• Γυναίκες που μας εμπνέουν

    Το σύμπαν της Ευγενίας

    H Ευγενία Νιάρχου στα εγκαίνια του καταστήματος στη Μύκονο, μαζί με τον αγαπημένο της φίλο και φωτογράφο Mario Testino

    H Ευγενία Νιάρχου στα εγκαίνια του καταστήματος στη Μύκονο, μαζί με τον αγαπημένο της φίλο και φωτογράφο Mario Testino (Φωτογραφία: Ντόγια Καρολίνη)


    Μια από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες του πλανήτη, η Ευγενία Νιάρχου αφήνει τις γυναίκες να ταξιδεύσουν, φορώντας τα δικά της κοσμήματα, σε έναν κόσμο με συναρπαστικά πλάσματα και ισχυρά φυσικά φαινόμενα.

    Όπως ακριβώς είναι, τελικά, και η ίδια.

    Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη και μεγαλωμένη στο Παρίσι, Ευγενία Νιάρχου, ζει τον περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο. Ήθελε όμως να χτίσει ένα brand που θα είναι από μόνο του ένα σύμπαν, ένας ολόκληρος κόσμος.

    Το ονόμασε Venyx World. Venyx που θυμίζει τον πλανήτη Venus – και Onyx – όπως η πέτρα.

    Ένα μείγμα τοπίων που κατοικείται από συναρπαστικά ζωντανά πλάσματα και αξιοσημείωτο για τα ισχυρά φυσικά του φαινόμενα. Τα κοσμήματα είναι η αισθητική σύνθεση που βρίσκει σε αυτά η Ευγενία Νιάρχου – ένα ισορροπημένο ταίριασμα της ρετρό και της φουτουριστικής αισθητικής.

    Μια δεινή ταξιδιώτης η ίδια, συλλέγει εικόνες και τις καλλιεργεί προσεκτικά στον κόσμο του Venyx ως το σημείο εκκίνησης για τις δημιουργίες της.

    “Κλειστός¨τύπος, χαμηλών τόνων και ταυτόχρονα περιπετειώδης και περίεργη για το κάθε τι, όταν τη συνάντησα για πρώτη φορά στο νησί της Μυκόνου, είχε μόλις κάνει το ντεμπούτο της στην Reptilia, την πρώτη της συλλογή – που ήταν ένας φόρος τιμής στην ομορφιά των δερμάτων των ερπετών με έναν φουτουριστικό τρόπο. Είχε αγωνία και ταυτόχρονα έναν παιδικό ενθουσιασμό. Αναπόφευκτα, ερωτεύτηκα κάθε κομμάτι. Μετά ήρθαν οι σειρές Theiya και Oceanyx.

    Πέρασαν έξι χρόνια, το brand ξεχώρισε για τη μοναδική του ταυτότητα διαπλανητικά. Αλλά ακόμα κάθε φορά που επισκέπτομαι το νησί, περνώ αρκετές ώρες στο Belvedere Hotel, όπου “κατοικεί” η μπουτίκ Venyx World. Και κάθε Αύγουστο, τη βλέπω εδώ. Να περιποιείται τα κοσμήματα, να βάζει φρέσκα λουλούδια στα βάζα, να σχεδιάζει σε ένα τετράδιο, μια σκέψη που της ήρθε εκείνη τη στιγμή, να συνομιλεί με γυναίκες που δοκιμάζουν κάποια κομμάτια ή έχουν ερωτήσεις πάνω σε αυτά.

    ΕΠΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

    Ποιος είναι ο αγαπημένος σας σχεδιαστής μόδας;

    E.N.: Θα θαυμάζω αιώνια τον Azzedine Alaia, επειδή δημιούργησε άχρονα, κομψά κομμάτια. Μου άρεσε όμως πολύ και η δουλειά του Alessandro Michele για τον οίκο Gucci.

    Σε ένα παράλληλο σύμπαν με ποιον ή ποια θα θέλατε να συνεργαστείτε;

    E.N.: Με την Κλεοπάτρα. (γελάει)

    Το αγαπημένο σας άρωμα;

    E.N.: Το Fleur d’Oranger του Serge Lutens.

    Φοράτε ρολόι;

    E.N.: Δεν είμαι άνθρωπος που φοράει εμμονικά ρολόι, ωστόσο έχω κληρονομήσει ένα Cartier Crash, το οποίο λατρεύω και δεν αλλάζω.

