• ΑΓΟΡΕΣ

    Morgan Stanley: Οι πιθανές αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece

    James Gorman, CEO Morgan Stanley

    James Gorman, CEO Morgan Stanley Photographer: Simon Dawson/Bloomberg


    Η Morgan Stanley εκτιμά ότι το rebalancing του Αυγούστου θα έχει έντονο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές και την εγχώρια αγορά.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της, από την Ελλάδα η Τράπεζα Πειραιώς, με υψηλή πιθανότητα, θα μεταβεί στον δείκτη MSCI Greece Standard και μεταξύ των πιθανών διαγραφών, επισημαίνει με μικρή πιθανότητα την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

    Η MSCI θα ανακοινώσει την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη της στις 10 Αυγούστου και όλες οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου (κλείσιμο στις 31 Αυγούστου).

    Πιο αναλυτικά, οι αναλυτές του οίκου Regiane Yamanari, Marina Zavolock και Matthew Nguyen εκτιμούν ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί δυνητική προσθήκη στον MSCI Greece Standard, με υψηλή πιθανότητα.

    Η μετοχή της τράπεζας αποτελεί επί του παρόντος μέρος του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece Small Cap. Τόσο η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας όσο και το free float της κεφαλαιοποίησής της είναι πάνω από το τρέχον όριο για τον δείκτη MSCI Greece Standard κατά ένα περιθώριο μεγαλύτερο του 50%, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες προσθήκης της.

    Κατά συνέπεια, οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι η μετοχή έχει υψηλή πιθανότητα να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI Greece Standard κατά την προσεχή αναπροσαρμογή.

    Εάν προστεθεί, περιμένουν παθητικές εισροές ύψους 166 εκατ. δολαρίων ή μια επίδραση συναλλαγών ύψους 13 ημερών βάσει της μέση ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας του τελευταίου μήνα.

    Αντίθετα, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η περίπτωση της διαγραφής είναι με χαμηλή πιθανότητα. Η ελεύθερη σε διαπραγμάτευση κεφαλαιοποίηση της εταιρείας (free float market cap) είναι κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να διαγραφεί από τον δείκτη Standard, αλλά εξακολουθεί να είναι κατά 8% περίπου υψηλότερη από το επίπεδο αποκοπής.

    Επιπλέον, η πλήρης κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είναι επί του παρόντος κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να επαναταξινομηθεί ως μικρή κεφαλαιοποίηση για την επερχόμενη αναπροσαρμογή. Κατά συνέπεια, οι αναλυτές της Morgan Stanley πιστεύουν ότι η μετοχή είναι πιθανή υποψήφια για διαγραφή στην επερχόμενη αναπροσαρμογή, σε περίπτωση που το κατώτατο όριο για τον MSCI Greece είναι οριακά υψηλότερο από τα επίπεδα που εξέτασε στους υπολογισμούς της ή αν ο οίκος MSCI δεν αυξήσει τον μέγιστο αριθμό μετοχών από τις 10 εταιρείες σήμερα για τον MSCI Greece. Αν διαγραφεί, θα ανέμενε παθητικές εκροές ύψους 64 εκατ. δολαρίων, ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 18 ημερών για την κάλυψη της προσφοράς.

    Επισημαίνει ότι βάσει των στοιχείων των δεικτών MSCI στις 31 Ιουλίου, οι δέκα μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Standard είναι η Eurobank με ποσοστό συμμετοχής 14,31%, η Mytilineos στο 14,08%, η Alpha Bank στο 12,67%, η Εθνική Τράπεζα με ποσοστό 11,92%, η Jumbo στο 10,89%, ο ΟΠΑΠ στο 10,09%, ο ΟΤΕ στο 9,72%, η ΔΕΗ με ποσοστό 7,85%, η Motor Oil στο 5,31% και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο 3,16%.

    H αποτίμηση των δέκα μετοχών σε όρους κερδοφορίας Ρ/Ε είναι 7,89 φορές και 8,38 φορές σε όρους forward Ρ/Ε, ενώ η μερισματική απόδοση του δείκτη είναι 2,52% φορές.

    Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία P/BV είναι στις 1,23 φορές. Το μέσο discount από τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών προσεγγίζει το 33% σε όρους Ρ/Ε και το 27% σε όρους λογιστικής αξίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Moody’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο αμερικανικών τραπεζών

    Morgan Stanley: Προσθέτει Mytilineos και Τράπεζα Πειραιώς στις κορυφαίες επιλογές της

    Mytilineos: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας €240.714



    ΣΧΟΛΙΑ