• Τράπεζες

    Τέσσερις επενδυτικοί οίκοι ποντάρουν στις ελληνικές τράπεζες

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ) – Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς) – Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Φωκίων Καραβίας (Eurobank)


    Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών οι επενδυτικοί οίκοι Deutsche Bank, HSBC, J.P. Morgan και η εγχώρια Euroxx Χρηματιστηριακή προχώρησαν σε αναβάθμιση ή σε σύσταση εκ νέου για τις ελληνικές τράπεζες.

    H Deutsche Bank αύξησε τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να είναι η κορυφαία επιλογή της

    Ο αναλυτής της τράπεζας Alfredo Alonso αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, με τους νέους στόχους να διαμορφώνονται πλέον για την Εθνική Τράπεζα από τα 6,70 ευρώ σε 7,10 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από τα 3,00 ευρώ σε 3,30 ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τις αξιολογήσεις διακράτησης (hold) και για τις δύο.

    Από την άλλη πλευρά, παραμένουν οι συστάσεις αγοράς (Buy) τόσο για την Eurobank, με αυξημένη τιμή στόχο από τα 1,90 ευρώ σε 2,05 ευρώ, όσο και για την Alpha Bank με αυξημένη τιμή στόχο από τα 1,90 ευρώ σε 2,00 ευρώ, με την τελευταία να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της γερμανικής τράπεζας, δεδομένης της φθηνότερης αποτίμησης σε όρους πολλαπλασιαστών και δυνητικά υψηλότερο περιθώριο βελτίωσης.

    Η εξαιρετική απόδοση σε ετήσια βάση (περίπου +59% των ελληνικών τραπεζικών δεικτών FTSE/Athex έναντι περίπου +10% για τον ευρωπαϊκό δείκτη τραπεζών SX7P) καταδεικνύει την ταχεία αλλαγή του κλίματος των επενδυτών μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), λόγω των επιτοκίων, του ελέγχου κόστους, της καλύτερης ποιότητας του ενεργητικού και της ενίσχυσης των κεφαλαιακών επιπέδων, τα οποία οδήγησαν σε σημαντικές αναβαθμίσεις στόχων.

    «Ωστόσο, το ενδιαφέρον μπορεί ήδη να μειώνεται, καθώς οι πολλαπλασιαστές υπερβαίνουν ακόμη και εκείνους των ευρωπαϊκών τραπεζών, με τους δείκτες αποτίμησης κερδοφορίας (P/E) για το 2024 να κυμαίνονται τώρα στο εύρος των 6 με 7 φορών και δείκτες τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (P/TBV) στις 0,6 με 0,8 φορές για δείκτες αποδοτικότητας RoTE σε περίπου 9% με 12% (με μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίου σε ορισμένες περιπτώσεις, επιτρέποντας τα μερίσματα να επανέλθουν το 2024)», σημειώνει ο Alonso.

    Η βρετανική HSBC συνέχισε με σύσταση overweight για την εγχώρια αγορά, με συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες από τον αναλυτή της HSBC Cihan Saraoglu και την Alpha Bank να είναι η κορυφαία επιλογή της

    Για την Alpha Bank θέτει σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα 2,20 ευρώ και την τοποθετεί ως την κορυφαία επιλογή της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Η μετοχή της τράπεζας είναι διαπραγματεύσιμη με discount στην αποτίμηση της για φέτος με 0,58 φορές σε όρους P/TBV και έχει ανθεκτικές προοπτικές σε σχέση με τις αντίστοιχες των ομοειδών εταιρειών. Η HSBC αναμένει ότι το αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο τίτλων και η καλύτερη αύξηση των δανείων από τα διεθνή υποκαταστήματα θα στηρίξουν τα NII, παρά την αύξηση του beta των καταθέσεων και το μεταβαλλόμενο μείγμα, επιτρέποντάς της να αποφύγει τη συρρίκνωση του NII το 2024 σε αντίθεση με τους ομότιμους της.

