• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανατροπές στις κεφαλαιοποιήσεις: Η Eurobank στη 2η θέση άφησε πίσω της τον ΟΤΕ – Τι συμβαίνει με ΟΠΑΠ και Εθνική

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σκληρή και συνάμα αμφίρροπη είναι η «μάχη» που γίνεται στις κορυφαίες θέσεις της κεφαλαιοποίησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα οι ανατροπές είναι ένα συχνά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο.

    Μπορεί η Coca Cola να έχει την καθαρή πρωτιά, η οποία δεν δείχνει να διακυβεύεται, αλλά στην τετράδα που ακολουθεί στην κυριολεξία όλα παίζονται.

    Η ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης βρήκε τη Eurobank να σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση, ρίχνοντας στην τρίτη θέση της κατάταξης τον ΟΤΕ. Με τον ΟΠΑΠ να τερματίζει τέταρτος με όρους χρηματιστηριακής αξίας. Προσπερνώντας την Εθνική που έμεινε πέμπτη.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόσταση ανάμεσα στη δεύτερη και πέμπτη θέση είναι μόλις 110 εκατ. ευρώ. Της τάξεως δηλαδή του 1,9% ποσοστιαία. Ενώ στο ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς ο τότε δεύτερος σε κεφαλαιοποίηση ΟΤΕ απείχε… 2,9 δισ. από την Εθνική που ήταν και πάλι πέμπτη.

    Από τότε έως σήμερα η ψαλίδα των αποτιμήσεων έχει μειωθεί πολύ, καθώς οι τράπεζες έχουν ανακτήσει τις δυνάμεις τους και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στο ράλι ανόδου της αγοράς.

    Μετά από ένα σερί 5 ανοδικών συνεδριάσεων η μετοχή της Coca Cola έκλεισε χθες στα 26,94 ευρώ, ενισχυμένη κατά 19,2% από την αρχή του έτους. Επίδοση σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με το 41,64% που «τρέχει» ο Γενικός Δείκτης στο ίδιο διάστημα.

    Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Coca Cola ανέρχεται σε 10,036 δισ. ευρώ, με το χαρτοφυλάκιο του βασικού μετόχου (οικογένειες Δαυίδ-Λεβέντη έχουν το 23,3%) να αποτιμάται σε 2,3 δισ. ευρώ.

    Η επιδραστική Coca Cola και ο αδύναμος ΟΤΕ

    Η παράλληλη διαπραγμάτευση της Coca Cola στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αυξάνει το… εκτόπισμα της ελληνικής αγοράς, με τη μετοχή να έχει τη μεγαλύτερη επιδραστικότητα στο Γενικό Δείκτη (στο 9,4%). Επί σειρά ετών η Coca Cola παραμένει ηγέτιδα δύναμη στις κεφαλαιοποιήσεις, με εξαίρεση το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2022.

    Τότε έπεσε στη δεύτερη θέση στον απόηχο των όσων ακολούθησαν με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και προκάλεσαν ισχυρά πλήγματα στη μετοχή.

    Σε αυτό το διάστημα ο ΟΤΕ ήταν εκείνος που αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της κλίμακας των κεφαλαιοποιήσεων. Η…τάξη αποκαταστάθηκε στη συνέχεια με την Coca Cola να ανακτά τα ηνία και να αποκαθιστά το επιχειρηματικό της status, με σημαντικά μικρότερη πλέον παρουσία στη Ρωσία, όπου έχει πάψει να έχει μονάδα παραγωγής.

    Για τον ΟΤΕ η εφετινή του χρηματιστηριακή πορεία αφήνει τη στυφή γεύση της απογοήτευσης στους επενδυτές.

    Η μετοχή έκλεισε χθες στα 13,82 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 5,27% από την αρχή της χρονιάς.

    Η κεφαλαιοποίηση του τηλεπικοινωνιακού γίγαντα της χώρας είναι τώρα στα 5,890 δισ. ευρώ. Με το 52,3% που κατέχει η Deutsche Telekom ως βασικός μέτοχος να αποτιμάται σε 3,08 δισ. ευρώ.

