• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities: Τι βλέπει για το ΧΑ και την ΕΧΑΕ – Οι τέσσερεις λόγοι αισιοδοξίας για την αγορά

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ

    Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ


    Η δραστηριότητα της αγοράς του ΧΑ και οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές, εξηγεί η Eurobank Equities.

    Η συναλλακτική δραστηριότητα (ADV) ήταν ισχυρή το τελευταίο έτος, με την ημερήσια αξία συναλλαγών +14% σε ετήσια βάση στα 108 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω ώθηση από την ανατιμολόγηση των ελληνικών μετοχών με τη μέση κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 74 δισ. ευρώ (+13% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι).

    Παρά την προσωρινή υποχώρηση τον Μάρτιο λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε περαιτέρω, ιδίως μετά τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου.

    Εκτός από το σταθερό πολιτικό τοπίο, το οποίο είναι πιθανό να εδραιωθεί μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 25 Ιουνίου, υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για να είναι οι επενδυτές αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών και πιο συγκεκριμένα:

    i) τα υγιή μακροοικονομικά μεγέθη, ii) η αναμενόμενη επιστροφή του Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, iii) τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, και iv) οι ακόμη ελκυστικές αποτιμήσεις, ιδίως στην περίπτωση των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών, οι οποίες παραμένουν σε discount πάνω από 25% έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ.

    Επιπλέον, οι ευκαιρίες της ελληνικής αγοράς εντοπίζονται και σε μετρήσεις όπως ο δείκτης συνολικής κεφαλαιοποίησης ως προς το ΑΕΠ (MCap/GDP) και η ταχύτητα συναλλαγών, με την Ελλάδα να παραμένει ουραγός έναντι άλλων αγορών.

    Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι όγκοι και η κεφαλαιοποίηση θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, που θα ενισχυθεί περαιτέρω από την αυξημένη διάθεση για δημόσιες εγγραφές και εταιρικές πράξεις.

    Η καλά σχεδιασμένη πιθανή επιστροφή στο καθεστώς της ανεπτυγμένης αγοράς αποτελεί έναν πιθανό καταλύτη, αν και για τα επόμενα 2 χρόνια με λιγότερο σαφή ανάγνωση όσον αφορά τον αντίκτυπο, κατά την άποψή της.

    Ουσιαστικές αναβαθμίσεις για τη μετοχή της ΕΧΑΕ

    Η Eurobank Equities επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς για την ΕΧΑΕ, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα €6 από €4,40, φιλτράροντας τις υψηλότερες εκτιμήσεις για τα κέρδη και το χαμηλότερο προεξοφλητικό επιτόκιο (7,6% έναντι 8,4% προηγουμένως) υπό το πρίσμα των χαμηλότερων ασφαλίστρων κινδύνου των μετοχών (απόδοση ελληνικού 10ετούς -90 μ.β. φέτος).

    Παρά το σημαντικό ράλι φέτος, οι μετοχές διαπραγματεύονται κάτω από τις 11,5 φορές σε όρους ΕV/EBITDA, δηλαδή με discount πάνω από 15% έναντι των ομοειδών εταιρειών. Παρόλο που αυτό δεν αποκλίνει από τον ιστορικό μέσο όρο της έκπτωσης η Eurobank Equities εκτιμά ότι είναι λογικό να περιμένουμε ότι η ΕΧΑΕ θα κινηθεί υψηλότερα στο φάσμα της αποτίμησης, ιδίως καθώς διαθέτει ένα από τα πιο ελκυστικά προφίλ ανάπτυξης μεταξύ των ομοειδών της.

    Δεδομένων των τάσεων της τελευταίας χρονιάς, η Eurobank Equities προβλέπει για το 2023-2024 ADV 101-136 εκατ. ευρώ και μέση κεφαλαιοποίηση 78-98 δισ. ευρώ αντίστοιχα, υποθέτοντας ότι η ταχύτητα αυξάνεται στο 35% το 2024 και στο 36% το 2025 (έναντι 59% που είναι ο σημερινός μέσος όρος στην ΕΕ), που εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε λόγο MCap/GDP κάτω από 50% ακόμη και το 2026 (έναντι 77% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ).

    Αυτό θα οδηγήσει τα έσοδα της ΕΧΑΕ κατά +20% υψηλότερα το 2023 και +15% το 2024, με την ανάπτυξη λόγω όγκου να υποστηρίζεται περαιτέρω από τα έσοδα από εταιρικές πράξεις. Παρόλο που η θετική μόχλευση θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τον πληθωρισμό του κόστους, η ισχύς της ανώτατης γραμμής θα οδηγήσει τα EBITDA 45% υψηλότερα σε ετήσιο ρυθμό το 2023 (+19% έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεών της) και +31% το 2024. Συνολικά, οι εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή υποδηλώνουν περίπου 38% ετήσιο ρυθμό κατά την περίοδο 2022-2025.

    Το παραγωγικό μοντέλο της ΕΧΑΕ και η ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση αφήνουν πολλά περιθώρια για γενναιόδωρες διανομές στους μετόχους. Αναμένει το 2023 μέρισμα €0,21 ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4%), που θα αυξηθεί σε €0,27-€0,32 τα επόμενα δύο 2 χρόνια. Η μερισματική απόδοση καλύπτεται πλήρως από τις ταμειακές ροές, με καθαρά ταμειακά διαθέσιμα ύψους €1,0-€1,3 ανά μετοχή κατά το 2023-2025, παρέχοντας περιθώριο για υψηλότερες αποδόσεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Τελείωσαν οι πωλήσεις – Ποιος αγοράζει

    BofA: Στα 2 δισ. οι εκροές στις μετοχές τεχνολογίας-Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη φούσκα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