόσμιες αγορές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Euronext είναι προσηλωμένη στον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων και υποστηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου.
Σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο όπου η αβεβαιότητα έχει γίνει ο κανόνας, το κεντρικό θέμα αυτής της διοργάνωσης, “Ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών τώρα”, αναδεικνύεται ως απόλυτη προτεραιότητα. Αντιμέτωπη με αυτόν τον νέο κόσμο, η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ανταπόκριση και φιλοδοξία για να επιτύχει ταχύτητα και κλίμακα. Η διαφύλαξη της οικονομικής μας ασφάλειας και κυριαρχίας δεν μπορεί πλέον να θεωρείται δεδομένη: η ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών αποτελεί πλέον συλλογική ευθύνη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ελευθερία της Ευρώπης».
Ενίσχυση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών τώρα
Η ετήσια διάσκεψη της Euronext για το 2026 άνοιξε από τον Nicolai Tangen, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Norges Bank Investment Management, τον Eelco Heinen, Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών, και τον Κυριάκο Πιερακάκη, Έλληνα Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρο της Ευρωομάδας. Η διάσκεψη έκλεισε με ομιλίες του Roland Lescure, Γάλλου Υπουργού Οικονομίας, Οικονομικών, Ενέργειας και Βιομηχανικής Ψηφιακής Κυριαρχίας. Καθένας από αυτούς τόνισε τη σημασία της όσο το δυνατόν ταχύτερης ενίσχυσης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία μας και η ικανότητά μας να δράσουμε.
Πολλοί ηγέτες και εμπειρογνώμονες πήραν το λόγο σε διάφορες συζητήσεις, μεταξύ των οποίων η Marie-Anne Barbat-Layani, Πρόεδρος της AMF, ο Fabrice Croppi, Παγκόσμιος Επικεφαλής Επενδυτικής Τραπεζικής & Πραγματικών Περιουσιακών Στοιχείων της Natixis Corporate & Investment Banking, ο Nicholas Levy, Εταίρος της Cleary Gottlieb, Verena Ross, Πρόεδρος της ESMA, Andrea Sironi, Πρόεδρος της Generali, Sophie Javary, Αντιπρόεδρος CIB EMEA της BNP Paribas, Dominique Senequier, Διευθύνων Σύμβουλος και Ιδρυτής της Ardian, Alain Gallois, Παγκόσμιος Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Κάλυψης και Επικεφαλής της EMEA της Natixis Corporate & Investment Banking, Alexis Kohler, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Investment Banking της Societe Generale, Isabelle Mateos y Lago, επικεφαλής οικονομολόγος, BNP Paribas; Dorothée Rouzet, επικεφαλής οικονομολόγος, Γενική Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους; Martin Wagner Toftdahl, διευθυντής και επικεφαλής του Τμήματος Τραπεζών και Αγορών, Danmarks Nationalbank; Δημήτριος Τσακόνας, γενικός διευθυντής, Ελληνική Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους; Emmanuelle Trochu, παγκόσμια επικεφαλής κάλυψης επίσημων ιδρυμάτων, Crédit Agricole CIB; Νάντια Καλβίνο, Πρόεδρος, ΕΤΕπ· Φάνι Βουρτς, Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος, Amundi Asset Management· Ναύαρχος Πιερ Βαντιέ, Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Μετασχηματισμού, ΝΑΤΟ· Πέτρ Φορμάνεκ, Διευθυντής Αγορών, CSG Group· Χριστιαν Χατζιμίνας, Διευθύνων Σύμβουλος, Theon International· Έιρικ Λι, Διευθύνων Σύμβουλος, Kongsberg Defence & Aerospace· Ανρί Μαρκού, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Tikehau Capital· Ramona Bloj, Συνιδρύτρια, Le Grand Continent; Emmanuelle Assouan, Γενική Γραμματέας, Autorité de Contrôle Prudentiel et de Résolution; Sean Ballard, Στρατηγικές Συνεργασίες/Συναλλαγές Υψηλής Συχνότητας LATAM και EMEA, Jump Trading; Samara Cohen, Ανώτερη Διευθύνουσα Σύμβουλος, Παγκόσμια Επικεφαλής Ανάπτυξης Αγοράς, BlackRock; Pierre-Olivier Pagnon, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, επικεφαλής Πληροφοριακών Συστημάτων & Κινδύνων IT, Crédit Agricole CIB; Andrea Prampolini, επικεφαλής Χρηματοοικονομικής, Ψηφιακής και Τεχνολογίας Αγορών, Τμήμα IMI CIB, Intesa Sanpaolo; Jean Marc Chéry, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, STMicroelectronics; Jean Lemierre, Πρόεδρος, BNP Paribas; Florent Menegaux, Διευθύνων Σύμβουλος, Michelin; Florence Parly, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Όμιλος Air France-KLM; Paul du Saillant, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, EssilorLuxottica; Luis Vaz Pinto, Πρόεδρος του Τμήματος Αγορών Μετοχικού Κεφαλαίου, Societe Generale.
8η μελέτη για τους μετόχους του CAC 40
Η Euronext παρουσίασε την ετήσια μελέτη της σχετικά με τους μετόχους του γαλλικού δείκτη CAC 40 για το έτος 2024, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση της ιδιοκτησίας. Το 2024, οι 10 κορυφαίοι μέτοχοι αντιπροσώπευαν το 30,1% της συνολικής ιδιοκτησίας του CAC 40.
Διαβάστε επίσης:
«Πριν έρθει η Λευτεριά»: Ένα βιωματικό οδοιπορικό στην Ελληνική Επανάσταση
Νέα «καρφιά» Ανδρουλάκη: Το κίνημα δεν χωρίζεται σε παρατάξεις ή «τιμάρια»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.