• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Η Eurobank ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση τον ΟΤΕ – Κινήσεις εν αναμονή του rebalancing των δεικτών MSCI

    • NewsRoom
    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank


    Σε αρνητικό έδαφος ολοκλήρωσε τελικά την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια νευρική συνεδρίαση λίγο πριν την ολοκλήρωση του Αυγούστου.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,11% στις 1.316,94 μονάδες, με τον τζίρο στα 96 εκατ. ευρώ και τον όγκος στα 24,9 εκατ. τεμάχια.

    Την ίδια ώρα, στις Ευρωαγορές αλλά και τη Wall Street το κλίμα παραμένει θετικό, με τα χρηματιστήρια να προσπαθούν να μαζέψουν τις απώλειες του Αυγούστου λίγο πριν την ολοκλήρωση του μήνα. Ωστόσο, ο DAX δέχθηκε πιέσεις, καθώς τα βλέμματα των Γερμανών επενδυτών είναι στραμμένα προς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώνονται σήμερα.

    Πίσω στην Αθήνα, το ενδιαφέρον στράφηκε κυρίως στις μετοχές των δεικτών MSCI Greece, ενόψει και του αυριανού rebalancing. Μάλιστα, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ 0,72% 18,23 είναι αυτή που αποχωρεί από τον MSCI Greece Standard, βρέθηκε την Τέταρτη να σημειώνει ισχυρή άνοδο άνω του 1,8% με τζίρο που ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ και όγκο πάνω από 741 χιλ. τεμάχια.

    Αντίθετα, η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 η οποία είναι αυτή που εισέρχεται στον MSCI Greece Standard βρέθηκε να υποχωρεί κατά 2%, με τον όγκο συναλλαγών να ξεπερνά τα 3,79 εκατ. τεμάχια και τον τζίρο τα 12,3 εκατ. ευρώ.

    Η σημαντικότερη ωστόσο εξέλιξη της ημέρας ήταν η ανατροπή στην κατάταξη ως προς τη κεφαλαιοποίηση των μετοχών, με την Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 να σημειώνει μια άνοδο 1,58%,  και να εκτοξεύει την κεφαλαιοποίησή της στα 5,955 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο ΟΤΕ ΟΤΕ 0,84% 14,34 έκλεινε με πτώση 1,5%, με την κεφαλαιοποίησή του να υποχωρεί στα 5,89 δισ. ευρώ. Έτσι, η Eurobank βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση ως προς την κεφαλαιοποίηση – πίσω μόνο από την Coca Cola HBC ΕΕΕ 1,63% 29,94 – ενώ ο ΟΤΕ υποχώρησε στην τρίτη θέση.

    Η μετοχή της Eurobank σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις τραπεζικές μετοχές, βοηθώντας τον τραπεζικό δείκτη να κλείσει στο +0,46% στις 1.070,30 μονάδες.  Μάλιστα, στη μετοχή της Eurobank ο όγκος συναλλαγών έφτασε τα 6,07 εκατ. τεμάχια με τον τζίρο να ανέρχεται στα 9,7 εκατ. ευρώ.

    Άνοδο 0,78% σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank, επίσης με ισχυρό όγκο συναλλαγών που ξεπέρασε τα 6,3 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 9,8 εκατ. ευρώ, ενώ στο +0,53% έκλεισε η Εθνική, με σημαντικά χαμηλότερο όγκο συναλλαγών (λίγο πάνω από τα 570.000 τεμάχια) και τζίρο κοντά στα 3,6 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε κατά 2,06%.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Titan στο +2,10%, ενώ ακολούθησαν οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +1,85% και η ΟΠΑΠ στο +1,27%.

    Σε νέα ιστορικά υψηλά κινήθηκε η μετοχή της Cenegry, κλείνοντας με άνοδο 0,83%.

    Ήπια ανοδικά σημείωσαν οι Elvalhalcor, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Coca Cola και ΔΕΗ.

    Στον αντίποδα, η Mytilineos έκλεισε με απώλειες -2,19, ενώ ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ και Jumbo να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Autohellas, Σαράντης, Lamda, Helliniq Energy, Aegean και Quest.

    Από τις μετοχές μέσης κεφαλαιοποίησης σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων βρέθηκε η Epsilon Net κλείνοντας στο +2,84%, ενώ στο +1,3% έκλεισε η Entersoft.



    ΣΧΟΛΙΑ