• Οικονομία

    Τράπεζα της Ελλάδος: 11,7 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που έχουν αντλήσει οι εισηγμένες από τις ξένες αγορές

    αξιολόγηση Στουρνάρας ΤτΕ

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Στις αγορές του εξωτερικού στρέφονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως αυτά καταγράφονται από την έκθεση της νομισματικής πολιτικής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τονίζεται ότι, η ακαθάριστη αξία των τίτλων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, μέσω θυγατρικών τους, σε διεθνείς αγορές από το 2013 έως σήμερα ανέρχεται σε περίπου 11,7 δισεκ. Ευρώ.

    Γεγονός που, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας, υποδηλώνει ότι οι διεθνείς αγορές έχουν καταστεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης επενδύσεων και αναχρηματοδότησης χρέους για μεγάλες, κυρίως βιομηχανικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.  Η αξία των υφιστάμενων εκδόσεων, δηλαδή αν συνυπολογιστούν οι εκδόσεις, οι λήξεις και οι αποπληρωμές, ανέρχεται σε περίπου 6,2 δισεκ. ευρώ.

    Ρηχή ωστόσο, είναι η ελληνική αγορά έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσον αφορά την εγχώρια αγορά, από την έναρξη λειτουργίας της το 2017 μέχρι και τις 14.6.2021 έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις ομολόγων από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις συνολικού ύψους περίπου 2,8 δισεκ. ευρώ, με το υφιστάμενο υπόλοιπο να ανέρχεται σε περίπου 2,3 δισεκ. ευρώ.

    Τιμές μετοχών

    Κατά τα άλλα, στα επίπεδα του 2019, βλέπει, η Τράπεζα της Ελλάδος ότι επέστρεψε η μεταβλητότητα στο Χ.Α.

    Όπως αναφέρεται, οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) στις αρχές του 2020 και μέχρι την εκδήλωση της αναταραχής στις διεθνείς αγορές διατηρούνταν στα επίπεδα του τέλους του 2019, σε περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας.

    Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές που προκάλεσε η εκδήλωση της πανδημίας οδήγησε σε μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών σε όλους τους κλάδους του ΧΑ μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2020. Έκτοτε παρατηρήθηκε μερική ανάκαμψη, με το γενικό δείκτη τιμών μετοχών του ΧΑ να εμφανίζει απώλειες 11,8% το 2020.

    Παρατηρήθηκε ωστόσο σημαντική ετερογένεια μεταξύ των κλάδων, καθώς οι τιμές των μετοχών κλάδων όπως η βιομηχανία και οι εταιρίες κοινής ωφελείας κινήθηκαν ανοδικά, ενώ αντίθετα υποχώρησαν οι τιμές των μετοχών του κλάδου των τραπεζών, λόγω και της αναμενόμενης επίδρασης της πανδημίας στην ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

    Ανοδικά (+14,3%) κινήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών του ΧΑ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, σε συνάφεια με τις θετικές αποδόσεις στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη. Αυξημένη ήταν η μεταβλητότητα το 2020 σε σύγκριση με το 2019, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 η μεταβλητότητα επανήλθε στα επίπεδα του 2019 (τυπική απόκλιση ημερήσιων αποδόσεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021: 1,13%, το 2020: 2,07%, και το 2019: 1,09%).

    Η συναλλακτική δραστηριότητα (μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών) το 2020 παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με το 2019 (64,9 εκατ. ευρώ και 67,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ αυξήθηκε το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021 (83,0 εκατ. ευρώ).

    Διαβάστε επίσης

    ΤτΕ: Στο 5,3% ο πήχης της ανάπτυξης το 2022 – Τι ελπίζει και τι φοβάται η Κεντρική Τράπεζα



    ΣΧΟΛΙΑ