• Οικονομία

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα «υπογράφει» τους ισολογισμούς των εισηγμένων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • της Έφης Καραγεώργου και του Σταύρου Χαρίτου


    Η «υπογραφή» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα είναι πλέον απαραίτητο διαβατήριο για την= δημοσίευση των ισολογισμών της κάθε εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το Υπουργείου Οικονομικών συντάσσει δεύτερο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια, ενοποιώντας την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με προφανή στόχο την πρόληψη φαινομένων τύπου Folli- Follie και άλλων παράτυπων περιπτώσεων που «κοσμούν» το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

    Η κυβέρνηση σε μία περίοδο που το Χρηματιστήριο παραπαίει εκμεταλλεύεται τη συγκυρία προκειμένου να βελτιώσει στο έπακρο την εποπτεία περιμένοντας προφανώς επενδυτική έκρηξη, αλλά με καθαρούς όρους του παιχνιδιού, στην μετά covid-19 εποχή

    Κορυφαία πηγή του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αποκάλυψε στο mononews.gr ότι δεν αρκούν μόνο τα διοικητικά πρόστιμα στους ορκωτούς λογιστές- ελεγκτές –που μπορεί να φτάνουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ-, αλλά χρειάζεται πρόληψη των όποιων φαινομένων δημιουργώντας ένα ξεκάθαρο πλαίσιο δραστηριοποίησης για τον επόπτη, το Χρηματιστήριο, τις εισηγμένες, τους μετόχους, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τους εσωτερικούς ελεγκτές.

    Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η ενοποίηση Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς-ΕΛΤΕ με κύρια αρμοδιότητα να σκανάρουν ακόμα και πριν από τη δημοσίευση τους τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών.

    Και αν στην Ελλάδα οι επενδυτές θρηνούν ακόμα τα χρήματα που εμπιστεύθηκαν στη FF της οικογένειας Κουτσολιούτσου το πανευρωπαϊκό σκάνδαλο της γερμανικής Wirecard δείχνει το δρόμο για μεγαλύτερη θωράκιση και υψηλό βαθμό ελέγχου των χρηματιστηρίων των κρατών- μελών της Ευρωζώνης των χρηματιστηριακών.

    Η ίδια πηγή τόνισε στο mononews.gr ότι ο νόμος του 1991 για τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι πλέον ξεπερασμένος καθώς αναλίσκεται μόνο στην επιβολή μικρών διοικητικών προστίμων, χωρίς να έχει την όποια μέριμνα για θέματα διαφάνειας και εποπτείας.

    «Η αγορά έχει αλλάξει, εποπτεία, έλεγχος, διαφάνεια είναι απαραίτητες, καθώς οι αλλαγές θυμίζουν μετακίνηση τεκτονικών πλακών σε ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

    Να σημειωθεί τέλος ότι ο νόμος που έφερε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προβλέπει, μεταξύ άλλων, συμμετοχή της ΕΛΤΕ στο ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.



    ΣΧΟΛΙΑ