• ΑΓΟΡΕΣ

    HSBC για Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς: Υπάρχει περιθώριο ανόδου;

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    «Υπάρχει περιθώριο ανόδου;» ήταν μία από τις ερωτήσεις που τέθηκε πολλάκις στο συνέδριο της HSBC στο Λονδίνο για τον τραπεζικό κλάδο την περασμένη εβδομάδα, μετά το ράλι 60% των ελληνικών τραπεζών σε ετήσια βάση.

    «Πιστεύουμε πως ναι», απαντά η HSBC και θέτει νέους αυξημένους στόχους τιμών για τις τέσσερεις ελληνικές τράπεζες.

    Για την Alpha Bank, που είναι η προτιμώμενη πλέον επιλογή της βρετανικής τράπεζας, ο στόχος τίθεται στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή από 1,45 ευρώ πριν με ανοδικό περιθώριο 45%, για τη μετοχή της Eurobank ο στόχος τίθεται στα 1,95 ευρώ ανά μετοχή από 1,60 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 28%, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 7,95 ευρώ από 6,95 ευρώ πριν και το ανοδικό περιθώριο στο 36% και για τον τίτλο της Τράπεζα Πειραιώς στα 4 ευρώ ανά μετοχή από 3,35 ευρώ πριν, με το ανοδικό περιθώριο στο 37%.

    Παρά τη φετινή άνοδο στο ταμπλό του ΧΑ κατά 60%, η HSBC και ο Cihan Saraoglu πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντικά περιθώρια ανόδου, καθώς το consensus των αναλυτών φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη του τις ευνοϊκές προοπτικές για τα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ, το μικρό κόστος των καταθέσεων και τα αυξανόμενα βιβλία δανειοδοτήσεων των ελληνικών τραπεζών.

    «Αυξάνουμε τα κέρδη και προσαρμόζουμε τις τιμές στόχους και επαναλαμβάνουμε τις αξιολογήσεις μας και τις συστάσεις αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες.

    Η Alpha Bank είναι η προτιμώμενη επιλογή», τονίζει ο Saraoglu.

    «Οι εκτιμήσεις των αναλυτών φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τις ευνοϊκές προοπτικές που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) λόγω των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα, το χαμηλότερο κόστος των καταθέσεων, τα αυξανόμενα βιβλία χορηγήσεων», εκτιμά η HSBC.

    O βρετανικός οίκος διατηρεί τη θέση του για τα καθαρά έσοδα από τόκους, η οποία εκφράστηκε στους τελευταίους γύρους των κερδών και ότι είναι πιθανό το ΝΙΙ να κορυφωθεί στο δεύτερο εξάμηνο φέτος λόγω της αναπροσαρμογής των τιμών των δανείων, αλλά θα μειωθεί το 2024 λόγω της ανατιμολόγησης των καταθέσεων.

    Ωστόσο, οι 400 μ.β. της HSBC για το επιτόκιο της ΕΚΤ (προηγούμενη εκτίμηση 350 μ.β.) υποδηλώνει ότι η αιχμή για το NII βρίσκεται ψηλότερα.

    Επίσης, τα χαμηλότερα από τα beta καταθέσεων μέχρι στιγμής και τα αυξανόμενα χαρτοφυλάκια τίτλων υποδηλώνουν ότι η πτώση το 2024 δεν θα είναι τόσο απότομη. Συνολικά, αυξάνει τις προβλέψεις για το NII και προβλέπει πλέον ότι τα επαναλαμβανόμενα κέρδη θα αυξηθούν κατά 59% φέτος από 47% που προέβλεπε πριν και θα ακολουθήσει μείωση 12% το 2024 από 19% που προέβλεπε πριν.

    «Η Alpha Bank γίνεται η προτιμώμενη επιλογή μας. Η υποαπόδοση της έφερε την αποτίμησή της κάτω από τις εγχώριες ομοειδείς και στο κατώτερο άκρο της κάλυψης των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών που καλύπτουμε.

    Ωστόσο, προβλέπουμε ανθεκτικές προοπτικές NII σε σχέση με τις εγχώριες τράπεζες που θα οδηγήσουν σε κάποια αναπλήρωση του δείκτη αποδοτικότητας ROTE. Αυτό δεν φαίνεται να αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς είμαστε 12% υψηλότερα από το consensus για τα φετινά κέρδη και του 2024.

    Τα σχέδια για το κόστος των προβλέψεων και των στόχων των λειτουργικών εξόδων (opex) που έχουν τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο 2022-2025 αποτελούν ανοδικούς κινδύνους.

    Επισημαίνουμε επίσης τη σχετική αξία της Alpha Bank έναντι της Τράπεζας Πειραιώς, με την πρώτη να έχει έκπτωση 5% επί του δείκτη P/TBV για φέτος, παρά το παρόμοιο κεφαλαιακά προσαρμοσμένο δείκτη αποδοτικότητας RοTE και το υψηλότερο δείκτη εποπτικών κεφαλαίων CET1», επισημαίνει η HSBC.

    «Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει ισχυρή δυναμική στα καθαρά έσοδα από τόκους τα τελευταία δύο τρίμηνα, δυναμική που έχει υποτιμηθεί.

    Η Eurobank εμφανίζει απόλυτη αξία φέτος με δείκτη 0,79 φορές σε όρους P/TBV για 15% δείκτη RοTE περίπου και εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση στο ίδιο επίπεδο με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς επιχειρήσεις μεγάλης κεφαλαιοποίησης με παρόμοιο RοTE αλλά ένα χαμηλότερο προφίλ για κόστος κεφαλαίων θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποια υπερκάλυψη για την αποτίμησή της», εκτιμά ο Saraoglou.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Μάχη χαρακωμάτων σε Μυτιληναίο, Aegean, TENEΡΓ

    NBG Securities: Η υπεραπόδοση των τραπεζών θα συνεχιστεί – Οι νέες τιμές στόχοι

    Eurobank: Νέο κεφάλαιο στον κλάδο των μικροπιστώσεων με την AFI Microfinance

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

     



    ΣΧΟΛΙΑ