• Η μεγάλη απρέπεια του Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ, η μεγάλη επιτυχία του εισαγγελέα Βουρλιώτη, τι θα συζητήσει ο Στουρνάρας με τον Δημητριάδη και γιατί ο Αθανασίου ενδυναμώνει τη Lamda

    Σας έχουμε ενημερώσει για τη « νέα τάση» έχει δημιουργηθεί στην αγορά των κόκκινων δανείων καθώς τα funds βλέποντας ότι δεν πιάνουν τους στόχους που τους είχαν υποσχεθεί οι εταιρείες διαχείρισης, αναγκάζονται να τα ξαναπουλήσουν…

    image

    Σύγκρουση Σκρέκα με Μανουσάκη; 

    Απίθανα πράγματα συνέβησαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Διαχειριστών με την Ολομέλεια της ΡΑΕ και τον υπουργό Κώστα Σκρέκα.

    Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, αντί να παρευρεθεί στην κορυφαία σε σημασία τηλεδιάσκεψη, έστειλε κάποια διευθύντρια τμήματός του και εκείνος δήλωσε ότι είχε ανειλημμένη υποχρέωση με επισκέπτη από το εξωτερικό.

    Παρά, λοιπόν, την παραδοσιακή υποστήριξη του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα στον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ, Μανούσο Μανουσάκη, η απουσία του τελευταίου από τη χθεσινή σύσκεψη των Διαχειριστών με την Ολομέλεια της ΡΑΕ και τον υπουργό δημιούργησε έντονους τριγμούς…

    Η σύσκεψη της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε μάλιστα με τηλεδιάσκεψη και με παρουσία, εκτός του κ. Σκρέκα και των επικεφαλής των άλλων Διαχειριστών, του κ. Γιάννη  Γιαρέντη από τον ΔΑΠΕΕΠ και του κ. Αναστάσιου Μάνου από το ΔΕΔΔΗΕ.

    Όμως… τον ΑΔΜΗΕ εκπροσώπησε μια Διευθύντρια Τμήματος.

    Και αυτό δημιούργησε αίσθηση απαξίωσης της διαδικασίας από τον Πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα, αναφέρουν πληροφορίες, ο υπουργός εμφανώς ενοχλημένος να ευχαριστήσει την εκπρόσωπο του κ. Μανουσάκη και να την… αποχαιρετήσει.

    Η επίσημη εκδοχή, πηγών του ΑΔΜΗΕ, για την απουσία του από την τηλεδιάσκεψη είναι ότι είχε ανειλημμένη υποχρέωση με επισκέπτη από το εξωτερικό.

    Το mononews.gr και η Μαρίνα Πρωτονοταρίου έχουν σε άλλο ρεπορτάζ περισσότερο παρασκήνιο από την απρέπεια του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ να αγνοήσει τον υπουργό και τους συναδέλφους του.

     

    Δεν πουλάει η ΚΛΜ

    Η μικρή άνοδος της μετοχής της Κλουκίνας Λάππας τις τελευταίες ημέρες εκτιμάται ότι οφείλεται στην φημολογούμενη πώληση δυο ακινήτων της εταιρείας στην ΕΡΜΟΥ αξίας περίπου 35 εκατ. ευρώ.

    Ακούγοντας τις φήμες ο WISEMAN ρώτησε αρμοδίως και η απάντηση που έλαβε ήταν «Δεν πουλάμε τα ακίνητα μας. Ξεχάστε το».

    Ένα έχω να σας πω: η διοίκηση της εταιρείας είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

    Η Βασιλική και οι «whistleblowers»

    Την αναμόρφωση της ιστοσελίδας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την προσθήκη εμφανούς ενότητας για τους «whistleblowers», ήτοι όσους θέλουν να καταγγείλουν κακώς κείμενα σε εποπτευόμενες από την Αρχή οντότητες, προανήγγειλε η επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου, μιλώντας χθες το απόγευμα σε σεμινάριο της Association of Chartered Certified Accountants  (ACCA).

    Η κ. Λαζαράκου αναφέρθηκε εκτενώς στις προβλέψεις του νόμου 4706/2020 για την Εταιρική Διακυβέρνηση και ξεκαθάρισε πως δεν θα διστάσει να επιβάλει ακόμη και τα ανώτατα προβλεπόμενα πρόστιμα των 3 εκατ. ευρώ, σε όποιους δεν συμμορφώνονται.

    «Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όποιον δεν εφαρμόσει τον νόμο», ξεκαθάρισε εμφατικά.

    Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων Παναγιώτης Γιαννόπουλος ανέφερε πως η ΕΛΤΕ ελέγχει την τελευταία τριετία με αυστηρότητα και σχολαστικό τρόπο τα πρακτικά των Επιτροπών Ελέγχου των εισηγμένων και παρεμβαίνει όπου παρατηρούνται «ανακολουθίες».

