• ΑΓΟΡΕΣ

    Ανακάμπτουν οι αγορές ή έρχεται το τέλος στο ράλι μετοχών;

    • NewsRoom


    Δυσκολεύονται οι αναλυτές της Wall Street να δώσουν μια σαφή απάντηση για την πορεία των αγορών τις επόμενες εβδομάδες, προειδοποιούν όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να αυξηθούν τα στοιχήματα σε risky assets.

    Τα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν τους επενδυτές που τις προηγούμενες εβδομάδες τροφοδοτούσαν το ράλι σε S&P 500 και Nasdaq, με τις τεχνολογικές μετοχές να έχουν επιστρέψει δυναμικά και να πρωταγωνιστούν στη Wall Street με ανάκαμψη ακόμα και 20%.

    Ο Nasdaq με άνοδο 2,9% την Τετάρτη έφτασε συνολικά άνοδο 20% από το χαμηλό του στα μέσα Ιουνίου, ξεφεύγοντας από τα όρια της bear market.

    Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» ότι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβρη δεν θα ξεπεράσει το 0,50% (50 μ.β.).

    Γιατί ανησυχούν οι αναλυτές

    Η πλειοψηφία των αναλυτών δεν φαίνεται να συμμερίζεται τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

    «Η αντίδραση των αγορών είναι υπερβολική, ανέφερε ο John Velis, αναλυτής στην Bank of New York Mellon. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η Fed θα φτάσει τα επιτόκια στο 4% μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2023 κι ότι ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, παραμένει δυσάρεστα υψηλός».

    Αναλυτές από την Goldman Sachs και Morgan Stanley έχουν υπογραμμίσει ότι τα πρώτα δείγματα της επιβράδυνσης θα φανούν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

    «Η επιβράδυνση της αύξησης του πληθωρισμού,  εξασφαλίζει ότι δεν θα έχουμε κάποια εξωφρενική αύξηση επιτοκίων της τάξης των 100 μονάδων βάσης, όμως αναμένουμε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, θα έχουμε τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης», ανέφεραν οι αναλυτές Sarah Hewin και Steve Englander της Standard Chartered Bank.

    «Η αγορά θα μπορούσε να ξεμείνει από θετικά στοιχεία μετά τα τελευταία καλά νέα. Κι αυτό ίσως  υποδηλώνοντας ότι το τρέχον ράλι εν μέσω bear market κινείται προς το αποκορύφωμά του», δήλωσε ο Hebe Chen, αναλυτής της IG Markets Ltd και ανέφερε ότι η Fed ίσως αιφνιδιάσει αρνητικά με αύξηση των επιτοκίων ακόμα και 0,75%.

    Ο Blake Gwinn, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια των ΗΠΑ στην RBC Capital Markets, δήλωσε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για τη Fed ή τους επενδυτές, να κηρύξουν τη νίκη κατά του πληθωρισμού. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό αναζωπυρώνουν τις συζητήσεις μεταξύ των Αμερικανών τραπεζιτών για το ύψος της αύξησης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Wall Street: Ανοδικά οι δείκτες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Κέρδη 2% για τον Nasdaq



    ΣΧΟΛΙΑ