• Στον Υμηττό ψηλά εκεί, με υποβοήθηση ηλεκτρική!

    Είχαμε στα χέρια μας για εκτενή δοκιμή ένα ηλεκτρικά υποβοηθούμενο mountain bike (mtb) της Riese & Muller με αυτονομία πάνω από 200km

    Αφιέρωμα Charge N Go

    Είχαμε στα χέρια μας για εκτενή δοκιμή ένα ηλεκτρικά υποβοηθούμενο mountain bike (mtb) της Riese & Muller με αυτονομία πάνω από 200km.

    Είναι αλήθεια πως ενθουσιάστηκα με την πρώτη ματιά όταν παρέλαβα από το κατάστημα της Kosmoride το Superdelite mountain touring με μπαταρία μιας kwh που εξασφαλίζει αυτονομία μέχρι 210km. Ενθουσιάστηκα γιατί είδα φαρδιά χωμάτινα ελαστικά 27.5¨, ανάρτηση μπρος πίσω(fs) από την fox, σύστημα 11 ταχυτήτων Shimano Deore XT Shadow+. Σκεφτόμουν πόσο άνετα θα αντιμετωπίζει τις λακκούβες και τις ανομοιομορφίες των δρόμων στην Αθήνα.

    Στην πορεία αντιλήφθηκα ότι εξίσου σημαντικό είναι το ηλεκτρικό μοτέρ της Bosch Performance line CX250W (gen4) που υποβοηθά χάρη στην υψηλή τιμή της ροπής του (85nm), το έργο του ποδηλάτη μέχρι την ταχύτητα των 25km/h.

    Πριν αρχίσω τις δοκιμές των ηλεκτρικών ποδηλάτων με προβλημάτιζε ο περιορισμός της υποβοήθησης στα 25km/h ή αν προτιμάτε της ισχύος του ηλεκτροκινητήρα στα 250W. Ο περιορισμός αυτός τίθεται από το «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ώστε να επιδοτηθεί το ποδήλατο με 800 ευρώ. Μετά από αρκετά km εντός πόλης αλλά και σε χωματόδρομο είμαι βέβαιος πως είναι επαρκής η υποβοήθηση ως αυτή την ταχύτητα. Βέβαια υπάρχουν και πιο ισχυρά υποβοηθούμενα ποδήλατα μέχρι 45km/h, τα οποία επιδοτούνται ως ηλεκτρικά δίκυκλα. Το ποδήλατο δοκιμής μας με διπλή μπαταρία έχει τιμή 7χ. ευρώ και επιδοτείται από 800 – 1300 ευρώ αν είσαι πολύτεκνος.

    Στην πόλη κινηθήκαμε απίστευτα άνετα όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο. Η ευελιξία του και η ενδοτικότητα της ανάρτησης το καθιστούν πάρα πολύ ευχάριστο. Η ροπή του ηλεκτροκινητήρα που μεταβάλλεται ανάλογα το πρόγραμμα χαρτογράφησης από 40nm στο Eco, 50nm στο Tour, 75nm στο eMtb και 85nm στο πρόγραμμα Turbo διευκολύνει την εκκίνηση. Οπότε στα φανάρια επιταχύνεις πολύ πιο γρήγορα από τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα. Παρότι το βάρος του το Superdelite mountain touring φτάνει τα 27kg με τη διπλή μπαταρία του η ευελιξία του μέσα στην πόλη παραμένει κορυφαία.

    Όμως ένα τέτοιο ποδήλατο φτιάχνεται κυρίως για να ποδηλατείς στο βουνό. Είναι αλήθεια πως στον Υμηττό υπάρχουν απίστευτης ομορφιάς χωμάτινα μονοπάτια, μπορείς να τον κυκλώσεις και να περιπλανηθείς σε όλες τους τις πλευρές για ώρες. Για να το κάνεις όμως αυτό απαιτείται υψηλή αθλητική ικανότητα ή ηλεκτρική υποβοήθηση. Χάρη στο το Superdelite mountain touring κάναμε λοιπόν με άνεση τον κύκλο του Υμηττού.

    Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο η άνεση με την οποία κινείται το ηλεκτρικό ποδήλατο χάρη στη γεωμετρία των αναρτήσεων και τα φαρδιά ελαστικά θυμίζει αντίστοιχη μηχανής motocross. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά στην Kosmoride ρύθμισαν την απόκριση των αποσβεστήρων με βάση τα κιλά μου. Η εμπρός ανάρτηση έχει πολλές ρυθμίσεις, εμένα που δεν πάω γρήγορα μου αρέσει σε μέγιστη ενδοτικότητα. Η πίσω ανάρτηση «κλειδώνει» στην ανηφόρα.

    Στην αρχή μου φάνηκε περιττή πολυτέλεια η ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη σέλα, είναι όμως μεγάλη διευκόλυνση στο χώμα. Ανεβάζεις στην ανηφόρα για να κάνεις πεντάλ με όλη τη δύναμη, κατεβάζεις στην κατηφόρα για να κάνεις το σώμα ελατήριο για πιο ασφαλή περάσματα. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι για σκληρή χρήση, δεν είπε ποτέ όχι, απλά θέλει λίγο προσοχή όταν έχεις επιλέξει χαρτογράφηση μεγάλης υποβοήθησης λόγω υψηλής ροπής.

    Το Superdelite mountain touring με ενθουσίασε. Βέβαια στα λεφτά του παίρνεις μηχανάκι, αλλά εδώ δεν έχεις ασφάλεια, πινακίδες, τέλη κυκλοφορίας, service και καύσιμο. Με μια kwh αξίας 10 λεπτών του ευρώ διανύεις 200km. Άσε που εξοικονομείς και το γυμναστήριο, αφού ασκείσαι ενόσω κινείσαι. Η τελική επιλογή είναι δική σας.

    Περισσότερα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του ποδηλάτου μπορείτε να δείτε εδώ. Επίσης στο site της Kosmoride μπορείτε να βρείτε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις.

    Διαβάστε περισσότερα για την ηλεκτροκίνηση και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας στο μεγάλο αφιέρωμα Charge N Go του mononews.gr