    Ιστορική μέρα για τη Eurobank

    Χθες όμως η Eurobank έγραψε ιστορία αφού η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώθηκε στα 5,955 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας εκείνη του ΟΤΕ.

    Η μετοχή της Eurobank έκλεισε στα 1,605 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 52,1% από την αρχή του έτους.

    Το ράλι της μετοχής ήρθε να καλύψει τη διαφορά που υπήρχε από τον ΟΤΕ. Δίνοντας πλέον το προβάδισμα στην τράπεζα, που βελτιώνει διαρκώς τις οικονομικές της επιδόσεις, έχοντας εδώ και 8,5 χρόνια στη θέση του CEO τον Φωκίωνα Καραβία. Ο οποίος είναι και ο μακροβιότερος CEO του τραπεζικού τομέα.

    Με τα τρέχοντα δεδομένα το 32,99% της συμμετοχής που έχει στην Eurobank η Fairfax του Πρέμ Γουάτσα, αποτιμάται σε 1,964 δισ. ευρώ. Με κόστος κτήσης στην περιοχή του 0,98 ευρώ ο Πρέμ Γουάτσα καταγράφει έως τώρα υπεραξίες 63,77%, έπειτα από 11 δύσκολα χρόνια επενδυτικής παρουσίας στην Ελλάδα.

    «Μάχη» ΟΠΑΠ με την Εθνική

    Η μετοχή του ΟΠΑΠ έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες μέρες ανόδου έκλεισε χθες στα 15,9 ευρώ. Με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να ανέρχεται σε 5,884 δισ. και να της δίνει την τέταρτη θέση της κατάταξης ανάμεσα στις εισηγμένες.

    Το «χαρτί» του ΟΠΑΠ έχει ενισχυθεί κατά 20,15% από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Υποαποδίδει έναντι του Γενικού Δείκτη, αλλά και των τραπεζών, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό στο χρηματιστήριο.

    Το χαρτοφυλάκιο του Τσέχου δισεκατομμυριούχου Κάρελ Κόμαρεκ, που έχει το 50,18% του ΟΠΑΠ αποτιμάται τώρα στα 2,952 δισ.. Είναι, δε, το μεγαλύτερο σε αξία από κάθε άλλο βασικό μέτοχο εισηγμένης εταιρείας στο ελληνικό χρηματιστήριο…

    Η Εθνική Τράπεζα με χθεσινή κεφαλαιοποίηση στα 5,845 δισ. είναι στην πέμπτη θέση της κατάταξης. Έχοντας όμως κάνει το μεγαλύτερο άλμα από τις άλλες τέσσερις εταιρείες, καθώς η μετοχή που έκλεισε χθες στα 6,39 ευρώ καταγράφει άνοδο 70,53% από την αρχή του έτους.

    Μάλιστα, μέχρι πρό τριημέρου η Εθνική είχε βρεθεί να πάνω από τη Eurobank σε κεφαλαιοποίηση.

    Πίσω από την Εθνική και με μια διαφορά περίπου μισού δισ. (ή 9,2%)  βρίσκεται η Mytilineos, που έχει περιθώρια και για άλλες «εκπλήξεις».

    Όπως και να ’χει η συμπεριφορά των 5 μεγαλύτερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου είναι καθοριστική για την πορεία της αγοράς. Καθώς πέραν των άλλων έχουν συνολικό συντελεστή επίδρασης περίπου 29% στην καθημερινή εικόνα που παρουσιάζει ο Γενικός Δείκτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley για Eurobank: Τι σηματοδοτεί η αύξηση του ποσοστού της στην Κύπρο

    Eurobank: Αποκτά επιπλέον ποσοστό 7,2% στην Ελληνική Τράπεζα έναντι 69,8 εκατ. ευρώ

    Τέσσερις επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