• Οικονομία

    Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – Στο 8,5% ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Τα 11 εκατ. έφτασαν οι κενές θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο


    Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο περισσότερο από το αναμενόμενο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε άνοδο 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, υποχωρώντας από την άνοδο 9,1% του Ιουνίου που ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Τετάρτη.

    Ο λεγόμενος βασικός CPI (δείκτης τιμών καταναλωτή), ο οποίος δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, στα οποία εντοπίζεται και η υψηλότερη αστάθεια στις τιμές, αυξήθηκε 0,3% από τον Ιούνιο και 5,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg προέβλεψαν άνοδο 0,2% στο συνολικό CPI σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αύξηση 8,7% από έτος σε έτος. Ο βασικός CPI είχε προβλεφθεί να αυξηθεί κατά 0,5% από τον Ιούνιο και 6,1% από ένα χρόνο πριν.

    Ενώ η πτώση των τιμών της βενζίνης είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς, το κόστος ζωής τους εξακολουθεί να είναι επώδυνα υψηλό.

    Αφού τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ακόμα ισχυρή ζήτηση εργασίας και σταθερότερη αύξηση των μισθών, μια περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ενισχύσει τις προσδοκίες για μία ηπιότερη άνοδο επιτοκίων από τη Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    ΗΠΑ: Υποχώρησε η παραγωγικότητα το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