     

    Νέο πακέτο κόκκινων δανείων από την Cepal

    Σας έχουμε ενημερώσει για τη «νέα τάση» που έχει δημιουργηθεί στην αγορά των «κόκκινων» δανείων καθώς τα funds, βλέποντας ότι δεν πιάνουν τους στόχους που τους είχαν υποσχεθεί οι εταιρείες διαχείρισης, αναγκάζονται να τα ξαναπουλήσουν.

     Το τι θα συμβεί τελικά με τις κρατικές εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο μέσω του «Ηρακλή» είναι άλλο θέμα…

    Μαθαίνω λοιπόν ότι στη λεγόμενη δευτερογενή αγορά ετοιμάζεται να βγει οσονούπω  η Cepal, η εταιρεία που δημιούργησαν η Αlpha Bank ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 με το αμερικάνικο hedge fund Davidson Kempner, η οποία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία τέτοια συναλλαγή.

    Το μέγεθος του πακέτου δεν κατόρθωσα να το μάθω, αλλά υπόσχομαι να επανέλθω διότι στη Cepal  συμβαίνουν και άλλες ενδιαφέρουσες εξελίξεις.

    Ο ακριβοθώρητος κ. Κικίλιας

    Στους έξι μήνες που είναι υπουργός Τουρισμού, ο Βασίλης Κικίλιας, δεν βρήκε ούτε μία ώρα ελεύθερη στο πρόγραμμα του να συναντηθεί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το τουριστικό ρεπορτάζ.

    Αναμφίβολα ο υπουργός «τρέχει» σε εκθέσεις –διεθνείς είναι η αλήθεια- και σε εκδηλώσεις, συναντάται με πρέσβεις και φορείς, αφού το στοίχημά του είναι να βάλει τρίποντο φέτος ο ελληνικός τουρισμός και να πιάσει σε όλα τα επίπεδα τα νούμερα του 2019.

    Βέβαια για να μην είμαστε άδικοι, ο υπουργός -πιο σωστά το γραφείο Τύπου του υπουργείου- ενημερώνει για τις δράσεις, τις συναντήσεις και τις συμφωνίες του κ. Κικίλια.

    Το σωστό είναι «βομβαρδίζει» καθημερινά με δελτία Τύπου, για τα οποία συχνά πυκνά έρχεται δεύτερο με την επισήμανση ορθή επανάληψη…

    H επιστροφή κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής και άλλα μυστήρια

    «Γκρινιάζουν» οι συνδικαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς  η πρόσφατη πώληση της Ευρωπαϊκή Πίστη επανέφερε στο προσκήνιο το τίμημα πώλησης της πρώτης.

    Για να θυμηθούμε, από την μία πλευρά η Εθνική Ασφαλιστική πωλήθηκε στα 505 εκατ. ευρώ, εμφανίζει κέρδη προ φόρων 83.900.000 ευρώ στο 9μηνο του 2021 και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ.

    Από την άλλη, η Allianz αγόρασε την Ευρωπαϊκή Πίστη με ίδια κεφάλαια 153 εκατ. ευρώ αντί 207 εκατ. ευρώ.

    Αυτό όμως που προκαλεί εύλογη ανησυχία είναι η καταγγελία τους για «επιστροφή κεφαλαίου» την οποία προδήλως θα καρπωθεί ο νέος μέτοχος.

    Λένε λοιπόν ότι η Εθνική Ασφαλιστική δανείστηκε από την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ 2,00% 7,66 125 εκατ. ευρώ (για ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων) και μέσα στην τριετία 2022 -24 θα επιστρέψει στους μετόχους 330 εκατ. ευρώ.

    Η επιστροφή κεφαλαίου δεν είναι επιλήψιμη, αλλά όταν όμως γίνεται με δανεικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τον τρόπο αυτό εύρωστες εταιρείες, όπως η ΝΙΚΑΣ για παράδειγμα, έπεσαν έξω.

    Γιατί η Lamda προσέλαβε τη Βρεττού  

    Παρελθόν για την Τράπεζα Πειραιώς – και επισήμως πλέον- από χθες η Ελένη Βρεττού.

    Αυτό όμως που μεγαλύτερη σημασία είναι το μέλλον.

    Η μεταγραφή της Ελένης Βρεττού, λοιπόν, στην ομάδα της LAMDA ΛΑΜΔΑ -1,56% 6,92 σηματοδοτεί ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα  της εταιρείας στις διεθνείς αγορές , οι οποίες βλέπουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.

    Ο πολύπειρος CEO της εισηγμένης, Οδυσσέας Αθανασίου, με αυτή την επιλογή, λέγουν όσοι συνομιλούν μαζί του, σηματοδοτεί την εξωστρέφεια της εταιρείας στην οποία έχει επενδύσει πολλά.

    Το Ελληνικό άλλωστε είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για να μιλάς στα πολλά κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα.

