• ΑΓΟΡΕΣ

    Bank of America: Αμυντική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές – Γιατί βλέπει βουτιά για τις τράπεζες

    • NewsRoom
    Bank of America

    Bank of America


    Αμυντική στάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές συνεχίζει να συστήνει η Bank of America, επιμένοντας πως το  μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώνεται, με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να βρίσκονται στο στόχαστρό της για μια πιθανή βουτιά.

    Όπως αναφέρει η BofA σε νέα της έκθεση, οι μεταποιητικοί δείκτες PMI στην Ευρωζώνη υποχωρούν απότομα, αν και οι κυκλικές μετοχές έχουν καταγράψει υποζσημαντική ανάκαμψη, στα υψηλά του τρέχοντος κύκλου.

    Ο σύνθετος δείκτης PMI νέων παραγγελιών υποχώρησε κατά 6 μονάδες από την κορύφωση του Απριλίου,  στις 46 μονάδες (χαμηλό επτά μηνών), καθώς ξεθώριασε η ώθηση από την αποφυγή της ενεργειακής κρίσης ενώ η πολιτική της ΕΚΤ έχει κάνει πιο αυστηρές τις πιστωτικές συνθήκες.

    Σύμφωνα με τη BofA, προς το παρόν, οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές έχουν ξεπεράσει σε απόδοση τις αμυντικές, κατά 8%, επιστρέφοντας στα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.

    Η υπεραπόδοση των κυκλικών μετοχών έναντι των αμυντικών οφείλεται κυρίως στη σύσφιξη σχεδόν κατά 100 μονάδες βάσης στα πιστωτικά spreads των ΗΠΑ, τον καλύτερο δείκτη για τα ασφάλιστρα κινδύνου στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και στην στην άνοδο κατά 80 μονάδες βάσης στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ, η οποία έχει επηρεάσει αρνητικά τους αμυντικούς κλάδους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τη BofA, ενώ οι κυκλικές μετοχές διατηρούν τις υψηλές επιδόσεις τους προς το παρόν, το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον των επόμενων μηνών φέρνει περιθώρια για νέα υπεραπόδοση των αμυντικών μετοχών.

    H BofA αναφέρει πως η παγκόσμια ανάπτυξη έχει αρχίσει πλέον να εξασθενεί, με τον παγκόσμιος PMI να μειώνεται για δύο συνεχόμενους μήνες, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και προς το τέλος του 2023, λόγω της επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

    Δεδομένου του εξαιρετικά χαμηλού σημείου εκκίνησης για τα πιστωτικά spreads, οποιαδήποτε απώλεια της παγκόσμιας δυναμικής ανάπτυξης είναι πιθανό να οδηγήσει σε ανοδική πίεση στα spread, ειδικά καθώς τα ποσοστά αθέτησης πληρωμών αρχίζουν να ανακάμπτουν λόγω των εταιρειών που μετακυλούν τα χρέη τους με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, αναφέρει η BofA.

    Παράλληλα, η αποδυνάμωση της ανάπτυξης θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για τις αποδόσεις των ομολόγων, ειδικά εάν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να μειώνεται ως απάντηση στις εξασθενημένες πιέσεις στην εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Με βάση τα παραπάνω, η BofA συστήνει στους επενδυτές να παραμείνουν αρνητικοί στις ευρωπαϊκές μετοχές και προτείνει «underweight» για τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών.

    «Οι μακροοικονομικές μας εκτιμήσεις συνάδουν με βουτιά περίπου 15% για τον Stoxx 600 και υποαπόδοση 15% για τις κυκλικές μετοχές έναντι των αμυντικών μέχρι το α’ τρίμηνο του επόμενου έτους», τονίζει η BofA.

    Πλέον η BofA προτιμά αμυντικές μετοχές στον κλάδο των τροφίμων και ποτών και στα φαρμακευτικά προϊόντα, δύο τομείς που τείνουν να υπεραποδίδουν αξιόπιστα σε περιόδους διεύρυνσης των πιστωτικών spreads, με περίπου 15% προβλεπόμενη υπεραπόδοση και για τους δύο μέχρι το τέλος του έτους.

    Τα προτιμώμενα underweights της BofA από τις κυκλικές μετοχές είναι οι τράπεζες και τα αυτοκίνητα, με το μακροοικονομικό της σενάριο για επιβράδυνση της ανάπτυξης και διεύρυνση των spreads να υποδηλώνει υποαπόδοση άνω του 15% και για τους δύο κλάδους μέχρι το τέλος του έτους.

    Η BofA είναι επίσης underweight στον κλάδο των οικοδομικών υλικών και των κεφαλαιουχικά αγαθά, οι οποίοι κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα προς το παρόν.

    Αντίθετα, επισημαίνει πως ο κλάδος των χημικών (το μόνο κυκλικό overweight) και ο κλάδος της εξόρυξης (marketweight) έχουν ήδη αποτιμήσει τα περισσότερα από τα κακά μακροοικονομικά νέα που αναμένονται.

    Διαβάστε επίσης

    JPMorgan: Παραμένει «αγοραστής» στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    Morgan Stanley: Οι πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece

    Ο φόρος Μελόνι καίει 9,5 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών



    ΣΧΟΛΙΑ