    Για τη Eurobank (σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα 1,95 ευρώ), o Saraoglu στέκεται στον ισχυρό ισολογισμό της και το διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο που παράγει περίπου το 35% των κερδών του ομίλου εκτός Ελλάδας. Χάρη στα περιθώρια κέρδους που προκύπτουν από την αύξηση των επιτοκίων, αναμένει ότι ο δείκτης RοTE της τράπεζας θα φτάσει το 15% το 2023, βάσει του οποίου η αποτίμησή της φέτος είναι 0,83 φορές τον δείκτη P/TBV που φαίνεται ελκυστικός. Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 1,4% της Eurobank και η τελευταία βρίσκεται σε διαδικασία επαναγοράς αυτών των μετοχών.

    Για την Εθνική Τράπεζα (σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα 7,95 ευρώ), ο αναλυτής επισημαίνει τον ισχυρό ισολογισμό και το βασικό καταθετικό franchise της Εθνικής Τράπεζας που τη βοηθά να ξεχωρίζει μεταξύ των ανταγωνιστών της. Παράγει τον υψηλότερο βιώσιμο δείκτη RοTE μεταξύ των τραπεζών, το οποίο έχει περαιτέρω ανοδική πορεία, λαμβάνοντας υπόψη τα περιθώρια βελτίωσης στη δημιουργία προμηθειών και στα λειτουργικά έξοδα. Η ισχυρή δυναμική του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) της ΕΤΕ κατά τα τρία τελευταία τρίμηνα έχει υποτιμηθεί και το 2023 με δείκτη 14% ROTE και 18% δείκτη κεφαλαίων CET1 αξίζει μια αποτίμηση πιο κοντά στη λογιστική αξία σε σύγκριση με τις 0,82 φορές σε όρους δείκτη P/TBV.

    Για την Τράπεζα Πειραιώς (σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα 4,00 ευρώ), οι ισχυρότερες ανοδικές τάσεις του καθαρού εσόδου από τόκους (ΝΙΙ) της Πειραιώς, η μείωση του κόστους και η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού έχουν φέρει την αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RοTE) της τράπεζας κοντά σε αυτή των ομοειδών τραπεζών, μειώνοντας έτσι το discount αποτίμησης. Ο δείκτης αποτίμησης P/TBV είναι στις 0,70 φορές για φέτος με 13% δείκτη ROTE, χωρίς πιεστικές κεφαλαιακές ανησυχίες. Οι μετοχές της Πειραιώς συνεχίζουν να φαίνονται με έκπτωση σε σχέση τόσο με τις αναδυόμενες, όσο και με τις ευρωπαϊκές ομοειδείς, αν και δεν είναι πλέον οι φθηνότερες με βάση το δείκτη P/BTV.

    Η J.P. Morgan παραμένει με σύσταση overweight για την Ελλάδα και θέτει ως κορυφαία επιλογή τη μετοχή της Alpha Bank.

    Μια ισχυρή σειρά αποτελεσμάτων β’ τριμήνου από τις ελληνικές τράπεζες εδραιώνουν την προτίμησή της για την Ελλάδα εντός της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Οι ελληνικές τράπεζες (οι οποίες αποτελούν το 39% του δείκτη MSCI Greece) είχαν μια ισχυρή περίοδο αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, με τις τέσσερις τράπεζες να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις, με μέση έκπληξη 17% στα κέρδη. Το σημαντικό είναι ότι η καθοδήγηση συνεχίζει να είναι υψηλότερη. Η μελλοντική τιμή προς λογιστική αξία είναι στις 0,6 φορές και οι ελληνικές τράπεζες είναι μεταξύ των φθηνότερων τραπεζών στην αναδυόμενη Ευρώπη, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς προστέθηκε στον MSCI EMEA κατά την τριμηνιαία συνεδρίαση του Αυγούστου.

