• ΑΓΟΡΕΣ

    JPMorgan: Παραμένει «αγοραστής» στα ελληνικά ομόλογα – Οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    JP Morgan

    JP Morgan


    Τα spreads του πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών κινήθηκαν σε γενικές γραμμές σε στενό εύρος τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρώπης τα spreads εκτός από την Ελλάδα διευρύνθηκαν την τελευταία εβδομάδα, επισημαίνει η JPMorgan και η ομάδα Global Rates Strategy των Matteo Mamprin και Aditya Chordia.

    «Τα περιφεριακά spreads παραμένουν κοντά στα χαμηλά τους σε σχέση με τις αποδόσεις τους από τις αρχές του έτους και το προηγούμενο δωδεκάμηνο, ενώ τα spreads του πυρήνα της ΕΕ παραμένουν κοντά στο ανώτερο άκρο φέτος.

    Στα τρέχοντα επίπεδα των spreads (περίπου 165 μ.β.) εξακολουθούμε να παραμένουμε τακτικά αρνητικοί για την Ιταλία και προτιμούμε την Ισπανία ή την Ελλάδα με θέσεις υπεραπόδοσης (overweight), καθώς προβλέπουμε στην περιφέρεια απόλυτη σύσφιξη ή σχετική σύσφιξη έναντι της Ιταλίας», εξηγεί το δίδυμο της JPMorgan.

    «Στην Ελλάδα, διατηρούμε τις θέσεις long (αγοράς) στο δεκαετές έναντι της Ιταλίας. Τα πενταετή ελληνικά ομόλογα (GGBs) έχουν υπεραποδώσει σημαντικά σε σχέση με τους ομολόγους τους στην περιφέρεια τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Όπως συζητήθηκε στην προηγούμενη δημοσίευσή μας, έχουμε κρατήσει, σε γενικές γραμμές, εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι θα διαπραγματεύονται σταθερά στενότερα από την Ιταλία, με διαφορά της τάξεως των 25 μ.β. με 50 μ.β., δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και θεμελιωδών μεγεθών, του σταθερού πολιτικού τοπίου και της υψηλής πιθανότητας η Ελλάδα να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα (IG) μέχρι τα τέλη του 2023. Αναμένουμε ότι το spread Ελλάδας-Ιταλίας θα προσεγγίσει πιο κοντά στις -50 μ.β. εν αναμονή της αναβάθμισης σε IG, καθώς πλησιάζουν οι βασικές αναθεωρήσεις των οργανισμών αξιολόγησης κατά το επόμενο διάστημα μηνών», συνεχίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας.

    Η πρόταση της JPMorgan στους επενδυτές της είναι να διατηρήσουν τη θέση long σε δεκαετή ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, δηλαδή μια θέση αγοράς 10 εκατ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα λήξεως τον Ιούνιο του 2033 έναντι θέσης πώλησης (short) 9,97 εκατ. ευρώ των δεκαετών ιταλικών ομολόγων λήξεως το Νοέμβριο του 2033 στις -43,5 μ.β.

    Το trade, μέχρι στιγμής και από την έναρξη του στις 14 Ιουλίου, αποδίδει 22,3 μ.β.

    Εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία

    Η αμερικάνικη τράπεζα επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις και συνεχίζει να εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα κινηθεί στο 2,4% το 2023, με το ΑΕΠ να προσεγγίζει τα 223 δισ. ευρώ και τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%.

    Ο δείκτης χρέους ως προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει σημαντικά στο 160%, με την ανεργία να κινείται χαμηλότερα στο 11,9% αλλά και το εξωτερικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να παραμένει υψηλά αρνητικό στο -9,2%.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Προσθέτει Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της



    ΣΧΟΛΙΑ