    Ποια είναι τα αγαπημένα σας χρώματα;

    E.N.: Το “ηλεκτρικό” πορτοκαλί και μπλε, όσο και το απαλό ροζ.

    Ένα αντικείμενο χωρίς το οποίο δεν μπορείτε πλέον να φανταστείτε τη ζωή χωρίς.

    E.N.: Το iPhone μου.

    Ποιο ύφασμα σας περιγράφει καλύτερα ως χαρακτήρα;

    E.N.: Το μοχέρ.

    Ποια γυναίκα σας ενέπνευσε στο να γίνετε η γυναίκα που είστε σήμερα;

    E.N.: Πάντα με ενέπνεε η ζωή της Diane von Furstenberg – μάλιστα, ήταν και αυτή που με ώθησε επαγγελματικά να εξερευνήσω νέους ορίζοντες. Η μαμά και oι γιαγιάδες μου (Τίνα Λιβανού και Dolores Guiness) ωστόσο ήταν οι γυναίκες που πάντα θαύμαζα. Η δύναμή τους, ο κώδικας ηθικής τους, οι επιλογές τους, η κομψότητα κινήσεων, ο αέρας τους, όταν εισέρχονταν στο δωμάτιο.

    Σε όρους στιλ, ποιο θα ήταν τον πρώτο πράγμα που θα συμβουλεύατε τη δική σας κόρη;

    E.N.: Να είναι πάντα ο εαυτός της – και να “χτίσει” το δικό της στιλ, πάνω στο δικό της σωματότυπο.

    Ποια είναι για εσάς η κομψότερη γυναίκα που υπήρξε ποτέ;

    E.N.: Η Κλεοπάτρα (γελάει και πάλι) η προγιαγιά μου, Gloria Guiness και η Brigitte Bardot των υπέροχων 60s. Επίσης η Audrey Hepburn θα έχει πάντα μέσα στην καρδιά μου μια ιδιαίτερη θέση.

    ΕΠΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ

    Από που αντλείτε έμπνευση για κάθε επόμενο σχέδιο;

    E.N.: Από τη φύση, από antique κοσμήματα και από ταινίες science-fiction.

    Θεωρείτε πως είναι σαφή τα στοιχεία Ελληνικού DNA στα σχέδια σας;

    E.N.: Ειδικά η Ελληνική μυθολογία και η αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, είναι κάτι παραπάνω από απλώς παρούσες. Με εμπνέει το αιώνιο ελληνικό φως και η ομορφιά, το κάλλος.

    Πόσο σημαντική είναι τελικά η επιλογή των πρώτων υλών, όταν μιλούμε για μοναδικά κοσμήματα;

    E.N.: Εξαιρετικά σημαντική. Και ως μέρος ενός ηθικού κώδικα (ως προς την καταγωγή και τον τρόπο εξόρυξης τους), αλλά και σε ό,τι αφορά τα ίδια τα κομμάτια (μέγεθος, καθαρότητα, ομορφιά, σπανιότητα). Μόνο με τη σωστή πρώτη ύλη μπορούμε να φτιάξουμε πραγματικά μοναδικά, υψηλής αξίας κοσμήματα.

    Ποιος είναι ο τύπος γυναίκας που έχετε κατά νου, όταν σχεδιάζετε;

    E.N.: Δεν είναι κάποια συγκεκριμένη γυναίκα που έχω κατά νου. Προσπαθώ άλλωστε να δημιουργώ κομμάτια που θα επέλεγε δυνητικά κάθε γυναίκα, οποιασδήποτε ηλικίας και στιλ. Προσπαθώ να δείχνουν άχρονα και διαφορετικά.

    Πού φαντάζεστε εαυτόν σε, ας πούμε, είκοσι χρόνια από σήμερα;

    E.N.: Να εξακολουθώ να κάνω αυτό που αγαπώ. Να μπορώ να ταξιδεύω, να μαθαίνω, να διασκεδάζω. Και, εύχομαι, οι γυναίκες να εξακολουθούν να επενδύουν σε δημιουργίες μου, επειδή τις κάνουν να νιώθουν μοναδικές. Σαν μέρος μιας υπέροχης «συμμορίας» ενός μυστικού πλανήτη.

    Διαβάστε επίσης

    Ορσαλία Παρθένη: «Δεν είχαν ποτέ ρατσισμό τα ρούχα μου»

    Βίβιαν Μπουζάλη (Mytilineos): Aν δεν ζητήσεις κάτι, δεν θα γίνει ποτέ

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν



    ΣΧΟΛΙΑ