    Τα στοιχεία σχετικά με την τοποθέτηση δείχνουν ότι παρά το ισχυρό ράλι φέτος, οι επενδυτές είναι έντονα underweight στη χώρα με το 57% των EM funds να κατέχουν μηδενική θέση και ένα αμοιβαίο κεφάλαιο με θέση πάνω από 2% και θέση overweight έναντι του δείκτη αναφοράς 0,4%, σύμφωνα με το EPFR. Ανεπίσημα, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, ως επί το πλείστον απουσιάζουν επίσης, γεγονός που προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα από τα αμοιβαία κεφάλαια με τις καλύτερες επιδόσεις στους τομείς των τραπεζών της Ευρωζώνης.

    Αυτό που θα ενισχύσει περαιτέρω τις ελληνικές μετοχές είναι οι αναβαθμίσεις της αμερικανικής ανάπτυξης για το β’ εξάμηνο, οι οποίες έχουν ήδη δει τους οικονομολόγους στην DM Europe να αυξάνουν τις προβλέψεις τους για την Ευρωζώνη. Ως έχει, η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί πάνω από 2%, σημαντικά πάνω από το 0,7% ανάπτυξη για τη ζώνη του ευρώ. Μια ήπια προσγείωση της παγκόσμιας ανάπτυξης για το έτος θα πρέπει να δει τους επενδυτές να προσθέτουν στον κίνδυνο δεδομένης της ανώτερου ρυθμού ανάπτυξης της χώρας από τη στήριξη του προγράμματος ανάκαμψης και του RRF.

    H Euroxx Χρηματιστηριακή επίσης εξέδωσε νέο report για τις ελληνικές τράπεζες με νέες τιμές στόχους και συστάσεις υπεραπόδοσης και τη Eurobank να είναι η κορυφαία επιλογή της.

    H χρηματιστηριακή ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών και υποστηρίζει ότι υπάρχει σημαντική μακροπρόθεσμη αξία. Οι τιμές στόχοι της Euroxx είναι Εθνική Τράπεζα 8,5 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 33% και με σύσταση overweight, Eurobank 2,3 ευρώ και με ανοδικό περιθώριο 52% (top pick) με σύσταση overweight, Τράπεζα Πειραιώς 4,6 ευρώ με ανοδικό περιθώριο 38% με σύσταση overweight και Alpha Bank 2,1 ευρώ και ανοδικό περιθώριο 40% με σύσταση overweight.

    «Η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή μας. Σύμφωνα με τα υποδείγματα αποτίμησης, υπάρχει δυναμικό ανόδου άνω του 30% για όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αν έπρεπε να επιλέξουμε μία τράπεζα, πιστεύουμε ότι η Eurobank προσφέρει το καλύτερο προφίλ κινδύνου και ανταμοιβής ως αποτέλεσμα ενός καλύτερου στην κατηγορία δείκτη αποδοτικότητας RοTE, πολύ κερδοφόρες δραστηριότητες στη Βουλγαρία και την Κύπρο, υψηλή κάλυψη των NPEs, μια ισχυρή Fully Loaded θέση στο δείκτη CET1 και ένα σαφές σχέδιο για την κατανομή του κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια», συνεχίζει η Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο στις 0,7 φορές την εσωτερική ενσώματη λογιστική αξία P/TBV για το 2023 με βιώσιμο δείκτη αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων RοTE πάνω από 13%, υποδηλώνοντας υπερβολικό κόστος ιδίων κεφαλαίων του πάνω από 20%. Ο δείκτης αποτίμησης P/E για το 2023 είναι κοντά στις 5 φορές, ένα discount 10% – 20% σε σχέση με τις ανταγωνίστριες τράπεζες, παρά τις ανώτερες αποδόσεις, την υπερβολική παραγωγή κεφαλαίου και τα ισχυρά τοπικά μακροοικονομικά μεγέθη», επισημαίνει Euroxx Χρηματιστηριακή.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Alibaba επενδύει στο ΑΙ – Λανσάρει νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης

    Γιάννης Οικονόμου: Η βία με αθλητικό υπόβαθρο βρίσκει πεδίο ακόμη και σε πολύ μικρές ηλικίες

    Ford: Επένδυση-μαμούθ στον Καναδά – Στήνει παγκόσμιο κόμβο στην ηλεκτροκίνηση



    ΣΧΟΛΙΑ