    Οι ξεχασιάρηδες του «Πόθεν Εσχες» και οι στοχευμένοι  έλεγχοι

    Τούτες τις μέρες που συμπληρώνω τη δήλωση του «Πόθεν Εσχες» μιας που λήγει η προθεσμία υποβολής στο τέλος του μήνα,  έπεσα πάνω στην είδηση.

    19.500 από τους περίπου 90.000 υπόχρεους ΔΕΝ είχαν υποβάλει πέρυσι δήλωση.

    Μάλιστα μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε η Γ’ Μονάδα της  Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες διαπίστωσε ότι 3.500 εξ αυτών ήταν υπότροποι, δηλαδή συστηματικά δεν υπέβαλαν δηλώσεις.

    Την αποκάλυψη έκανε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της Αρχής Χαράλαμπος Βουρλιώτης, σπεύδοντας να δηλώσει ότι τους «καθ’ έξιν» ξεχασιάρηδες τους παρέπεμψε  στις εισαγγελικές αρχές.

    Από φέτος λοιπόν «σφίγγουν τα πράγματα» και για τους συνεπείς, διότι ο έλεγχος των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν θα είναι πλέον δειγματοληπτικός.

    Η Αρχή δημιούργησε έναν εσωτερικό κανονισμό με δείκτες και δεδομένα ώστε να αντικειμενικοποιηθούν και να κατηγοριοποιηθούν τα κριτήρια επιλογής του ελέγχου.

    Δεν υπάρχει ρήξη Στουρνάρα με Μέγαρο Μαξίμου

    Σε λεπτό σημείο βρίσκονται το τελευταίο διάστημα, όπως μαθαίνω, οι σχέσεις του Πρωθυπουργικού Γραφείου με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

    Δεν υπάρχει ρήξη, μην ακούτε τέτοιες διαδόσεις, αλλά σίγουρα υπάρχει γκρίνια από το… Μεγάλο Μαγαζί (ΜΜ) όπως αποκαλούν  το Μέγαρο Μαξίμου διαχρονικά εδώ και πολλά-πολλά χρόνια τα πολιτικά στέκια.

    Αφορμή είναι οι επιλογές του κ. Στουρνάρα σε συνεργάτες και συμβούλους, εξωτερικούς και εσωτερικούς και η ενδεχόμενη πολιτική σημασία τους.

    Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, ο μετριοπαθής Γιώργος Χουλιαράκης. Φαίνεται πως πήρε την άγουσα της επαγγελματικής ενασχόλησης που οδηγεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, αρκετά κοντά μάλιστα στο Διοικητή.

    Για όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται, ο  wiseman  σας αποκαλύπτει πως ο κ. Χουλιαράκης είναι στενός συγγενής εξ αγχιστείας αλλά και πολύ κοντινός φίλος με τον Ηλία Μόσιαλο, τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας στο Λονδίνο, που βοήθησε τα μέγιστα την κυβέρνηση στο θέμα του κορονοϊού και της αντιμετώπισής του.

    Ο κ. Μόσιαλος διατηρεί ανοικτούς διαύλους με το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

    Στην οδό Πειραιώς όπου τα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ακούστηκαν μεγάλες διαμαρτυρίες για το Χουλιαράκη που έφτασαν και στο ΜΜ. Αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποδέχτηκαν με τα πιο θερμά λόγια αυτή την «αυτομόληση» όπως την ονόμασαν κάποιοι.

    Οι πιο καχύποπτοι και στις δύο πλευρές ανέλαβαν ρόλο «εμπρηστή» ισχυριζόμενοι πως ο Κεντρικός Τραπεζίτης έχει ρίξει παντού τα δίχτυα του προετοιμάζοντας το έδαφος για να γίνει ο επόμενος Μάριο Ντράγκι, δηλαδή τεχνοκράτης Πρωθυπουργός της χώρας, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μετά από δύο ή και τρείς συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

    Κύκλοι κοντά στον κεντρικό τραπεζίτη διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους λέγοντας πως «ο Στουρνάρας δεν ασχολείται με αυτά, οι επιλογές συνεργατών του δεν έχουν να κάνουν με κομματικές τοποθετήσεις, ούτε με …άδηλες συνωμοσίες και άλλα παραμύθια».

    Ωστόσο την έντονη  δυσαρέσκεια για Στουρνάρα μετέφερε πρόσφατα κορυφαίος υπουργός προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τον συγκεκριμένο υπουργό μάλιστα δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

    Η πρόβλεψη του wiseman;

    Η παρεξήγηση θα λυθεί αφού το ρόλο του «πυροσβέστη» ανέλαβε έμπιστο πρόσωπο μέσα στο Μαξίμου, που το έχει ξανακάνει με επιτυχία.

    Ποιος είναι; Λέγεται ο Γρήγορης Δημητριάδης.

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.