• Τράπεζες

    Ο φόρος Μελόνι καίει 9,5 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών

    • Bloomberg
    τράπεζα


    Σε πτωτική τροχιά βρέθηκαν να κινούνται σήμερα, Τρίτη, οι ιταλικές μετοχές, αφού ένας νέος φόρος έκπληξη επί των υπερκερδών των τραπεζών έφερε βαριές απώλειες για τις τραπεζικές μετοχές, διαγράφοντας έως και 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίησή τους.

    Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχωρούσε νωρίτερα κατά 2,2%, με τη UniCredit να βυθίζεται 6,7% ενώ η Intesa Sanpaolo έχανε 8%.

    Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε κατά 0,4% στις 11:03 π.μ. στο Λονδίνο.

    Η μετοχή της Novo Nordisk σημείωνε, αντιθέτως, άνοδο 16%, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, μετά την ανακοίνωση ότι το φάρμακο για την παχυσαρκία Wegovy μείωσε κατά 20% τον καρδιακό κίνδυνο σε κλινική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε.

    Ο φόρος επί των κερδών των τραπεζών συμπεριλήφθηκε σε μια τεράστια δέσμη μέτρων που αφορούσαν από άδειες ταξί μέχρι και τις ξένες επενδύσεις.

    Ο φόρος θα μπορούσε να εισφέρει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa. Η Ιταλία συμφώνησε να «σηκώσει» ένα 40% από τα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ υπερκέρδη των τραπεζών για το 2023, το οποίο θα χρηματοδοτήσει φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

    «Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες, δεδομένου του αντίκτυπου που θα έχει στα κεφάλαια και στα κέρδη, καθώς και στο κόστος ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών», έγραψαν σε σημείωμά τους αναλυτές της Citigroup με επικεφαλής την Azzurra Guelfi.

    Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο φόρος ισοδυναμεί περίπου με το 19% των καθαρών εσόδων των τραπεζών το 2023, το 3% της ενσώματης λογιστικής αξίας για το 2023 και το 0,5% των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων του 2023. Αναλυτές του Bloomberg Intelligence ανέφεραν ότι τα καθαρά έσοδα των ιταλικών τραπεζών το 2023 θα μπορούσαν να μειωθούν κατά περίπου 10%.

    «Οι τράπεζες αντιστοιχούν στο 30% και πλέον του ιταλικού χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται άμεσα από τον νέο φόρο», δήλωσε ο Λεονάρντο Πελαντίνι, στρατηγικός αναλυτής στην Julius Baer. «Τούτου λεχθέντος, οι τράπεζες είχαν μια καλή χρονιά μέχρι στιγμής, δεδομένης της ώθησης από τα υψηλότερα επιτόκια στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, οπότε είναι ώρα για μια υγιή συγκέντρωση».

    Διαβάστε επίσης

    Ιταλία: Φόρο στα «υπερκέρδη» των τραπεζών επιβάλλει η κυβέρνηση Μελόνι

    Novo Nordisk: Το Wegovy για την παχυσαρκία μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών κατά 20% – Άλμα για τη μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